no comments

Bagaimana Menghindari Plagiarisme dalam Kertas Penyelidikan

Menulis kertas penyelidikan menimbulkan cabaran dalam mengumpul sastera dan memberikan bukti untuk membuat kertas anda lebih kuat. Menggambarkan idea-idea dan nilai-nilai yang telah ditubuhkan sebelum ini dan menambah maklumat penting di dalam kertas anda adalah langkah-langkah yang perlu, tetapi keperluan ini perlu dilakukan dengan berhati-hati tanpa jatuh ke dalam perangkap plagiarisme.

Plagiarisme adalah amalan yang tidak beretika menggunakan kata-kata atau idea (sama ada dirancang atau tidak sengaja) dari pengarang / penyelidik lain atau karya anda sebelum ini tanpa pengakuan yang tepat. Dianggap sebagai kesalahan akademik dan intelektual yang serius, plagiarisme boleh menghasilkan akibat yang sangat negatif seperti penarikan balik kertas dan kehilangan kredibiliti dan reputasi pengarang. Ia kini merupakan masalah yang serius dalam penerbitan akademik dan sebab utama penarikan balik kertas penyelidikan.

Oleh itu, adalah mustahak bagi penyelidik untuk meningkatkan pemahaman mereka tentang plagiarisme. Di sesetengah budaya, tradisi akademik dan nuansa mungkin tidak mendesak pengesahan dengan mengutip sumber perkataan atau idea. Walau bagaimanapun, bentuk pengesahan ini merupakan prasyarat dalam kod etika akademik global. Penceramah Bahasa Inggeris bukan asli menghadapi cabaran yang lebih tinggi untuk menyampaikan kandungan teknikal mereka dalam bahasa Inggeris serta mematuhi peraturan etika. Masa digital juga mempengaruhi plagiarisme. Penyelidik mempunyai akses mudah ke bahan dan data di internet yang menjadikannya mudah untuk menyalin dan mengambil maklumat.

 

Jagalah diri anda terhadap plagiarisme. Berikut adalah beberapa petua yang berkesan untuk mengelakkan plagiarisme:

1. Memahami konteks
Jangan copy-paste kata kerja teks dari kertas rujukan. Sebaliknya, ulang semula idea itu dengan kata-kata anda sendiri. Fahami idea (sumber) sumber rujukan dengan baik untuk menguraikan dengan betul.

2. Quote
Gunakan petikan untuk menunjukkan bahawa teks telah diambil dari kertas lain. Petikan harus tepat seperti yang ditunjukkan dalam kertas yang anda ambil.

3. Kenal pasti apa yang tidak dan tidak perlu disebut
Apa-apa perkataan atau idea yang bukan milik anda tetapi diambil dari kertas lain perlu dipetik.
Menggunakan bahan yang telah diterbitkan sebelum tanpa kutipan dipanggil self-plagiarism.
Bukti saintifik yang anda kumpulkan setelah melakukan ujian tidak boleh disebutkan.
Fakta atau pengetahuan umum tidak perlu dipetik. Sekiranya tidak pasti, sertakan rujukan.

4. Mengurus petikan anda
Mengekalkan rekod sumber yang anda rujuk. Gunakan perisian petikan seperti EndNote atau Pengurus Rujukan untuk menguruskan petikan yang digunakan untuk kertas. Gunakan pelbagai rujukan untuk tinjauan latar belakang maklumat / literatur. Sebagai contoh, daripada merujuk kajian semula, kertas-kertas individu harus dirujuk dan dikutip.

5. Gunakan pemeriksa plagiarisme
Anda boleh menggunakan pelbagai alat pengesan plagiarisme seperti iThenticate atau eTBLAST untuk memeriksa mana-mana plagiarisme yang tidak sengaja di manuskrip anda.

Petua: Walaupun sangat baik untuk meninjau kerja-kerja yang diterbitkan sebelum ini, ia tidak baik untuk menggunakan kata kerja sama dengan persamaan yang luas. Kebanyakan plagiarisme berlaku di bahagian kajian literatur mana-mana dokumen (manuskrip, tesis, dsb.). Oleh itu, jika anda membaca karya asal dengan teliti, cuba memahami konteks, mengambil nota-nota yang baik, dan kemudiannya menyampaikannya kepada penonton sasaran anda dalam bahasa anda sendiri (tanpa lupa untuk menyebut sumber asal), maka anda tidak akan dituduh dengan plagiarisme (sekurang-kurangnya untuk seksyen kajian literatur).

 

Sumber : Enago Academy.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL