no comments

Bahagian Cadangan Penyelidikan

Cadangan penyelidikan akademik umumnya mengikuti format cadangan penyelidikan yang serupa, tetapi terdapat beberapa variasi. Garis besar berikut merangkumi komponen utama cadangan penyelidikan. Cadangan penyelidikan anda boleh terdiri daripada struktur asas berikut.

– Tajuk muka surat

– Abstrak

– Isi kandungan

– Pengenalan (termasuk pernyataan Masalah, tujuan penyelidikan dan kepentingan penyelidikan)

– Latar belakang (termasuk kajian literatur)

– Huraian cadangan penyelidikan (termasuk kaedah atau pendekatan)

– Huraian sumber institusi yang berkaitan

– Senarai Rujukan

– Kakitangan

– Belanjawan

 

Pastikan struktur cadangan kajian anda sesuai dengan keperluan kajian anda.

Lakukan yang terbaik untuk menghasilkan cadangan penyelidikan yang nampak profesional. Cuba menjadi menarik dan bermaklumat, ringkas dan tepat.

Sebilangan orang berpendapat bahawa mana-mana orang yang pandai dapat menulis cadangan penyelidikan akademik yang baik. Tetapi malangnya, ini tidak benar. Penulisan akademik adalah kemahiran yang sukar untuk dikuasai. Ia memerlukan banyak latihan dan beberapa dedikasi. Terdapat banyak program dan kursus untuk meningkatkan kemahiran menulis. Jadi, dengan pendekatan yang betul, semuanya adalah mungkin. Projek penyelidikan bukanlah tugasan akademik yang paling sukar, tetapi ianya memerlukan banyak masa!

Sampel cadangan penyelidikan yang baik akan membolehkan anda melihat keseluruhan struktur dan bahagian terpenting dari cadangan penyelidikan akademik dan membantu anda mengelakkan kesilapan yang paling biasa. Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menulis cadangan penyelidikan, atau jenis kertas akademik lain, periksalah banyak petua penulisan akademik.

 

Sumber: custom-writing.org

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL