no comments

Cara Membuat Soal Selidik Yang Baik

1. Mengetahui maklumat yang anda mahu (dan perlu)

Apabila membuat soal selidik, mereka mungkin kelihatan seperti tempat yang sesuai untuk mempelajari setiap perkara yang ada di fikiran anda, menentang godaan. Sebaliknya, fokus pada beberapa perkara utama yang anda ingin pelajari dan selaras kuesioner anda di sekelilingnya.

2. Pastikan soalan anda mudah ditulis dan konsisten

Salah satu sebab utama mengapa orang gagal menyiapkan soal selidik adalah soalan-soalan itu diketengahkan, mengelirukan dan tidak berguna. Cuba tulis soalan anda dengan cara yang sama, profesional sepanjang jalan.

3. Gunakan hanya satu atau dua kaedah jawapan, seperti mengisi dan kotak semak

Membuat soal selidik yang mudah diisi akan meningkatkan kadar penyempurnaan anda. Tetapkan kepada satu atau dua kaedah jawapan yang berbeza sepanjang soal selidik anda. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada maklumat peribadi atau kotak maklumbalas yang memerlukan peneliti tinjauan untuk menulis dalam jawapan mereka.

4. Buat soal selidik anda sehingga diperlukan 5 minit atau kurang untuk menyelesaikannya

Apabila mencipta soal selidik, soalan aLong dan membosankan adalah giliran segera. Jika pengkaji-pengkaji melihat mereka hanya selesai, katakan, 20% daripada tinjauan dan mengambil masa yang lama untuk melakukannya, maka mereka akan berhenti. Sekali lagi, perlu diingat bahawa anda tidak perlu menjejaskan setiap soalan dalam satu tinjauan.

5. Tawarkan pelanggan anda untuk menjawab soal selidik anda

Sama ada diskaun promosi, hadiah percuma, atau akses kepada hasil tinjauan, berikan kaji selidik anda untuk mengambil bahagian dalam soal selidik anda. Sebagai bonus tambahan: anda sebenarnya mungkin mempunyai lebih banyak orang menyelesaikan kajian anda daripada yang anda harapkan. Semakin banyak orang yang anda telah menjawab soalan anda, lebih tepat hasil anda akan menjadi.

6. Simpan maklumat peribadi pilihan

Walaupun maklumat demografi dianggap Grail Suci tinjauan dalam talian, sebaiknya anda meninggalkan soalan tersebut sebagai pilihan. Orang ramai, secara amnya, suka memunggah alamat rumah mereka, nombor telefon, dan berapa banyak wang yang mereka buat kepada orang yang tidak dikenali, terutamanya di Internet.

.

Sumber: SimplyCast

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL