no comments

Cara melakukan Kajian Literatur yang berkesan

Permulaan
Membaca apa-apa di kawasan penyelidikan anda adalah permulaan yang baik. Anda kemudiannya boleh memulakan proses anda menilai kualiti dan kaitannya dengan apa yang anda baca, dan ini boleh membimbing anda untuk membaca lebih lanjut yang difokuskan.

Taylor dan Procter of The University of Toronto mempunyai beberapa cadangan yang berguna untuk bertanya pada diri anda pada permulaan bacaan anda:

 • Apakah tesis, masalah, atau soalan penyelidikan yang membantu kajian literatur saya untuk menentukan?
 • Apakah jenis kajian literatur yang saya lakukan? Adakah saya melihat masalah teori? metodologi? dasar? penyelidikan kuantitatif? penyelidikan kualitatif?
 • Apakah skop kajian literatur saya? Apakah jenis penerbitan yang saya gunakan (mis., Jurnal, buku, dokumen kerajaan, media popular)?
 • Apakah disiplin yang saya kerjakan (mis. Kejururawatan, psikologi, sosiologi, perubatan)?

Anda boleh menambah soalan lain untuk menumpukan carian, contohnya: Berapa tempoh masa saya berminat? Kawasan geografi apa? Apakah tetapan sosial? Bahan apa?

Anda juga mungkin mahu membuat keputusan yang jelas tentang sama ada untuk memulakan dengan fokus yang sangat sempit dan bekerja di luar, atau bermula sebelum membuat fokus. Anda mungkin mahu melakukan kedua-dua sekaligus. Adalah satu idea yang baik untuk menentukan strategi anda tentang ini, bukannya hanyut ke satu atau yang lain. Ia boleh memberi anda tahap kawalan, dalam apa yang boleh merasakan tahap penyelidikan yang luar biasa dan tidak terkawal.

Cara mencari bahan yang berkaitan
Sumber elektronik
Mencari pangkalan data elektronik mungkin cara paling cepat untuk mengakses banyak bahan. Panduan akan disediakan melalui jabatan atau sekolah anda sendiri dan melalui Pustakawan Maklumat yang berkaitan.

Terdapat juga sumber utama penerbitan untuk subjek anda yang boleh diakses secara elektronik, seperti koleksi dokumen dasar, piawaian, bahan arkib, video, dan rakaman audio.

Rujukan 
Sekiranya anda dapat mencari beberapa sumber yang sangat berguna, ia boleh menjadi idea yang baik untuk menyemak senarai rujukan mereka untuk melihat pelbagai sumber yang mereka rujuk. Ini amat berguna jika anda mencari artikel ulasan yang menilai kesusasteraan lain di lapangan. Ini kemudian akan memberi anda senarai rujukan yang panjang, dan beberapa penilaian rujukan yang terkandung di dalamnya.

Mencari jurnal tangan
Tiada carian sastera elektronik boleh menjadi 100% komprehensif, kerana perlawanan di antara istilah carian dan kandungan artikel tidak akan sempurna. Carian elektronik boleh membuang sejumlah besar hits, tetapi masih ada kemungkinan artikel lain yang relevan yang tidak dapat dikesan. Jadi, walaupun mempunyai akses kepada pangkalan data elektronik dan teknik carian elektronik, bolehlah menghairankan berguna untuk mempunyai timbunan jurnal yang sebenarnya di meja anda, dan untuk melihat halaman kandungan, dan artikel individu.

Selalunya pencarian tangan jurnal akan mendedahkan idea tentang fokus, soalan penyelidikan, kaedah, teknik, atau tafsiran yang tidak berlaku kepada anda. Kadang-kadang walaupun idea utama dapat ditemui dengan cara ini. Oleh itu, ia mungkin bernilai mengalokasikan masa untuk duduk di perpustakaan, dengan isu-isu dari tahun lepas atau dua jurnal yang paling relevan untuk topik penyelidikan anda, dan mengkaji mereka untuk apa-apa kaitan.

Mengumpul bahan
Untuk mengelakkan pencetakan atau fotokopi banyak bahan yang tidak akan dibaca akhirnya, anda boleh menggunakan abstrak artikel untuk menyemak perkaitannya sebelum anda mendapatkan salinan penuh.

Menjaga rekod
Menjaga rekod strategi carian anda adalah berguna, untuk mengelakkan usaha anda menduplikasi dengan melakukan carian yang sama dua kali, atau kehilangan sektor sastera yang penting dan relevan kerana anda menganggap anda telah melakukan pencarian itu. Semakin ramai, pemeriksa di peringkat pasca siswazah mencari maklumat tentang bagaimana anda memilih bukti yang anda memutuskan untuk merujuk. Mereka akan ingin tahu bagaimana anda pergi mencari bahan yang berkaitan, dan proses pemilihan dan peninggalan anda.

Anda perlu menyemak apa yang diperlukan dalam disiplin anda sendiri. Sekiranya anda dikehendaki merakam dan mempersembahkan strategi carian anda, anda mungkin dapat menyertakan butiran teknikal strategi carian sebagai lampiran pada tesis anda.

Plagiarisme
Plagiarisme dianggap sebagai satu kesalahan serius oleh semua Universiti, dan anda perlu memastikan bahawa anda tidak, walaupun secara tidak sengaja, melakukan plagiarisme.

Plagiarisme adalah penggunaan kata-kata atau idea orang lain, dan melepaskannya sebagai milik anda sendiri. Ia boleh berlaku secara tidak sengaja, contohnya, jika anda tidak ceroboh dalam pengambilan nota anda. Ini bermakna anda boleh bercampur-campur dengan apa yang sebut tepat, dan apa yang anda tulis dengan kata-kata anda sendiri; atau lebih dari apa idea anda sendiri yang anda jubah, atau idea dari beberapa teks.

Cara praktikal untuk membantu anda menghindari secara tidak sengaja melupakan kerja orang lain, secara rutin mencatatkan ekstrak kata-kata pendek pendek iaitu menggunakan kata-kata tepat penulis, dan bukan meletakkan idea itu ke dalam kata-kata anda sendiri pada titik di mana anda masih membaca. Anda perlu memasukkan koma terbalik (‘xxx’) di sekitar petikan yang tepat, dan catat nombor halaman di mana ia muncul.

Ini mempunyai kelebihan yang, apabila anda menggunakan contoh itu dalam penulisan anda, anda boleh memilih:

untuk menggunakan petikan tepat dalam koma terbalik, dengan rujukan dan nombor halaman; atau
untuk menerangkannya dengan kata-kata anda sendiri, dan menggunakan format rujukan standard, tanpa nombor halaman, untuk mengakui bahawa ia adalah idea orang lain.
Bantuan boleh didapati mengenai bagaimana untuk mengelakkan plagiarisme dan sememangnya perlu diperiksa. Jabatan anda akan mempunyai panduan sendiri.

Bila boleh berhenti 
Adalah penting untuk mengawal proses bacaan, dan menyimpan fokus penyelidikan anda dalam fikiran. Rudestam dan Newton (1992: 49) mengingatkan kita bahawa tujuannya ialah ‘Membina hujah, bukan perpustakaan’.

Ia juga penting untuk melihat peringkat penulisan sebagai sebahagian daripada proses penyelidikan, bukan sesuatu yang berlaku selepas anda selesai membaca kesusasteraan. Wellington et al (2005: 80) mencadangkan ‘Menulis semasa anda mengumpul dan mengumpul semasa anda menulis.’

Sebaik sahaja anda adalah sebahagian daripada bacaan anda, anda boleh pergi menulis ulasan semakan, dengan harapan untuk menyemaknya kemudian. Selalunya tidak sampai anda mula menjelaskan sesuatu secara bertulis yang anda dapati di mana argumen anda lemah, dan anda perlu mengumpul lebih banyak bukti.

Kemahiran yang membantu menghalang bacaan adalah: mengetahui di mana untuk menetapkan sempadan. Sebagai contoh, kajian tentang prestasi pasukan klinikal yang bekerja dalam gerontologi mungkin melibatkan membaca kesusasteraan dalam bidang perubatan; kejururawatan; kepakaran penjagaan kesihatan bersekutu lain; psikologi; dan sosiologi; serta mungkin dasar penjagaan kesihatan; dan pengalaman pesakit penjagaan kesihatan. Keputusan perlu dibuat mengenai tempat memfokuskan bacaan anda, dan di mana anda boleh merujuk sebentar ke kawasan tetapi terangkan mengapa anda tidak akan meneruskannya dengan lebih terperinci.

Menulisnya
Tugas untuk membentuk laporan logik dan berkesan tentang kajian literatur tidak dapat dinafikan. Beberapa panduan yang berguna tentang cara mendekati penulisan diberikan oleh Wellington et al (2005: 87):

“Ia harus dibingkai oleh soalan penyelidikan anda.
Ia mesti berkaitan dengan kajian anda.
Ia mestilah jelas kepada pembaca di mana ia akan berlaku: terus mengeposkan sepanjang jalan.
Di mana sahaja mungkin, gunakan bahan sumber asli dan bukan ringkasan atau ulasan oleh orang lain.
Kawalan, tidak sepenuhnya menunda atau ‘dibuang oleh’ sastera sebelumnya.
Jadilah selektif. Tanya ‘mengapa saya termasuk ini?’
Ia mungkin terbaik untuk merawatnya sebagai projek penyelidikan dengan haknya sendiri.
Terlibat dalam dialog dengan sastera, anda bukan hanya memberikan ringkasan. ”
Dalam kebanyakan disiplin, matlamatnya adalah untuk pembaca mencapai akhir kajian literatur dengan penghargaan jelas tentang apa yang anda lakukan; mengapa kamu melakukannya; dan bagaimana ia sesuai dengan penyelidikan lain di bidang anda. Sering kali, semakan kesusasteraan akan berakhir dengan pernyataan pertanyaan penyelidikan.

Mempunyai banyak kesusasteraan untuk dilaporkan boleh merasa hebat. Adalah penting untuk terus fokus pada kajian anda, dan bukannya pada kesusasteraan (Wellington 2005). Untuk membantu anda melakukan ini, anda perlu menetapkan struktur untuk bekerja. Struktur yang baik dan jelas juga merupakan bantuan yang besar kepada pembaca.

Struktur
Seperti mana-mana tulisan lanjutan, struktur adalah penting. Mungkin terdapat panduan khusus mengenai struktur di dalam jabatan anda, atau anda mungkin perlu merancang sendiri.

Contoh cara anda boleh menyusun kajian literatur anda ialah:

secara kronologi; walaupun berhati-hati bukan hanya untuk menyenaraikan item; anda perlu menulis dengan kritikal, bukan hanya secara deskriptif;
mengikut tema; ini berguna jika terdapat beberapa helaian dalam topik anda yang secara logik boleh dipertimbangkan secara berasingan sebelum dibawa bersama;
mengikut sektor contoh: latar belakang politik, latar belakang amalan, latar belakang metodologi, latar belakang geografi, latar belakang sastera;
dengan perkembangan idea; ini boleh menjadi berguna sekiranya ada peringkat perkembangan idea yang boleh dikenalpasti yang boleh dilihat pada gilirannya;
dengan beberapa gabungan di atas, atau dengan struktur lain yang anda buat.
Terdapat banyak struktur yang mungkin, dan anda perlu membuat satu yang paling sesuai dengan ‘cerita’ yang anda katakan tentang sebab kajian anda. Sebaik sahaja anda telah menetapkan struktur anda, anda perlu menggariskannya untuk pembaca anda.

Bebenang naratif
Walaupun anda dengan jelas perlu menulis dalam gaya akademik, boleh membantu membayangkan bahawa anda menceritakan kisah. Alasan yang mengalir melalui cerita adalah penjelasan mengapa anda membuat keputusan untuk melakukan kajian yang anda lakukan. Kisah ini perlu logik, bermaklumat, persuasif, komprehensif dan, ideal, menarik. Ia perlu mencapai kesimpulan logik bahawa penyelidikan anda adalah idea yang baik.

Sekiranya ada artikel utama atau buku yang sangat penting bagi perkembangan idea-idea penyelidikan anda sendiri, adalah penting untuk memberi ruang tambahan untuk menerangkan dan mengkritik sekeping kesusasteraan dengan lebih mendalam. Begitu juga, jika terdapat beberapa kajian yang anda akan merujuk kepada lebih daripada yang lain, adalah berguna untuk memberi mereka laporan dan kritik penuh pada peringkat ini.

Menggunakan jadual
Selain menggunakan jadual untuk memaparkan data berangka, jadual boleh berguna dalam kajian literatur apabila anda membandingkan jenis bahan lain. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan jadual untuk memaparkan perbezaan utama antara dua atau lebih:

perspektif teori yang mungkin;
kaedah yang mungkin;
set andaian;
profil sampel;
kemungkinan penjelasan.
Format jadual boleh membuat perbandingan lebih mudah difahami daripada jika mereka disenaraikan dalam teks. Ia juga boleh memeriksa sendiri bahawa anda telah mengenal pasti perbezaan yang cukup relevan. Pengecualian akan menjadi lebih jelas di dalam jadual, di mana ia akan muncul sebagai sel kosong, daripada ia akan berada dalam teks.

Mengkaji ulasan anda
Sebaik sahaja anda mempunyai draf pertama kajian literatur anda adalah mungkin untuk menilai sejauh mana anda telah mencapai matlamat anda. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah untuk memeriksa setiap perenggan sebaliknya, dan menulis di margin ringkasan kandungan yang sangat singkat, dan jenis kandungan misalnya: argumen untuk; hujah terhadap; huraian; contoh; teori; pautan. Ringkasan ini kemudian memberikan gambaran tentang kisah yang anda katakan, dan cara yang anda katakan. Kedua-duanya penting dan perlu dikaji secara kritikal.

Soalan-soalan berguna pada peringkat ini termasuk:

 • Apakah keseimbangan antara huraian dan komen?
 • Adakah saya terlepas sebarang dimensi penting hujah, atau kesusasteraan?
 • Adakah saya menyokong perkembangan setiap langkah dalam hujah saya dengan berkesan?
 • Adakah bahan yang dibentangkan dalam urutan yang paling berkesan?
 • Adakah terdapat tempat di mana pembaca ditinggalkan dengan soalan yang tidak dijawab?
 • Adakah setiap elemen soalan penyelidikan saya disokong oleh bahan sebelumnya?
 • Adakah saya telah menjelaskan kepada pembaca tentang kepentingan setiap bukti?
 • Adakah terdapat apa-apa bahan yang menarik tetapi yang tidak menyumbang kepada perkembangan hujah itu?
 • Adakah saya telah menjelaskan cukup alasan untuk pendekatan / topik / persoalan kajian ini?
 • Adakah rujukan saya terkini?
 • Seberapa berkesan saya menghubungkan semua elemen?

Berhati-hati dengan terlalu melekat pada tulisan anda. Anda perlu bersedia menyebarkan keseluruhan perenggan atau keseluruhan seksyen sekiranya mereka tidak lulus ujian di atas. Jika anda mendapati bahawa apa yang anda tulis tidak berada dalam urutan yang terbaik, maka membentuk semula itu bukan masalah besar. Ia mungkin sebahagian besarnya memotong dan menyisipkan bahan ke dalam susunan yang berbeza, dengan penjelasan tambahan dan penghubung. Sekiranya ini menghasilkan hujah yang lebih relevan dan diperhalusi, ia amat berbaloi.

Sumber: University of Leicester

 

 

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL