no comments

Apakah Kelebihan Mendeley yang Dapat Membantu Anda?

Apakah Kelebihan Mendeley yang  Dapat Membantu anda.

Apakah anda tahu bahawa cara terbaik untuk menulis artikel yang Berjaya sebenarnya sudah bermula sebelum anda menulis lagi.

Mendeley – adalah perisian Reference manager yang boleh dimanfaatkan untuk pengetahui jurnalyang sesuai dalam bidang anda melalui fungsi “literarute Search. Mendeley adalah satu perisian yang memudahkan anda membuat rujukan serentak dengan penulisan artikel, malah boleh membantu anda mencari apa – apa perkataan yang tercatat dalam artikel yang and abaca. Mendeley juga mempunyai pelbagai fungsi yang membantu anda mempercepatkan penulisan artikel.

Berikut adalah kelebihan dan manfaat dari mendeley.Harapnya dengan sedikit perkongsian ini dapat membantu anda dalam menyiapkan tesis anda.

  1. Membuat sitasi dan senarai pustaka untuk keperluan penulisan

Pada mulanya, penggunaan aplikasi Mendeley adalah untuk memudahkan penulis dalam membuat sitasa dan daftar pustaka. Fungsi ini sangat berguna bagi penulis dalam menuliskan sitasi dalam teks dan diam-diam kesusasteraan tersebut dalam daftar pustaka.Seringkali penulis membuat sitasi dalam teks, tetapi kesusasteraan tersebut tidak dicantumkan, namun dam sitasi tidak ditemui.Denga adanya aplikasi ini, maka semua nama yang disitir secara automatic disenaraikan dalam daftar pustaka.

 

  1. Karya Ilmiah yang kita upload di mendeley secara automatic disusun baik menurut penulis, tajuk, tahun dan penerbit.

 

  1. Kita boleh mencari tulisan tidak hanya dalam satu jurnal tetapi diseluruh jurnal/ buku/program yang mengandungi perkataan yang kita cari.

 

  1. Setiap Fail yang kita letakkan di dalam program Mendeley ini dapat diketahui butirannya automatic secara lengkap tanpa perlu kita tambah satu persatu.

 

Detail tersebut berisi antara lain: jenis fail, tajuk, pengarang, tahun, kelantangan, laman, abstrak, URL asal, dsb. Selain itu, Terperinci dari fail boleh kita edit sesuai keinginan kita.

 

  1. Berhubung secara online dengan website, jadi bagi kita yang mempunyai akaun Mendeley di internet boleh di segerakkan dengan fail yang ada di computer kita dan sewaktu-waktu dapat diakses di mana-mana dan bila-bila masa asal ada rangkaian internet.

 

  1. Dengan kemudahan web importer kita boleh menambah fail ke Mendeley tanpa memuat turunnya.

  

Ini adalah beberapa Tesitimoni peserta yang telah hadir ke bengkel Penulisan Tesis pantas & Pengurusan artikel Mendeley

Izyan (UITM) “Bengkel yang sangat santai tetapi penuh dengan informasi-informasi yang sangat berguna dalam dunia PG”

Norayati Hashim (UKM) “Perancangan dan contoh yang baik dalam memahami chapter 1 & 2 (Literaturer Review) khususnya”

Asyikin (USM) “Bengkel yang membuka minda + jalan kepada pensyarah muda yang mana ditekan untuk menghasilkan penulisan tetapi tidak diberi jalan kearah kecemerlangan itu”

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu anda dalam pengajian Master& PHD.

 

Sumber: Dr Othman Talib

Dari: Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL