no comments

Beberapa Cara Penyediaan Yang Lengkap Dalam Memulakan PhD

Ijazah kedoktoran sangat berbeza dengan bentuk pendidikan lain. Oleh itu, ia boleh menjadi tidak jelas apakah amalan terbaik dalam peringkat awal persediaan PhD dan permulaannya. Panduan ini menerangkan beberapa proses berguna yang boleh membantu anda mempersiapkan dan memulakan PhD anda.

1.Membina hubungan.

Persediaan awal anda untuk PhD, membangunkan hubungan kerja yang berkesan dengan beberapa orang penting adalah penting.

Hubungan profesional yang paling penting yang akan anda usahakan melalui PhD adalah dengan penyelia anda. Mereka akan:

 • Membantu anda dalam penyelidikan doktoral anda
 • Bantu menyelaraskan kajian PhD anda
 • Memberi nasihat
 • Berikan maklum balas yang membina mengenai kerja anda (paling ketara pada tesis akhir)

Walau bagaimanapun, peranan dan tanggungjawab yang tepat akan dilakukan oleh penyelia anda bergantung pada sifat disiplin penyelidikan, universiti dan kedua-dua anda dan gaya kerja dan personaliti penyelia anda.

Oleh itu, sangat penting untuk membangunkan hubungan kerja yang berkesan dengan penyelia anda. Komunikasi, terutamanya awal sebagai sebahagian daripada penyediaan PhD anda, adalah penting dalam mencapai ini.

Terdapat juga beberapa hubungan penting lain yang perlu dibangunkan. Ini mungkin dengan penyelia menengah, pelajar PhD, kakitangan penyelidikan lain, dan kakitangan sokongan.

Terlibat dengan kumpulan jabatan / makmal anda.
Kebanyakan jabatan penyelidikan dan kumpulan makmal akan mengadakan mesyuarat yang kerap, dan membantu untuk terlibat dalam ini pada awal PhD anda. Jabatan anda mungkin mengadakan seminar penyelidikan – ini adalah satu lagi peluang untuk menunjukkan minat dan terlibat dengan ahli universiti lain. Mungkin ada banyak anjuran acara yang lain juga.

Di samping menjadi sumber maklumat dan bimbingan yang berguna, ahli jabatan atau kumpulan makmal anda mungkin menjadi kawan anda. Mewujudkan perhubungan profesional dan sosial dengan mereka akan membantu sepanjang kursus PhD anda.

Bagaimana jika saya tidak meneruskan dengan penyelia saya?
Jika, oleh sebab apa pun, anda merasakan bahawa hubungan anda dengan penyelia anda tidak produktif, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan.

Pertama, masalah dengan banyak penyelia pelajar adalah kurangnya komunikasi. Perbincangan yang jujur ​​dan terbuka mengenai masalah anda boleh membantu membina hubungan yang berkesan.

Jika masalahnya adalah dengan gaya kerja penyelia, seperti tidak hadir atau sombong, komunikasi dapat membantu menyelesaikannya juga. Terdapat juga kakitangan sokongan tambahan untuk membantu anda.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah, anda perlu berhubung dengan penyelia sekunder anda dan / atau ahli kakitangan lain untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya hubungan itu tidak boleh diperbaiki, ia mungkin dapat mengubah penyelia dengan arahan dari universiti anda.

2. Merancang penyelidikan anda.

Pada permulaan PhD anda, atau sebagai persediaan sebelum anda bermula, sangat berguna untuk merancang penyelidikan anda.

Ini bermakna memperluaskan cadangan penyelidikan, jika anda telah menulis satu, atau meneliti lebih banyak projek yang dicadangkan. Sangat berharga untuk menjadi lebih berpengetahuan tentang bidang penyelidikan, bahkan sebelum anda memulakan penyelidikan PhD.

Kerana PhD adalah projek penyelidikan bebas, anda akan bertanggungjawab untuk perancangan dan  sepanjang pengurusan. Perancangan ini termasuk menetapkan matlamat dan objektif SMART  (specific, measurable, actionable, relevant, time-bound)

Bagaimana jika fokus penyelidikan saya telah berubah?
Ia tidak mungkin rancangan yang anda buat untuk penyelidikan anda akan tetap sama sepanjang PhD anda. Mengalami masalah atau perkembangan baru akan mengubah tumpuan atau arah penyelidikan. Walau bagaimanapun, perancangan yang berkesan masih merupakan peringkat penting dalam PhD awal.

3. Mencari persekitaran kerja yang sesuai.

Untuk berjaya dalam PhD anda, adalah berguna untuk mencari persekitaran kerja yang sesuai. Segala-galanya perlu ditubuhkan untuk memudahkan fokus kepada PhD.

Ini termasuk:

 • Hidup dalam jarak yang munasabah dari institusi penyelidikan yang anda sedang belajar di
 • Mencari ruang kerja yang sesuai seperti kawasan pejabat yang bersih dan teratur tanpa gangguan, atau sesuatu yang serupa.
 • Mempunyai alat untuk menyelesaikan penyelidikan, seperti komputer, akses ke perpustakaan dan lain-lain.

Ini mungkin lebih relevan jika anda menetap di bandar atau negara baru untuk PhD anda. Lebih awal yang boleh anda selesaikan, lebih baik.

Ini juga penting untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan mental anda. Mewujudkan persekitaran kerja yang sesuai, dengan akses kepada sebarang sokongan yang anda perlukan, akan menjadi kelebihan yang ketara.

4. Melengkapkan induksi anda.

Apabila memulakan PhD anda, anda biasanya akan melalui beberapa bentuk induksi. Ini akan dijalankan oleh universiti anda, jabatan khusus, dan / atau penyelia anda.

Induksi ini akan memberikan anda beberapa maklumat mengenai:

 • latihan
 • kesihatan dan keselamatan
 • peraturan dan peraturan (kedua-dua program universiti dan PhD)
  organisasi mesyuarat / seminar.

Semasa induksi PhD, anda boleh diminta untuk melengkapkan kemahiran audit seperti Analisis Keperluan Latihan (TNA). Ini adalah cara mengenali kekuatan dan kelemahan anda, dan mencari cara untuk meningkatkan kemahiran anda sepanjang doktor anda. Ini akan bermula pada permulaan pengajian anda, dan akan memerlukan kemas kini teratur sepanjang perjalanan PhD anda.

Anda juga boleh diperkenalkan kepada pertubuhan pelajar universiti atau jabatan dan dijemput ke acara sosial.

Walau bagaimanapun, induksi tidak akan memberikan anda semua latihan dan kemahiran yang anda perlukan untuk melengkapkan PhD anda. Kerana penyelidikan doktoral adalah belajar mengajar, anda akan bertanggungjawab untuk sentiasa up-to-date dengan semua keperluan latihan dan pembangunan anda.

5. Memulakan Penulisan.

Untuk penyediaan dan pengurusan PhD anda yang berkesan, anda harus mempertimbangkan menulis awal dalam penyelidikan anda. Ia mungkin juga boleh dimulakan sebelum anda memulakan PhD anda.

Beberapa kerja pertama yang anda perlukan untuk disiapkan adalah semakan sastera dan peningkatan MPhil. Untuk setiap, anda perlu menyerahkan beberapa bentuk kerja bertulis. Sebelum ini bahawa ini bermula dan selesai, semakin besar faedahnya adalah untuk PhD anda yang lain. Beberapa karya bertulis ini mungkin menjadi sebahagian daripada tesis akhir anda.

6. Melaksanakan penyelidikan dan mengumpul hasil awal.

Walaupun kebanyakan penyelidikan dan hasil anda biasanya akan dijana dalam tahun kedua dan ketiga kajian PhD, dapat sangat bermanfaat untuk memulakan penyelidikan anda pada awal PhD anda.

Perancangan dan pengurusan yang berkesan dapat membolehkan anda mencapai banyak hasil dan bekerja di peringkat awal penyelidikan.

Ini juga akan membangunkan amalan dan kebiasaan kerja yang membina untuk kemudiannya dalam PhD anda.

Bagaimana jika penyelidikan awal saya miskin / tidak berfungsi?
Apa-apa penyelidikan dilakukan awal yang akhirnya menjadi kualiti atau kepentingan yang lebih rendah tidak akan sia-sia. Kerja ini akan memberikan pengalaman berharga teknik penyelidikan dan memaklumkan kepada anda tentang jalan yang tidak berfungsi. Keputusan negatif ini mungkin masih menjadi sebahagian daripada tesis akhir anda.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL