no comments

Bagaimana untuk mentafsirkan output ujian ANOVA dalam SPSS

Pakej Statistik untuk Sains Sosial (SPSS) adalah program untuk menganalisis data yang dikumpul oleh penyelidik dalam sains sosial. ANOVA – Analisis Varians – digunakan untuk menganalisis data yang mana seseorang mempunyai pembolehubah bebas atau lebih dan pemboleh ubah bergantung. Secara keseluruhan, SPSS adalah pakej statistik pertama yang baik untuk melakukan penyelidikan kuantitatif dalam sains sosial kerana ia mudah digunakan dan merupakan titik permulaan yang baik untuk belajar mengenai pakej statistik yang lebih maju.

ANOVA catatan

 1. Lihat jadual hasil dalam output SPSS. Kotak di sudut kiri bawah jadual menunjukkan pemboleh ubah bergantung. Terdapat dua kategori: intra dan kumpulan dan keseluruhan. Yang pertama adalah yang paling penting, iaitu perbandingan antara kumpulan.
 2. Ikut nombor melalui jadual bersebelahan kategori kumpulan. Nombor pertama adalah jumlah sisihan kuadrat min.
 3. Baca digit seterusnya, iaitu darjah kebebasan (df). Ia dikira dengan menolak satu digit daripada jumlah sampel. Sekiranya anda mempunyai sampel dengan tiga pemerhatian, bilangan darjah kebebasan akan menjadi 2.
 4. Periksa nilai F. Nisbah F adalah ujian statistik untuk mencari perbezaan antara kumpulan. Semakin tinggi nilai ini, semakin banyak hasilnya. Makna menunjukkan sama ada hasilnya adalah disebabkan oleh peluang atau pembolehubah bebas.
 5. Baca nilai “Sig”. Ia berada di dalam kotak di sebelah kanan dan merupakan maklumat yang paling penting. Makna menunjukkan sama ada perbezaan di antara kumpulan adalah cukup besar untuk dipertimbangkan kerana pembolehubah bebas dan bukan secara rawak. Pada amnya, nilai p (kebarangkalian maksud) kurang daripada .05 dianggap signifikan secara statistik. Ini bermakna peluang atau kemungkinan perbezaan rawak adalah kurang daripada 5 dari sejumlah 100. Kadang-kadang nilai Sig boleh menjadi .001 atau .0001. Lebih sifar, semakin tinggi tahap kepentingannya.

FACTorial ANOVA

 1. Lihatlah output SPSS jadual keputusan ujian ANOVA jika anda mempunyai dua atau lebih pembolehubah bebas. Mereka akan disenaraikan di kotak kiri atas. Terdapat kategori untuk kesan utama yang menyenaraikan pembolehubah bebas, seperti jantina dan bangsa. Kemudian interaksi dua entri akan disenaraikan, sebagai contoh, genre mengikut bangsa.
 2. Perhatikan nombor di sebelah kanan dalam baris yang mengandungi pembolehubah bebas pertama anda (misalnya, jantina). Jika nilai Sig kurang daripada .05, akan ada kesan utama bagi pemboleh ubah tersebut.
 3. Lihat nombor di sebelah kanan dalam baris yang mengandungi pemboleh ubah bebas kedua anda (contohnya, bangsa). Jika nilai Sig kurang daripada .05, akan ada kesan utama bagi pemboleh ubah tersebut.
 4. Perhatikan nombor ke kanan pada baris yang mengandungi interaksi dua entri (contohnya, jantina mengikut kaum). Jika nilai Sig kurang daripada .05, akan ada kesan utama bagi pemboleh ubah tersebut.

Apa yang anda perlukan

 • SPSS dicetak
 • Lembaran Kod

Sumber : knownet.org

 

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL