no comments

Cara Berfikir Menggunakan Kaedah Socratic

Anda boleh menggunakan kaedah Socratic untuk menunjukkan seseorang bahawa mereka salah, atau sekurang-kurangnya tidak tepat, dengan membuat mereka bersetuju dengan kenyataan yang bertentangan dengan pernyataan asal mereka. Socrates percaya bahawa langkah pertama untuk pengetahuan adalah pengiktirafan kejahilan seseorang. Sehubungan dengan itu, kaedah ini tidak memberi tumpuan kepada membuktikan maksud anda tetapi dengan membantah titik orang lain dengan beberapa soalan (elenchus), mengakibatkan aporia mereka (kebingungan). Sekolah-sekolah undang-undang menggunakan kaedah ini untuk mengajar pelajar kemahiran berfikir kritis. Ia juga popular di psikoterapi, latihan pengurusan, dan di bilik darjah lain.

1- Bertanyakan soalan

Hitungkan hujah orang itu. Kenal pasti apa yang dikatakan orang lain. Sebagai contoh, seseorang mungkin berkata, “Adalah lebih baik untuk memberi wang daripada membelanjakannya.” Sering kali, orang akan percaya bahawa mereka menyokong akal, yang tidak ada yang tidak setuju.

-Sekiranya anda tidak memahami apa yang dikatakan oleh seseorang, minta mereka menjelaskan kepercayaan mereka. Anda boleh bertanya, “Saya tidak faham. Apa yang anda cuba katakan? “Atau” Bolehkah anda menyatakan semula itu?

Minta bukti. Sebelum mula benar-benar mencabar pandangan seseorang, anda harus bertanya kepada mereka tentang bukti mereka. Seseorang mungkin dengan cepat menyedari bahawa mereka hanya mengulangi sesuatu yang telah mereka dengar sebelumnya tanpa berfikir kritis. Anda boleh bertanya soalan berikut untuk membongkar bukti:
“Mengapa anda percaya itu benar?”
“Tolong berikan penjelasan anda.”
“Apa yang menyebabkan anda percaya itu?”

Mencabar anggapan mereka.  Idea seperti blok bangunan. Kesimpulan anda terletak pada blok lain, yang sebahagiannya mungkin tidak terbukti. Apabila idea tidak dibuktikan, ia adalah satu asumsi-dan andaian kadang-kadang boleh salah. Selepas meminta orang untuk bukti mereka, nol pada idea-idea yang tidak disokong oleh bukti. Inilah anggapan mereka.
Sebagai contoh, seseorang mungkin mengatakan bahawa anda harus memberi wang kerana terlalu banyak wang membuat anda tamak. Orang ini mengandaikan seseorang tidak membelanjakan semua wang mereka untuk keperluan.
Anda boleh berkata, “Tetapi adakah anda mengandaikan orang mempunyai wang untuk memberi setelah membeli keperluan? Adakah yang terbaik bagi mereka untuk memberikan wang mereka? ”

Cari pengecualian.  Kenal pasti satu set keadaan di mana kenyataan seseorang itu salah. Sebagai contoh, adakah ia sentiasa baik untuk memberi wang anda? Anda boleh memikirkan banyak situasi di mana orang yang tidak berperikemanusiaan boleh menyebabkan lebih banyak mudarat daripada yang baik. Pertimbangkan yang berikut:
Orang yang mahukan wang anda adalah penagih dadah. Tanyakan pihak lawan anda, “Adakah saya harus memberi wang saya kepada seseorang yang ingin membeli dadah?” Jika orang itu tidak berkata, kemudian ikuti dan tanya mengapa, yang akan membantu anda mengusik pemikiran orang lain.
Anda mesti menyediakan makanan dan tempat tinggal. Merumuskan ini sebagai soalan: “Sekiranya saya memberi semua wang saya apabila ibu bapa saya bergantung kepada saya?”

Minta orang lain merumuskan hujah mereka.  Sebaik sahaja mereka mengakui bahawa pengecualian itu wujud, mereka harus merumuskan hujah mereka untuk menjelaskan pengecualian tersebut. Sebagai contoh, mereka mungkin berkata, “Orang harus memberikan wang mereka jika berbuat demikian akan memberi manfaat kepada masyarakat.”

Terus bertanya atau menaikkan pengecualian. Dalam contoh di atas, anda boleh meminta orang itu untuk mentakrifkan apa “manfaat masyarakat.” Anda juga boleh mengajukan soalan untuk mencabutnya jika mereka keliru.
Anda harus meneruskan proses ini sehingga anda tidak dapat membatalkan pernyataan itu lagi.

Elakkan mendapat jahat. Kaedah Socratic tidak membuktikan orang yang salah, jadi jangan agresif dengan soalan anda. Jika matlamat anda adalah untuk memenangi hujah, maka anda perlu mencari ahli falsafah Yunani yang berbeza, seperti orang Sophis. Sesungguhnya kunci kepada kaedah Socratic adalah untuk merendah diri. Jangan menganggap bahawa sesiapa tahu sesuatu yang pasti. Tanya setiap premis.
Sekiranya orang lain mula berlegar, anda boleh berkata, “Saya hanya memainkan Penganjur Iblis” atau “Saya cuba memahami semua aspek pemikiran anda.”
Anda mungkin mengalami kekeliruan orang lain terlalu sedikit. Cuba jangan gembira. Ingatkan diri anda bahawa Socrates tidak mempunyai jawapan untuk setiap pertanyaan yang dia tanya, yang tipikal dari pertukaran menggunakan kaedah Socratic

2. Menghidupkan Sogok Socrates

Sediakan untuk kelas. Di sekolah undang-undang, profesor mungkin memanggil anda secara rawak untuk membincangkan kes. Tidak ada cara untuk menjangkakan soalan yang akan ditanya oleh profesor anda. Walau bagaimanapun, anda boleh meletakkan diri anda dalam kedudukan terbaik dengan teliti membaca bahan yang diberikan dan kes taklimat anda.

Kekalkan tenang.  Anda mungkin merasa panik apabila dipanggil. Walau bagaimanapun, jika anda telah membaca anda, maka anda telah meletakkan diri anda dalam kedudukan terbaik untuk terlibat dalam pertukaran Socratic. Ambillah nafas panjang dan senyumlah.
Adalah lebih baik untuk memikirkan pertanyaan Socratic sebagai dialog antara anda dan profesor anda. Sekat pelajar lain yang mendengarnya.

Jawab soalan dengan jujur. Tujuan kaedah Socratic adalah untuk mengenal pasti percanggahan dan batasan dalam pengetahuan kita sendiri. Atas sebab ini, anda perlu jujur ​​dalam jawapan anda. Jangan cuba untuk menjangkakan apa yang anda fikir yang ingin didengar oleh profesor.
Sekiranya anda berada di sekolah undang-undang, anda perlu tahu fakta kes dan pegangan mahkamah. Bagaimanapun, selain daripada fakta-fakta, jarang terdapat jawapan “betul” atau “salah”. Cuba masuk ke semangat pertanyaan dengan memahami tujuannya: untuk tidak mencari jawapan yang tepat, tetapi untuk memahami apa yang anda fikir.

Menjadi yang jelas. Anda akan mengendalikan beberapa bahan rumit di dalam kelas, jadi jawapan anda kepada soalan mungkin tidak “ya” atau “tidak.” Cuba jawab dengan jelas dan benar-benar mungkin supaya profesor anda memahami titik anda.
Pada masa yang sama, berusaha sebentar mungkin. Tidak ada sebab untuk memberi jawapan panjang jika tidak diperlukan.

Menyadari tidak ada yang menghakimi anda.  Semasa anda mendengar pertukaran Socratic, anda mungkin menjawab soalan anda sendiri dan bergelut dengan rakan sekelas anda. Sehubungan itu, tidak ada alasan untuk menjadi malu jika anda berada di hujung penerimaan pertanyaan Socratic dan melihat rusa dalam lampu.

Akui apabila anda terpedaya. Anda mungkin mencapai titik di mana anda tidak dapat menyelesaikan percanggahan dalam pemikiran anda. Pada ketika ini anda benar-benar terjumpa. Jangan ragu untuk mengakui bahawa anda tidak tahu bagaimana menjawab soalan.
Ingatlah bahawa kaedah Socratic adalah sesuatu yang anda boleh gunakan dengan diri anda sepanjang hidup anda. Anda perlu sentiasa menyoal apa yang anda fikir adalah benar.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL