no comments

Bagaimana anda membentangkan Viva anda?

Penyampaian mungkin meliputi hanya tiga mata tetapi boleh pergi lebih daripada 20 halaman (jika anda tidak berhati-hati). Seperti yang dinyatakan sebelum ini, menghadkan pembentangan kepada hanya sekitar 10 slide. Bercakap selama kira-kira satu minit untuk satu slide mungkin mudah untuk beberapa pelajar. Walau bagaimanapun, saya mendapati ia agak mencabar untuk bercakap dalam bahasa Inggeris (kerana ia bukan bahasa pertama saya) terutama dalam persekitaran yang sangat tertekan (kerana ramai pelajar mendapati hari viva).

Oleh itu, saya menyediakan dua persembahan yang berbeza. Pembentangan pertama merangkumi hanya kira-kira 10 halaman yang hanya menunjukkan beberapa perkara penting dalam saiz fon besar dan mudah dibaca. Walaupun, saya sering mendengar bahawa kami lebih baik menggunakan reka bentuk slaid ringkas biasa. Menentang diri anda untuk menggunakan animasi berwarna-warni yang berkelip kerana ini adalah persembahan akademik, bukan persembahan kepada pelanggan MLM anda. Persembahan ini adalah yang saya sampaikan kepada pemeriksa. Semasa saya menunjukkan slide, saya memegang cetakan dari pakej persembahan kedua saya di tangan saya. Dalam kertas-kertas ini, saya menulis penjelasan dalam kalimat yang lebih lengkap.

Sekali lagi, anda mungkin perlu menggunakan saiz fon besar kerana anda akan mendapati ia mudah dibaca. Anda boleh membuat beberapa perkataan penting dalam fon tebal jika anda mahu. Sudah tentu, penyampai terbaik tidak akan memerlukan kertas sama sekali di tangannya tetapi tidak ada yang tahu apa yang akan berlaku pada hari viva anda. Seorang kawan pernah kehilangan ucapan pada hari itu, dan kemudian para pemeriksa terpaksa memanggil untuk berehat. Sebaliknya, saya menyiapkan diri untuk semata-mata mempunyai kertas di tangan saya untuk dibaca. Satu halaman di atas kertas menerangkan tepat satu slaid pada pakej persembahan pertama. Strategi ini mungkin terdengar bodoh, tetapi ia berfungsi dengan saya, yang berbahasa Inggeris bukan sebagai bahasa pertama.


SUMBER :
https: vhisnus.wixsite.com/aspiration/What-you-present-on-your-Viva

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL