no comments

Bagaimana untuk lulus viva PhD anda

Lima petua untuk pertahanan tesis kurang menyakitkan

Di kebanyakan Eropah, viva PhD adalah satu formaliti. Di Finland, anda mendapat pedang upacara. Di Australia, ia tidak wujud sama sekali. Tetapi di UK, viva oral (atau, di AS, pertahanan tesis) adalah bahagian penting dalam mencapai doktor. Dalam menghadapi dua jam (atau lebih) menghadapi pemeriksa dalaman dan luaran, calon mesti membuktikan mereka dapat menyokong tesis mereka dan bersedia untuk menjadi penyelidik bebas.

Viva tidak popular di seluruh dunia. Dengan peraturan atau piawai yang sedikit, banyak ahli akademik merasa tidak sesuai lagi dengan tujuan. Dan sementara terdapat beberapa kegagalan yang jelas, tahap ketakutan dan kebimbangan di sekeliling vivas adalah tinggi. University of Bath, UK, ahli kimia Oli Weber, yang berjaya menyelesaikan viva beliau pada bulan Mei, telah mendengar cerita-cerita ini juga: ‘Itu sangat dalam fikiran saya terlebih dahulu, kerana anda tidak tahu sehingga sebenarnya ia sedang berjalan bagaimana ia akan pan keluar.’

Ia adalah selepas pengalaman buruk sebagai pemeriksa yang Pat Sikes, profesor sosiologi di University of Sheffield memutuskan untuk melihat cerita-cerita ini. Dia mengumpul akaun dari sekumpulan 20 pemeriksa.1 Cerita-cerita seram yang diceritakan kepada beliau kebanyakannya berkaitan dengan pemeriksa dengan dendam atau isu lama antara calon dan penyelia mereka. Walau bagaimanapun, Sikes sendiri tidak menentang amalan: ‘Saya telah berada dalam beberapa vivas di mana hasil yang difikirkan oleh pemeriksa tidak akan berlaku, dan sering untuk kebaikan calon,’ jelasnya. Daripada penglibatannya dengan 160 vivas yang ganjil, dia berkata hanya lima yang menonjol sebagai mengerikan.

‘Ia sangat jarang berlaku untuk orang yang mempunyai viva yang merupakan pengalaman yang benar-benar negatif,’ tambah pelatih kemahiran pascasiswazah Nathan Ryder. Dengan pengalamannya sendiri yang melengkapkan PhD dalam matematik, beliau telah mencipta bengkel ‘viva survivor’ yang direka bentuk untuk membantu mempersiapkan para siswazah. Beliau juga telah merekodkan pengalaman viva dalam podcast dan mencipta buku kecil nasihat percuma yang boleh dimuat turun.

Jadi bagaimana anda perlu bersedia untuk anda?

Hadirkan tesis anda dengan baik

Jadikannya mudah bagi pemeriksa! ‘Saya tidak pernah jumpa seorang pemeriksa yang menyatakan tidak menyenangkan, tetapi saya telah menjumpai pemeriksa yang terkejut dengan kerja yang mereka telah diminta untuk memeriksa,’ kata Sikes. ‘Kerap kali ini kerana kerja-kerja itu dipersembahkan dengan teruk, dan mengambil terlalu banyak tenaga di pihak pembaca dan ini merasa tidak sopan.’

Weber menambah: ‘Pastikan tidak ada banyak lompatan dalam pemikiran dan hujah yang anda tidak dapat mempertahankan.’

Baca tesis anda dari penutup ke penutup

Ryder berkata tugas yang paling penting ialah membaca tesis anda. ‘Barisan demi baris. Jangan skim itu, jangan hanya fokus pada bit yang baik atau bit yang buruk, di mana keutamaan orang mengetuai, tetapi benar-benar membacanya. ‘Dia juga mencadangkan penamaan dan penonjolan teks atau menggunakan nota pos untuk membantu mencari setiap bab atau keputusan penting – ini akan menghalang perasaan panik apabila anda tidak dapat mencari apa yang anda cari dalam viva.

Semak semula bidang yang lebih luas

Anda boleh ditanya soalan mengenai topik kerja yang lebih luas, jadi pastikan anda dibaca dengan baik di kawasan tersebut, termasuk membaca rujukan anda. Weber melakukan ini untuk PhDnya pada sel solar perovskite filem tipis. ‘Sangat membantu membaca tesis dan penyelidikan yang telah kami terbitkan, tetapi juga untuk mengkaji semua teori asas untuk memastikan bahawa ia benar-benar segar dalam fikiran saya … Saya melakukan beberapa kerja ini tiga setengah tahun ‘Satu lagi tip utama adalah membaca karya pemeriksa anda: mereka mungkin mahu membincangkannya!

Amalkan bercakap tentang kerja anda

Sesetengah penyelia membuat viva mock untuk pelajar mereka. ‘Saya tidak yakin mereka berguna tetapi banyak rakan sekerja saya melakukannya,’ kata Sikes. ‘Anda tidak akan mempunyai tahap tekanan dan kebimbangan yang sama.’ Namun, Ryder mengatakan ia berguna untuk bercakap tentang anda bekerja sebanyak mungkin dan menyediakan ringkasan kerana anda mungkin diminta untuk memperkenalkan projek anda. Dia juga mencadangkan untuk menjawab soalan-soalan umum, seperti mengapa kajian ini tertarik kepada anda dan hasilnya telah menyumbang kepada bidang anda.

Yakin

Ryder berkata perkara yang paling penting yang dilakukannya di bengkelnya adalah mencuba dan memupuk keyakinan terhadap calon. Sikes bersetuju bahawa kebanyakan orang sepatutnya yakin dengan yakin: ‘Jika kegagalan sedang mencari kad, orang biasanya akan keluar sebelum mereka pergi ke viva.’ Bagi kebanyakan, dia berkata, ia menjadi pengalaman yang positif. ‘Orang-orang ini telah membaca karya anda dengan lebih berhati-hati daripada orang lain yang pernah ada dan jadi anda boleh melakukan perbincangan yang benar-benar baik dan pada akhir hari kebanyakan pelajar pergi dan mengatakan ada cabaran, tetapi saya benar-benar menikmatinya.’

‘Terdapat beberapa soalan sukar tetapi tidak ada yang tidak adil, semuanya sangat relevan,’ kata Weber. ‘[Pemeriksa] jelas terlibat dengannya dan agak positif.’ Tetapi, dia berkata, ‘Saya fikir sukar bagi saya untuk mengatakan bahawa saya benar-benar menikmati proses …’

 

SUMBER: https://www.chemistryworld.com/careers/how-to-pass-your-phd-viva/3009267.article

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL