no comments

Boleh Tak Praktiskan Systematic Literature Review Dalam Chapter Dua?

Boleh tak elemen systematic literature review ini disertakan dalam chapter 2 thesis saya? Ok.. Bagi aku can utk terangkan, dan korang boleh nilai..

Mengapa kena masukkan bahagian ini dalam thesis student? Ok, kita selalu baca dalam thesis students, depa claim yg diorg dah done rigorous searching effort on the literature kan? But, how can we know that? And how rigorous is rigorous?

Ok, systematic literature review provides answer to this.. Aku cadangkan utk pelajar dan sv utk consider masukkan tiga elemen systematic review process iaitu identification, screening dan eligibility.. Dan ia sesuai dimasukkan di bahagian awal chapter 2.. Kerana

1) bahagian identification akan maklumkan kepada sv dan examiner on database yang students gunakan utk cari sources utk bentuk literature review – aku selalu cadangkan students dan researchers utk guna scopus dan web of science kerana ada guaranteed quality control in dlm dua database ni.. Nak guna yg lain boleh je, xde masalah, cuma elemen of control tu kurang la sikit..

2) bahagian identification juga akan maklum kepada sv dan examiner ttg keywords yg students gunakan utk cari sources lit review mereka.. Identification menekankan students utk mempelbagaikan keywords based on sinonim dan related terms kpd keywords itu.. Cthnya, apabila anda guna keywords coastal erosion, anda juga harus consider penggunaan keywords beach erosion dan shore erosion.. Dan anda digalakkan untuk bina search string/query string based on 4 teknik pencarian asas iaitu phrase searching, truncation, wildcard dan boolean operator.. Rujuk jadual (yg x bernombor) Menjadi satu kegusaran apabila konsep basic ini sering ignored by majority students dan apabila this thing ignored, certainly mereka akan overclaim in their literature review..

3) systematic literature review ada fasa screening.. Ok, dalam kaedah systematic review ini, anda x boleh buang artikel sesuka hati.. Dia ada inclusion dan exclusion criteria dia.. Fasa screening ini boleh dilakukan dengan menggunakan kemudahan yg disediakan database..

4) Eligibility adalah fasa terakhir dalam systematic literature review di mana students dan penyelidik secara manual akan mengeluarkan artikel yg tak berkenaan dalam kajian mereka.. Beza utama fasa screening dan eligibility ialah fasa screening dilakukan dengan bantuan database.

5) last sekali, dengan memasukkan flow diagram systematic review, ia akan bagitahu dengan jelas kepada sv dan examiner anda ttg proses anda mendapatkan artikel utk proses lit review.

.

Sumber : Dr Hayrol Azril Hayrol

.

Dari Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL