no comments

Apa itu Viva Voce

Viva adalah perkataan Latin yang merujuk kepada perkataan mulut. Viva voce bermaksud pemeriksaan lisan. Ia adalah pembelaan tesis. Tujuan viva adalah untuk membuktikan bahawa tesis dan pertahanan tesis anda memenuhi syarat untuk menjadi seorang penyelidik profesional. Sebagai penyelidik PhD, anda harus memikirkan proses viva anda dengan cara yang positif. Viva harus menjadi peluang bagi pelajar untuk menunjukkan pengetahuan mereka dan menjadi sebahagian daripada perayaan pencapaian mereka. Ia pastinya bukan peluang bagi pemeriksa untuk menunjukkan pengetahuan mereka sendiri.
.
Secara amnya, tujuan viva PhD adalah untuk dapat:
i. Untuk menjelaskan keraguan dalam tesis
ii. Untuk memuaskan diri mereka sendiri bahawa tesis adalah kerja sendiri calon
iii. Bahawa calon itu akrab dengan hubungan kerja beliau bidang pengajian
iv. Bahawa pengetahuan dan penghargaannya terhadap bidang-bidang yang bersebelahan dalam subjek adalah sampai dengan standar yang diharapkan untuk penghargaan ijazah PhD.

.

Jenis Viva
Biasanya, terdapat dua jenis viva yang boleh diuji oleh pemeriksa. Yang pertama adalah pendekatan bab ke bab. Yang kedua adalah pendekatan rawak. Di samping itu, sila ingat bahawa biasanya, sesetengah pemeriksa suka memulakan proses viva dengan persembahan 15-20 minit mengenai kerja anda. Anda perlu bersiap-siap dengan slaid anda walaupun penyelia atau pemeriksa tidak memberitahu anda terlebih dahulu tentang persembahan (semasa pengalaman saya, pemeriksa memberitahu saya hari sebelum viva dan itu mempengaruhi emosi saya dan menekankan saya pada waktu itu). Viva adalah hari besar anda dan anda akan dianggap sebagai seorang raja. Dalam pengalaman saya semasa viva PhD saya di London, sekolah saya memberi saya kuasa tanpa had untuk meminta penyelia saya untuk menghadiri viva saya. Oleh itu, dia terpaksa datang dan tidak boleh berkata tidak. Oleh itu, apa yang saya katakan di sini ialah viva adalah hari besar anda dan anda boleh mempunyai banyak faedah yang boleh memberi anda keselesaan semasa viva anda. Saya yakin dalam lingkungan Malaysia, situatuin adalah serupa.

.

1. Bab ke bab pendekatan
Maksudnya: Dalam pendekatan ini, anda akan lebih tenang kerana anda boleh mengharapkan apa yang seterusnya selepas soalan pertama dan sebagainya. Dalam pendekatan ini, biasanya, pemeriksa akan melalui pendekatan bab demi bab, dari bab 1 pengantar kepada kajian literatur, metodologi dan lain-lain.

Kelebihan:
Jadikan anda lebih tenang dan selesa

Kelemahan:
Masa yang lebih lama mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada keadaan anda. Biasanya, kerana ia lebih tenang, seperti sesi perbincangan dan perkongsian, anda mungkin tidak merasa bahawa ia memerlukan masa yang lama
.
Pendekatan rawak
Maksudnya: Dalam pendekatan ini, anda perlu bersedia untuk apa-apa perkara yang pemeriksa akan bertanya sejak pemeriksa boleh memulakan dengan apa-apa soalan. Sebagai contoh, dia boleh meminta anda untuk data anda terlebih dahulu, atau apakah penemuan anda. Oleh itu, anda perlu mengingati kedua-dua pendekatan ini

kelebihan:
Biasanya mengambil masa yang lebih singkat berbanding pendekatan bab ke bab. Jika anda sangat baik dalam mempertahankan tesis anda dengan pendekatan ini, pemeriksa boleh dengan cepat memenuhi prestasi anda

kekurangan:
Tekanan dan membuat anda tiba-tiba ditutup kerana rasa gugup

.

Anda perlu bersedia untuk kedua-dua pengaturcara. Anda juga boleh meminta penyelia anda jika dia mengetahui pendekatan yang akan digunakan oleh pemeriksa.
.
– Salam penguji
– Sentiasa mendengar soalan daripada pemeriksa luaran dan dalaman dengan teliti sebelum menjawab apa-apa soalan.
– Sentiasa berikan jawapan pendek dan tepat. Bagaimanapun, terangkan secara terperinci apabila mereka bertanya.
– Jangan sekali-kali meminta maaf atas kekurangan tesis. Walau bagaimanapun, mengakui ada kesilapan tetapi terima kasih kepada pemeriksa dan anda sedar akan kesilapan itu.
– Kekurangan dalam tesis akan menjadi batasan anda

.

Sumber: Dr Nor Aida Abd Rahman

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL