no comments

Cara –cara mengatur sumber kajian Literature :

  1. Kronologi : Jika ulasan anda mengikuti kaedah kronologi, anda boleh menulis mengenai bahan-bahan di atas mengikut ketika diterbitkan. Sebagai contoh, pertama anda akan bercakap tentang kajian biologi British abad ke-18, kemudian mengenai Perang Dunia 1 & Perang Dunia 2.

 

  1. Penerbitan : Perintahkan sumber anda dengan kronologi penerbitan, kemudian, hanya jika perintah itu menunjukkan trend yang lebih penting. Sebagai contoh, anda boleh memerintahkan semakan kesusasteraan mengenai kajian biologi tentang ikan paus sperma jika perkembangan menunjukkan perubahan dalam amalan pembedah penyelidik yang menulis dan / atau menjalankan kajian.

 

  1. Trend : Cara yang lebih baik untuk mengatur sumber-sumber di atas secara kronologi adalah untuk mengkaji sumber di bawah trend lain, seperti sejarah ikan paus. Kemudian ulasan anda akan mempunyai subseksyen mengikut era dalam tempoh ini. Sebagai contoh, semakan itu mungkin mengkaji ikan paus dari pra-1600-1699, 1700-1799, dan 1800-1899. Di bawah kaedah ini, anda akan menggabungkan kajian baru-baru ini tentang ikan paus Amerika pada abad ke-19 dengan Moby Dick sendiri dalam kategori 1800-1899, walaupun penulis menulis satu abad.

 

  1. Tematik: Kajian literatur kesusasteraan disusun sekitar topik atau isu, dan bukannya perkembangan masa. Walau bagaimanapun, perkembangan masa mungkin masih menjadi faktor penting dalam kajian tematik

 

  1. Metodologi: Pendekatan metodologi berbeza dari dua di atas kerana faktor tumpuan biasanya tidak berkaitan dengan kandungan bahan. Sebaliknya, ia memberi tumpuan kepada “kaedah” penyelidik atau penulis.

 

Kadang-kadang, anda mungkin perlu menambah bahagian tambahan yang diperlukan untuk kajian anda, tetapi tidak sesuai dengan strategi organisasi badan. Apakah bahagian-bahagian lain yang anda sertakan dalam tubuh terpulang kepada anda. Masukkan hanya apa yang diperlukan. Berikut adalah beberapa bahagian lain yang mungkin anda ingin pertimbangkan:

Situasi Semasa: Maklumat yang diperlukan untuk memahami topik atau tumpuan kajian literatur.

 Sejarah: Kemajuan kronologi bidang, kesusasteraan, atau idea yang diperlukan untuk memahami kajian literatur, jika badan ulasan kesusasteraan belum menjadi kronologi.

 Kaedah dan / atau Piawaian: Kriteria yang anda gunakan untuk memilih sumber dalam kajian literatur anda atau cara anda membentangkan maklumat anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL