no comments

Apakah tujuan dan manfaat SEM (Pemodelan Persamaan Struktur) kepada penyelidik hari ini?

Pemodelan persamaan struktur atau SEM adalah teknik pemodelan statistik yang sangat umum, terutamanya linier, terutamanya keratan rentas. Analisis faktor, analisis laluan dan regresi semuanya mewakili kes-kes khas SEM. SEM adalah teknik pengesahan, bukannya penerokaan, sebaliknya. Iaitu, penyelidik lebih cenderung menggunakan SEM untuk menentukan sama ada model tertentu adalah sah, dan bukannya menggunakan SEM untuk “mencari” model yang sesuai – walaupun analisis SEM sering melibatkan unsur penerokaan tertentu.

Dalam SEM, minat biasanya menumpukan pada pembinaan laten – pembolehubah psikologi abstrak seperti “kecerdasan” atau “sikap terhadap jenama” – bukannya pada pemboleh ubah yang nyata yang digunakan untuk mengukur pembinaan ini. Pengukuran diiktiraf sebagai rentan dan sukar. Dengan kesilapan pengukuran yang jelas, pengguna SEM berusaha mendapatkan taksiran tidak berat sebelah untuk hubungan antara pembinaan laten. Untuk tujuan ini, SEM membenarkan beberapa langkah untuk dikaitkan dengan pembinaan laten tunggal.

Model persamaan struktur membayangkan struktur matriks kovarians bagi langkah-langkah (oleh itu nama alternatif untuk bidang ini, “analisis struktur kovarians”). Apabila parameter model telah dianggarkan, matriks kovarians yang tersirat model yang dihasilkan kemudiannya boleh dibandingkan dengan matriks kovarians berasaskan empirikal atau data. Jika kedua matriks itu selaras dengan satu sama lain, maka model persamaan struktur boleh dianggap penjelasan yang munasabah untuk hubungan antara langkah-langkah.

Berbanding dengan analisis regresi dan faktor, SEM adalah medan yang agak muda, yang mempunyai akar dalam kertas yang muncul hanya pada akhir tahun 1960-an. Oleh itu, metodologi masih membangun, dan konsep asas juga tertakluk kepada cabaran dan semakan. Perubahan pesat ini merupakan sumber kegembiraan bagi sesetengah penyelidik dan sumber kekecewaan kepada orang lain.

Sumber : Researchgate

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL