no comments

Bagaimana untuk bersedia menghadapi viva PhD anda: 10 tip terbaik

Berikut ialah petua utama saya tentang bagaimana untuk mempersiapkan viva voce, sementara ia masih segar …

 

  1. Bacalah tesis anda dengan teliti!

Sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum viva, bacalah tesis anda perlahan-lahan, dari hujung sampai hujung. Jangan takut untuk menambah nota kaki, dan menyerlahkan keinginan hati anda. (Pastikan salinan anda adalah sama seperti yang anda berikan pemeriksa anda!)

 

  1. Buat nota di margin

Semasa anda membaca semula tesis anda, jika anda mendapati mana-mana kawasan di mana anda merasakan pemahaman anda adalah sedikit, maka lakukan beberapa bacaan ringkas di atasnya dan catat nota di margin. Sangat penting untuk mengetahui bahan dan kaedah anda. Anda harus dapat menjelaskan mengapa anda melakukan semua yang anda lakukan.

 

  1. Sediakan senarai kesilapan anda.

Anda pastinya akan menampakkan sedikit kesilapan, dan mungkin lebih buruk, apabila anda membaca semula tesis anda. Jangan malu, buatlah senarai dan bawanya ke viva. Ia menunjukkan bahawa anda sudah bersedia, dan pemeriksa anda akan bersyukur kerana mereka tidak perlu membuang masa untuk menyunting membosankan. (Nota: walaupun anda menemui kesilapan, jangan mula mengedit sehingga selepas viva anda!)

 

  1. Sediakan jawapan kepada 10 soalan yang susah.

Inilah tip kegemaran saya! Menulis jawapan kepada soalan-soalan yang anda tidak mahu datang memaksa anda untuk menyediakan jawapan yang betul dan diteliti dengan baik. Viva tiba-tiba nampaknya kurang menakutkan apabila anda telah “menghadapi ketakutan anda”! Dan jika ada pertanyaan yang timbul, kini anda mempunyai jawapan yang hebat. Pada akhirnya saya mempunyai hampir 20 soalan mimpi ngeri di dalam senarai. Hanya terus menambah seperti yang anda fikirkan.

 

  1. Mengenal latar belakang kajian pemeriksa anda.

Kemungkinan adalah anda sudah biasa dengan penyelidikan pemeriksa anda. Pastikan anda membaca semula kertas mereka yang paling relevan dan melihat apa-apa bahan baru. Pertimbangkan bagaimana kerja anda relevan dengan penyelidikan mereka. Anda seorang pakar dalam bidang anda, jadi pemeriksa anda mungkin benar-benar berminat untuk mendengar pendapat anda tentang bagaimana hasil atau kaedah anda mungkin mempengaruhi kerja mereka.

 

  1. Buat senarai 20 jurnal kajian yang anda rujuk.

Pergi ke setiap bab anda dan senaraikan kertas yang paling penting untuk penyelidikan (berdiri di bahu gergasi dan semua itu). Anda mungkin mempunyai 20-30 pada akhir. Sekiranya anda mempunyai masa, tulis perenggan pada setiap, memberi tumpuan kepada kaedah dan hasilnya. Tetapi ingat, viva ini adalah mengenai kerja anda. Anda tidak dijangka mengetahui setiap kertas yang telah dirujuk di dalam dan luar. Akhirnya, saya mungkin tidak perlu melakukan semua kerja tambahan ini, tetapi “kesusasteraan” adalah salah satu perkara yang sering dirasakan oleh pelajar PhD, saya sudah pasti! Setelah melakukan persiapan ini saya merasa yakin bahawa saya dapat menahan saya sendiri, dan oleh itu sudah pasti usaha ini. (Ia mungkin berbeza-beza bergantung kepada institusi anda, tetapi saya dibenarkan membawa nota-nota ini ke dalam viva saya. Saya tidak merujuk kepada mereka sekali, tetapi ia adalah penggalak keyakinan dan ia bermakna saya tidak mempunyai rasa perlu untuk peperiksaan).

 

  1. Berlatih meringkaskan tesis anda.

“Meringkaskan penemuan utama anda” adalah permulaan yang sama kepada viva. Ia dianggap membantu pelajar menyelesaikan dengan memulakannya dengan sesuatu yang mudah. Jadi, pastikan anda mudah dibincangkan. Jangan risau belajar ringkasan yang sempurna, tapi biasakan bercakap tentang penyelidikan anda dengan kuat. Pasang pemasa kepada 5 atau 10 minit kemudian cuba, tetapi jangan biarkan diri anda mula semula. Atau anda boleh mengamalkan bercakap tentang kerja anda dengan rakan atau keluarga. Pastikan bahawa “soalan mudah” ini hanya itu, dan tidak menyelesaikan anda daripada mengejutkan anda. (Di sesetengah negara, anda perlu mempersiapkan persembahan untuk viva anda. Dalam kes ini, pastikan anda mendapat latihan yang baik. Anda sepatutnya memberikan persembahan sekurang-kurangnya tiga kali, dengan kuat, tanpa sebarang rehat.)

 

  1. Bersedia dengan perkara-perkara yang kecil.

Bagaimana anda pergi ke sana? Adakah anda perlu menguruskan untuk tinggal bersama seseorang? Apa yang anda pakai? Sediakan perkara-perkara ini pada masa yang baik terlebih dahulu. Peta Google kini membolehkan anda memasuki hari dan masa yang anda mahu tiba di destinasi supaya anda boleh mendapatkan idea lalu lintas. Ini bertuah bagi saya, kerana perjalanan selama dua jam mengambil masa tiga setengah jam pada waktu pagi, namun saya dapat merancang! Pakaian-bijak: memakai sesuatu yang agak pintar untuk menunjukkan penghormatan kepada pemeriksa anda, tetapi pastikan anda selesa!

 

Saya menghadiri sesi penyediaan viva yang dikendalikan oleh Cambridge University untuk pelajar graduannya. Kebanyakan pelajar bimbang bahawa dalam viva “kami tidak mempunyai masa” atau “kami tidak mempunyai wang” tidak dapat dijawab, walaupun mereka benar. Pemeriksa anda adalah penyelidik aktif, kadang-kadang mereka tidak boleh melakukan eksperimen yang mereka ingin lakukan kerana sumber terhad! Sekiranya dikatakan, anda ingin menunjukkan kepada mereka bahawa anda telah menjadi ahli sains, jadi jangan biarkannya di “kita tidak mempunyai masa”, teruskan dan berkata, “tetapi jika saya mempunyai lebih banyak masa, inilah saya akan dilakukan … “, dan jika anda tidak mempunyai wang, jelaskan bahawa anda menggunakan kaedah yang lebih murah dan sebagainya.

Tugas pemeriksa adalah untuk mencabar tesis anda. Seorang pemeriksa yang baik akan membuat anda berasa santai, tetapi oleh vivas mereka yang sangat alami boleh merasa agak konfrontatif. Jangan mengambil kritikan secara peribadi dan jangan mengambilnya sebagai tanda bahawa viva akan teruk. Semua eksperimen mempunyai beberapa kelemahan. Sekiranya pemeriksa menunjukkan mereka, ia adalah ok untuk bersetuju tetapi menyerlahkan bagaimana anda telah cuba mengimbangi, mungkin dengan menggunakan kaedah lain untuk menunjukkan hasil yang sama. Pemeriksa anda boleh memainkan penyokong syaitan atau salah faham tentang penyelidikan anda, jadi jika anda tidak setuju dengannya mengenai sesuatu, jelaskan mengapa! Inilah kerja anda, anda tahu yang terbaik!

 

Sekiranya anda telah sampai ke viva voce anda, maka ia bermaksud anda telah melakukan semua kerja keras. Pemeriksa hanya ingin memastikan bahawa anda yang melakukan kerja yang disampaikan dalam tesis, anda memahami apa yang sedang anda lakukan, dan anda telah memperoleh gelaran baru anda.

Sumber – labcoatlucy@wordpress

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL