no comments

APAKAH JENIS METODOLOGI PENYELIDIKAN?

Jenis Kaedah Penyelidikan
Adakah anda sedang mencari soalan bagaimana untuk menulis yang baik? Sekiranya ia benar-benar maka anda mesti memahami jenis kaedah penyelidikan dahulu. Sangat penting untuk menyedari bahawa hipotesis penyelidikan yang berbeza memerlukan jenis penyelidikan yang berbeza. Oleh itu, pelbagai jenis kaedah penyelidikan boleh didapati untuk menguji teori dan hipotesis yang berlainan.
.
Kaedah Penyelidikan Kualitatif
Ini adalah kaedah untuk meneliti pelbagai projek akademik berasaskan penyelidikan. Selalunya metodologi ini digunakan dalam projek sains sosial serta projek penyelidikan berasaskan pasaran.
.
Matlamat Metodologi Penyelidikan Kualitatif
Matlamat di sebalik kaedah siasatan ini sentiasa mengkaji tingkah laku manusia. Dengan bantuan teknik analisis kualitatif, pelbagai sebab dikaji untuk mencapai pertimbangan yang mendalam seperti mengapa tingkah laku tertentu muncul dalam diri manusia. Secara lebih khusus, kita boleh mengatakan bahawa metodologi penyelidikan kualitatif menceritakan bagaimana dan mengapa keputusan tertentu muncul dalam keadaan tertentu. Jadi, soalan-soalan seperti apa, kapan dan di mana juga penting tetapi kaedah penyelidikan kualitatif menawarkan sesuatu di luar konsep ini.
.
Sampel yang digunakan dalam Metodologi Penyelidikan Kualitatif
Untuk meneliti tingkah laku manusia, sampel diambil dari populasi. Bagaimanapun, kebanyakan sampel yang lebih kecil lebih disukai dibandingkan dengan sampel besar. Pada asasnya, sampel kecil dianggap lebih fokus daripada saiz yang besar. Tajuk, deskriptif, perbandingan, penilaian dan tindakan berasaskan dan topik budaya dikaji di bawah metodologi penyelidikan kualitatif.
.
Batasan Kaedah Kualitatif
Secara konvensional, model kualitatif mempunyai beberapa batasan. Kaedah ini menawarkan maklumat atau membuat kesimpulan hanya berdasarkan kajian kes tertentu. Kebanyakan masa, kesimpulan umum hanya dibentangkan berdasarkan proposisi. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa kaedah penyelidikan kualitatif digunakan untuk menguji hipotesis tetapi kesimpulannya selalu berdasarkan tuntutan berdasarkan maklumat.
.
Kaedah Penyelidikan Kuantitatif
Metodologi penyelidikan kuantitatif adalah satu lagi jenis penyelidikan. Ia adalah penyiasatan sistematik dalam sains sosial dan melibatkan teknik matematik, komputasi dan statistik.
.
Matlamat Metodologi Penyelidikan Kuantitatif
Tujuan kaedah penyelidikan kuantitatif adalah untuk membangunkan teori dan model matematik untuk mengkaji hipotesis. Sebarang data metodologi penyelidikan yang dilampirkan dalam bentuk berangka terdapat dalam kategori kaedah kuantitatif.
.
Di mana untuk menggunakan metodologi penyelidikan kuantitatif
Kaedah penyelidikan kuantitatif digunakan secara meluas dalam bidang psikologi, ekonomi, kajian politik dan sosiologi. Dalam sejarah dan kajian antropologi, kaedah ini tidak disukai. Terakhir tetapi tidak sekurang-kurangnya; Kaedah kuantitatif menghasilkan maklumat dan data mengenai kes tertentu. Kesimpulan umum yang dibentuk dalam teknik analisis kuantitatif adalah berdasarkan hipotesis.
.
Sumber: writeawrting

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL