no comments

Bengkel Metodologi Pendekatan Untuk Menyiasat Masalah Kajian

Gambaran Keseluruhan bengkel
Rencana pengarang Sains langsung kepada ‘Apakah pernyataan masalah yang ditujukan hakikat bahawa penyelidik nampaknya keliru dengan apa yang terdiri daripada pernyataan masalah. kaedah penyelidikan buku teks tidak menjelaskan perkara itu dengan baik. Profesor Fred N. Kerlinger, positivis empirikal dihormati yang bekerja dalam metodologi penyelidikan, membuat beberapa kenyataan mengenai kenyataan masalah yang boleh diringkaskan seperti berikut:

Bahawa ia tidak selalu mungkin untuk penyelidik untuk merumuskan masalahnya mudah, jelas dan lengkap dan jika ada yang mahu menyelesaikan masalah salah satu pasti mesti tahu apa masalah sebenar dan bahawa tidak ada ‘hak’ cara untuk menyatakan satu (Kerlinger 1973)

Clark (2000) menyatakan bahawa kelemahan banyak kajian kami adalah bahawa kita telah gagal untuk mengambil serius langkah awal dalam reka bentuk penyelidikan, iaitu, merumuskan masalah ini. Selalunya penyelidik cenderung untuk menumpukan perhatian kepada ketepatan dalam kaedah dan mengabaikan rumusan masalah. kerja awal David Clark dan Egon Cuba dari Indiana University (1967) digubal dengan cara yang betul untuk mereka bentuk pendekatan methodolocal untuk menyiasat masalah penyelidikan. Mereka menjelaskan bahawa membangunkan pernyataan masalah adalah satu usaha dalam logik. Mereka mencadangkan tiga langkah: i. Untuk menerangkan Proposition Prinsip ii. Untuk mengenal pasti Berinteraksi Proposition (iaitu apa yang kita tahu yang bercanggah atau mencabar dalil pokok dan mewajarkan keperluan untuk melihat apa yang kita tahu dari arah yang baru atau kanta;. Iii Untuk menetapkan arahan untuk siasatan itu yang Proposition yang spekulatif.

Kolokium ini adalah sesi perkongsian pengetahuan yang menyerlahkan kepentingan mewujudkan definisi masalah kerana ia adalah hati proses penyelidikan dan percubaan untuk menawarkan garis panduan untuk merangka pernyataan masalah.

 

 

 

Tajuk: How to Write Problem Statement : A Methodological Approach

Tarikh: 27 Ogos 2016 (Sabtu)

Masa: 8.30 a.m. – 5.30 p.m.

Venue: MPWS Training Centre, 63-1, 63-2, Jalan Kajang Impian 1/11, Taman Kajang Impian, Seksyen 7, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Speaker: Professor Dr. Juhana Salim

Registration Fees: Alumni MPWS Rate – RM180
Early Bird Rate – RM200
Normal Rate – RM250

Medium: Bahasa English

Pendaftaran: http://postgraduateworkshop.com/methodological_approach/

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL