no comments

Bagaimana Menganalisis Data Kualitatif

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan semua data kualitatif anda, mudah dibebani dengan jumlah kandungan yang telah dibuat oleh kaedah anda. Analisis kualitatif memakan masa, tetapi manfaat dari pendekatan yang dipertimbangkan, terarah.

Untuk artikel ini, tidak akan meliputi teknik yang menghasilkan statistik kuantitatif daripada data kualitatif. Terdapat beberapa pendekatan yang berbeza untuk dipilih, tetapi panduan ini akan memberi anda gambaran ringkas tentang teknik, dan menggariskan beberapa langkah yang biasa untuk semua.

Langkah – Langkah:

1. Pilih pendekatan anda.

Mudah-mudahan, anda memilih pelan analisis anda apabila anda memutuskan metodologi anda dan sebelum memulakan pengumpulan data. Anda seharusnya merancang bagaimana anda akan menganalisis data anda, bagaimana itu akan mempengaruhi kaedah anda, data yang akan anda kumpulkan dan bagaimana. Lihat Cara Menjalankan Penyelidikan Kualitatif untuk gambaran keseluruhan tentang memilih metodologi penyelidikan kualitatif. Walau bagaimanapun, kadang-kadang orang mengubah pendekatan mereka sebagai tindak balas kepada proses pengumpulan data.

Terdapat berpuluh-puluh pendekatan yang berbeza, dan disiplin yang berbeza menggunakan istilah yang berbeza untuk menggambarkan apa yang sering muncul sebagai teknik yang sama. Walau bagaimanapun, pendekatan semua orang adalah sedikit berbeza, jadi baca lebih lanjut mengenai beberapa jenis yang luas ini, dan pilih teknik atau kombinasi yang sesuai untuk penyelidikan anda.

Berikut adalah beberapa kemungkinan:
Analisis tematik / kandungan Menjana ‘kod’ yang menggambarkan tema dalam teks, seperti ‘Kebimbangan’ atau ‘Kebiasaan makan’.
Analisis wacana Melihat data dalam konteks wacana yang lebih luas, seperti trend politik, sejarah atau penubuhan kumpulan.
Analisis Naratif (Phenomenology) Bagaimana orang menggambarkan cerita mereka sendiri, menggunakan bahasa, masa dan metafora.
Analisis Semiotik (Hermeneutics) Bagaimana peserta (atau penyelidik) memahami dan mentafsirkan dunia dengan penggunaan bahasa dan kata-kata mereka yang nuanced.

2. Membangunkan rangka kerja anda.

Terdapat dua pendekatan utama untuk dipilih di sini:
Teori berasaskan / pengekodan coding / induktif (data didorong) Ini adalah di mana anda tidak tahu terlebih dahulu apa yang anda cari dalam data, dan mengenal pasti topik semasa anda membacanya: anda mencipta teori dengan cepat.

Analisis kerangka / berstruktur / (teori didorong) Pada asasnya, anda menggunakan teori pra-keluar dan soalan penyelidikan anda untuk menetapkan topik yang anda cari sebelum anda memulakan proses pengkodan.

3. Kenali data anda.
Analisis kualitatif sering merupakan pendekatan berulang, tetapi ia benar-benar membantu untuk duduk dengan data anda selepas anda mengumpulkannya dan membacanya sebelum memulakan analisis apa pun. Kekangan masa boleh membuat ini berasa sukar, tetapi jika tidak, anda mungkin perlu kembali melalui data anda kerana anda menyaksikan tema penting yang anda tidak terkod dalam beberapa sumber pertama.

Sekiranya anda telah menyalin data anda sendiri (contohnya dari temu bual yang direkodkan) ini benar-benar membantu anda mendekati data, tetapi walaupun anda mempunyai orang lain melakukan transkripsi, membacanya untuk memeriksa perkataan yang salah.

4. Pilih teknologi anda.

Ini juga bergantung kepada format data anda, terutama jika ia termasuk sumber multimedia seperti audio, video atau gambar.

Ramai orang memilih untuk menggunakan salinan kertas data mereka, penyetar berwarna atau penanda untuk menyerlahkan bahagian-bahagian data mengenai tema tertentu. Anda juga boleh menggunakan nota melekit, atau memotong bahagian data, dan melekatkannya ke dalam carta pada fail yang menyimpan semua bahagian yang relevan anda bersama-sama.

Anda juga boleh memilih untuk mengambil satu kertas besar (OSOP) dan menggunakannya untuk meneroka dan mengurus tema anda.

Perisian yang berdedikasi untuk analisis kualitatif dapat membantu mengurus, kod dan menjelajah sambungan dalam data berkod, tetapi tidak dapat melakukan pengkodan untuk anda . Gambaran keseluruhan mengenai pakej yang berbeza boleh didapati di Projek Jaringan CAQDAS. Walau bagaimanapun, ramai yang memilih menggunakan hamparan standard atau perisian pemproses kata untuk membantu menguruskan data mereka.

5. Kod dan recode.

Kini, anda perlu bersiap sedia melalui data anda, sumber oleh sumber, baris demi baris, dan mengurangkannya menjadi kod yang bermakna. Anda harus mengharapkan ini mengambil sedikit masa, sebagai contoh, sebanyak 1-4 jam untuk setiap jam wawancara yang dikumpulkan dan ditranskripsikan.

Terutamanya apabila menggunakan pengekodan yang muncul, anda boleh pergi sekali dan melakukan pengekodan ‘tahap rendah’ yang jelas, mengenal pasti perkara seperti ‘doktor’ dan ‘rawatan’. Kemudian anda boleh pergi lagi, setelah memecahkan semua data ke dalam kod-kod ini dan mengenal pasti kod ‘peringkat tinggi’, yang dengan soalan penyelidikan anda seperti ‘ketakutan terhadap hospital’ atau ‘komunikasi yang buruk’.

6. Terokai dan kongsi keputusan.

Malah sebelum anda selesai pengekodan anda, anda mungkin mahu berhenti dan memeriksa proses itu. Apa tema yang akan datang banyak? Apakah hubungan dan trend apa yang ditunjukkan dalam pengekodan? Apa yang hilang? Sebaik sahaja anda selesai, anda akan mahu berkongsi penemuan anda dengan orang lain. Itulah topik dengan sendirinya, tetapi anda boleh berkongsi sebut harga, imej, tetapi kebanyakannya menulis dari pengalaman anda dengan menganalisis, faktor penting apa yang telah anda temukan dalam data.

 

SUMBER: wikiHow

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL