no comments

Berikut ialah Tips 1 hingga 5 dalam Reka Bentuk Kuesioner siri kami

Tips 2: Uji tinjauan anda
Penting untuk menguji kaji selidik anda. Anda boleh memilih untuk menguji secara dalaman atau sampel populasi anda sebelum anda menghantarnya ke keseluruhan sampel anda. Dengan berbuat demikian, anda boleh memasukkan soalan seperti: “Adakah tinjauan ini mudah dimengerti?” Atau “Adakah tinjauan ini mudah diselesaikan?” Ini akan membantu anda mengumpulkan maklum balas mengenai reka bentuk dan kandungan tinjauan. Menganalisis hasil tinjauan dan membuat sebarang perubahan yang diperlukan sebelum mengurus tinjauan penuh.
Tips 3: Adakah kerja rumah anda
Survei adalah alat yang sangat baik untuk mengumpul dan menganalisis sejumlah kecil data. Walau bagaimanapun, mereka hanya berguna dan berharga apabila anda membuatnya. Untuk membuat tinjauan rumit atau kajian penyelidikan lanjutan, anda mungkin memerlukan kepakaran tambahan untuk membuat tinjauan berkesan untuk kawasan khusus. Adakah kerja rumah anda – semak semua yang anda boleh tentang membuat tinjauan berkesan. Ketahui tentang apa yang berfungsi dan apa yang tidak. Jangan teragak-agak untuk berunding dengan pakar. Mereka sering kali menjadi sumber yang paling berguna. Adalah penting untuk belajar sebanyak mungkin sebelum membuat dan mentadbir kaji selidik.
Tips 4: Rapi fokus anda
Menghantar tinjauan ke keseluruhan demografi sering kali merasakan memancing ikan trout di tasik yang dipenuhi dengan kebanyakan largemouth bass. Anda mendapati diri anda mengamati demografi besar untuk mengumpulkan maklum balas, apabila benar-benar, anda mahu maklumat dari hanya sebahagian daripada demografi itu. Daripada melemparkan jaring yang besar dan menangkap semua orang dalam demografi sekaligus, memecah demografi dan mentadbir kaji selidik kepada kumpulan sasaran tertentu. Mengasah fokus anda dan anda akan meningkatkan kualiti keputusan anda.
Tips 5: Gunakan tindak lanjut untuk kelebihan anda
Mengumpul maklum balas yang konsisten adalah kunci untuk mengumpulkan data yang lebih tepat, bermakna, dan berharga. Jangan mengehadkan penyelidikan anda hanya dengan satu kaji selidik. Pertimbangkan untuk menghantar kaji selidik anda untuk kedua atau ketiga kalinya, atau lebih. Sebagai contoh, hantar kaji selidik anda kepada pelanggan setiap tahun, setiap 3 hingga 6 bulan, atau selepas setiap lawatan kedai. Begitu juga dengan organisasi dan perkhidmatan profesional. Hantar tinjauan anda kepada pesakit selepas setiap lawatan doktor atau kepada pelajar selepas setiap kursus atau semester telah selesai. Dengan perisian tinjauan lanjutan, anda boleh menyelaraskan proses dengan membenamkan data yang dikumpulkan sebelum ini. Ini menjadikan proses lebih mudah bagi responden untuk menyelesaikannya. Sekiranya anda sudah mempunyai data itu, ia kurang mendapat maklumat yang perlu diselesaikan oleh responden. Ingat, semakin banyak kaji selidik yang dijalankan, semakin besar pulangan, kerana anda dapat menanda aras data dari waktu ke waktu.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL