no comments

Basic Structural Equation Modeling

AMOS adalah perisian statistik dan ia merupakan analisis struktur momen. AMOS adalah modul tambahan SPSS, dan digunakan secara khusus untuk Pemodelan Persamaan Struktur, analisa laluan, dan analisis faktor pengesahan. Ia juga dikenali sebagai analisis kovarians atau perisian pemodelan kausal. AMOS adalah program visual untuk pemodelan persamaan struktur (SEM). Di AMOS, kita boleh melukis model secara grafik menggunakan alat lukisan yang mudah. AMOS dengan cepat melakukan pengiraan untuk SEM dan memaparkan hasilnya.

 

Dalam pengiraan pekali SEM, AMOS menggunakan kaedah berikut:

 

* Maksimum kemungkinan

* Kuadrat terkecil

* Terbatas kuadrat terkecil

* Kriteria bebas pengedaran Browne

* Skala paling tidak berskala bebas

Pembinaan model di AMOS:

Pertama, kita perlu menjalankan AMOS. Dengan mengklik menu “mula” dan memilih pilihan “AMOS graphic” dari AMOS, kami boleh menjalankan AMOS. Pada masa AMOS mula berjalan, tetingkap muncul dipanggil “grafik AMOS.” Di tetingkap ini, kita boleh melukis model SEM kami secara manual.

Melampirkan data dalam AMOS: Dengan memilih nama fail dari pilihan fail data, kita boleh melampirkan data dalam AMOS untuk analisis SEM. Pilihan ini juga muncul jika kami akan mengklik ikon “pilih data”.

Pembolehubah yang diperhatikan: Dalam AMOS, ikon segi empat digunakan untuk menarik pembolehubah yang diperhatikan.

Pembolehubah yang tidak dapat diobservasi: Dalam AMOS, ikon bulatan digunakan untuk menarik pembolehubah yang tidak dapat dilihat.

Menyebabkan hubungan hubungan kesan: Anak panah tunggal dalam AMOS digunakan untuk menggambarkan hubungan sebab akibat antara pembolehubah yang diamati dan tidak diamati.

Kovarians: Anak panah berganda berganda digunakan dalam AMOS untuk menarik kovarians antara pembolehubah.

Istilah ralat: Dalam AMOS, ikon istilah ralat adalah bersebelahan dengan ikon pembolehubah yang tidak dapat dilihat, dan ia digunakan untuk menarik pemboleh ubah laten.

Menamakan Pembolehubah: Apabila kita mengklik kanan pemboleh ubah dalam tetingkap grafis, pilihan pertama, “objek objek,” digunakan untuk memberi nama varible dalam AMOS.

Terdapat ikon lain juga, dan ikon ini membantu dalam menarik model SEM secara grafik. Ikon seperti ikon memadam, ikon bergerak, ikon caculate, teks paparan, sifat analisis, dan sebagainya, membantu dalam menarik model SEM secara grafik.

Memahami output teks dalam AMOS: Setelah menjalankan analisis, kita dapat melihat keputusan pada tetingkap grafik. Kita juga boleh melihat output teks. Tingkap grafik hanya akan menunjukkan regresi standard dan tidak terawal dan berat istilah ralat. Semua keputusan akan ditunjukkan dalam output teks.

AMOS akan menghasilkan output penting berikut:

Ringkasan Variabel: Dalam AMOS dan hasil teks variabel musim panas, kita dapat melihat berapa banyak pemboleh ubah dan pembolehubah yang digunakan untuk analisis SEM. Kita dapat melihat berapa banyak pembolehubah pemerhati dan berapa banyak pembolehubah yang tidak dapat dilihat dalam model.

Sumber: phd-oum blogspot
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL