no comments

APA ITU TEMPLATE.DOTX?

Tesis adalah dokumen yang dikemukakan untuk menyokong pencalonan untuk ijazah akademik atau kelayakan profesional yang menyampaikan penyelidikan dan penemuan penulis. Dalam beberapa konteks, perkataan “tesis” digunakan untuk sebahagian daripada kursus sarjana muda atau sarjana. Tesis tamat pengajian kadang-kadang digunakan untuk merujuk kepada tesis sarjana dan doktor falsafah.

Tesis boleh ditulis secara terus dalam dokumen dan boleh dilakukan tanpa menggunakan templat. Banyak yang telah melakukannya selama bertahun-tahun.

Jadi mengapa harus menggunakan templat?

Menggunakan template sangat penting kerana ini dapat menyelamatkan anda dari sakit kepala pemformatan tesis.

Apa itu Templat ?

Templat adalah struktur pendukung yang mengawal dokumen tesis. Ini akan membantu mengelakkan perubahan struktur format tesis setiap kali ia disimpan dan membukanya semula dalam komputer riba sendiri atau dalam komputer lain. Dalam erti kata lain, ia akan ‘menjalankan format’.

Terdapat dua fail penting dalam MS Word iaitu docx. dan dotx.

Dotx adalah fail Templat Microsoft Word yang akan memacu format dokumen dalam bentuk docx. Menggunakan butang penjimatan biasa hanya akan menyimpan docx tetapi bukan dotx.

Setiap kali ingin menyimpan kerja, menyemak dan memahami diperlukan bagaimana untuk menyelamatkannya. Templat kerja akan disimpan dalam kedua-dua dotx dan docx.

Satu kelebihan mempunyai dotx ialah ia dapat diperbaiki oleh diri penulis sendiri. Mana-mana pembetulan atau tambahan kepada gaya itu boleh dilampirkan pada templat. Oleh itu, penulis boleh menyesuaikan template mengikut garis panduan tesis universiti sendiri. Penulis hanya perlu menyesuaikan template untuk memenuhi keperluan pemformatan.

 

Sumber : Mohd Zuli Jaafar

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL