no comments

Bagaimana hendak membuat data kualitatif menjadi efektif dan kebaboommm?

Sama ada anda sedang mencari cara menganalisis data kualitatif dari temu bual atau bagaimana menganalisis data kualitatif dari soal selidik, langkah mudah dalam analisis data kualitatif akan memastikan analisis data yang mantap.

Langkah 1

Transkripsi semua Data

Selepas anda mengumpul data dari medan, ia sebahagian besar tidak berstruktur dan kadangkala tidak masuk akal. Oleh itu, tugas anda sebagai penyelidik untuk memahami data bidang walaupun transkripsi. Langkah pertama menganalisis data anda adalah untuk menyalin semua data. Transkripsi hanya bermakna menukar semua data ke dalam bentuk teks. Teknologi telah menjadikannya sangat mudah untuk anda menyalin data. Anda boleh memilih daripada banyak perisian analisis data kualitatif yang dibantu oleh komputer (CAQDAS) untuk menyalin data anda. Menggunakan alat, seperti ATLAS.ti, NVivo, dan tentu saja kegemaran kami, EvaSys, anda boleh menyalin data secara berkesan dan kadar yang lebih cepat daripada bila dilakukan secara manual.

Langkah 2

Atur Data Anda

Selepas menyalin data anda, anda kemungkinan besar akan ditinggalkan dengan sejumlah besar maklumat di seluruh tempat. Banyak penyelidik baru menjadi keliru dan kecewa pada ketika ini. Bagaimanapun, anda boleh kembali ke trek dengan hanya mengatur data anda. Anda mesti menahan godaan bekerja dengan data yang tidak terorganisir kerana hanya akan membuat analisa data anda lebih sulit. Satu cara yang baik untuk menganjurkan data penyelidikan anda adalah dengan kembali kepada objektif atau soalan penyelidikan anda dan kemudian mengatur data yang dikumpulkan berdasarkan objektif / soalan ini. Anda perlu memastikan untuk menyusun data anda secara jelas. Anda boleh mencapai ini dengan menggunakan jadual. Masukkan objektif penyelidikan anda ke dalam jadual dan serahkan data mengikut setiap objektif. Anda juga boleh menggunakan mana-mana perisian penyelidikan di Langkah 1 untuk mempermudahkan proses organisasi data anda.

Langkah 3

Kod Data anda

Pengekodan adalah cara terbaik untuk memampatkan data anda ke dalam konsep mudah difahami untuk proses analisis data yang lebih cekap. Pengkodan dalam analisis kualitatif hanya melibatkan mengkategorikan data anda ke dalam konsep, sifat dan corak. Pengekodan merupakan langkah penting dalam analisis data kualitatif dan membantu penyelidik memberikan makna kepada data yang dikumpulkan dari penyimpanan data. Anda boleh memperoleh kod untuk analisa anda dari data yang anda kumpulkan (pemerhatian akan membantu anda mengenal pasti ini), dari teori, dari penemuan penyelidikan yang berkaitan atau dari objektif penyelidikan anda.

Beberapa istilah pengekodan popular termasuk:

  • Pengekodan deskriptif: Meringkaskan tema pusat data anda
  • In-Vivo Coding: Menggunakan bahasa responden anda untuk kod
  • Corak Pengkodan: Mencari corak dalam data anda dan menggunakannya sebagai asas pengekodan anda

Selepas pengekodan data anda, anda boleh mula membina tema atau corak untuk mendapatkan lebih mendalam tentang makna data.

Langkah 4

Mengesahkan Data

Pengesahan data adalah salah satu tiang penyelidikan yang berjaya. Oleh kerana data berada di tengah-tengah penyelidikan, ia menjadi amat penting untuk memastikan ia tidak cacat. Anda perlu ambil perhatian di sini bahawa pengesahan data bukan hanya satu langkah dalam analisis data kualitatif; ia adalah sesuatu yang anda lakukan melalui proses analisis data anda. Ia telah disenaraikan sebagai langkah di sini untuk menyerlahkan kepentingannya. Terdapat dua sisi untuk pengesahan data. Pertama adalah kesahihan yang semua tentang ketepatan reka bentuk / kaedah anda dan yang kedua adalah kebolehpercayaan yang sejauh mana prosedur anda menghasilkan keputusan yang konsisten dan boleh dipercayai.

Langkah 5

Kesimpulan Analisis Data

Kesimpulan di sini hanya bermaksud menyatakan penemuan dan hasil penyelidikan berdasarkan objektif penyelidikan. Semasa menyimpulkan penyelidikan anda, anda perlu mencari pautan yang sah antara data dianalisis dan soalan / objektif penyelidikan anda. Langkah penting seterusnya dalam menyelesaikan analisis data anda adalah membentangkan analisis data anda sebagai laporan akhir. Laporan anda harus menyatakan proses dan kaedah penyelidikan, kebaikan dan keburukan penyelidikan anda, dan batasan kajian tentu saja. Dalam laporan akhir, anda juga harus menyatakan implikasi penemuan anda dan bidang penyelidikan masa depan.

 

SUMBER : https://www.achievability.co.uk/evasys/how-to-effectively-carry-out-a-qualitative-data-analysis

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL