no comments

Cara Berkesan Menjalankan Analisis Data Kualitatif

Apakah Analisis Data Kualitatif?

Analisis data kualitatif hanyalah proses untuk mengkaji data kualitatif untuk mendapatkan penjelasan mengenai fenomena tertentu. Analisis data kualitatif memberi anda pemahaman objektif penyelidikan anda dengan mendedahkan corak dan tema dalam data anda.

Apakah maksud Analisis Data Kualitatif?

  • Organisasi data.
  • Tafsiran data.
  • Pengenalan Corak.
  • Data medan hubungan untuk tujuan penyelidikan.
  • Membentuk asas bagi kesimpulan yang dimaklumkan dan dapat diverifikasi.

Cara Menganalisis Data Kualitatif

Jika anda telah mengambil masa untuk menyelidik bagaimana untuk menganalisis data kualitatif, sangat mungkin anda telah menemui beberapa langkah dan peraturan yang berbeza. Ia juga mungkin bahawa anda tertanya-tanya mana langkah-langkah ini sesuai untuk anda. Kebenarannya adalah bahawa mana-mana langkah yang boleh menjadi tepat untuk anda! Ini adalah kerana analisis kualitatif, walaupun berdasarkan peraturan asas tertentu, tidak mengikuti proses yang tegar. Menurut NSF, ia tidak dibimbing oleh sebarang peraturan asas dan sangat bergantung kepada penyelidik dan konteks kajian.

Pengetahuan ini sangat penting untuk analisis data anda kerana anda tidak ingin mencari diri anda di sudut kerana mengikuti set peraturan yang tegar. Walau bagaimanapun, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat peraturan asas untuk analisis kualitatif. Memahami kaedah asas ini bermula dengan mengetahui dua pendekatan utama untuk analisis kualitatif.

Dua Pendekatan Utama untuk Analisis Kualitatif.

1. Pendekatan deduktif

Pendekatan deduktif terhadap analisis data kualitatif melibatkan analisis data berdasarkan struktur yang ditentukan oleh penyelidik. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan soalan penyelidikan anda sebagai panduan untuk mengumpulkan dan menganalisis data anda. Ini adalah pendekatan yang cepat dan mudah untuk analisis data kualitatif dan boleh digunakan apabila anda sebagai seorang penyelidik mempunyai idea kemungkinan tanggapan dari populasi sampel anda.

2. Pendekatan Induktif

Pendekatan induktif di sisi lain, tidak berdasarkan rangka kerja berstruktur atau yang telah ditetapkan. Ini adalah pendekatan yang lebih menyeluruh dan memakan masa untuk analisis data kualitatif. Pendekatan ini sering digunakan apabila penyelidik mengetahui sedikit tentang fenomena penyelidikan mereka.

Analisis data kualitatif boleh menjadi sangat mengecewakan terutamanya apabila anda berhadapan dengan banyak data tetapi mengikut langkah dan proses yang betul dapat membantu anda tidak hanya melakukan analisis data kualitatif secara efektif, anda juga akan bersenang-senang melakukannya. Sekiranya anda baru dalam penyelidikan data kualitatif kami nasihatkan supaya anda mencari bantuan pakar untuk membimbing anda semasa analisis data anda. Akhir sekali, jangan lupa bahawa perisian yang baik boleh membuat penyelidikan anda sepuluh kali lebih mudah dan menjimatkan banyak wang.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL