no comments

Apa itu Design Of Experiment (DOE) ?

Apa itu DOE?

DOE adalah pendekatan sistematik untuk penyiasatan sistem atau proses. Satu siri ujian berstruktur dirancang di mana perubahan yang dirancang dibuat kepada pemboleh ubah input suatu proses atau sistem. Kesan perubahan ini pada output yang telah ditentukan sebelumnya dinilai. DOE telah dibangunkan oleh Ronald Fisher di England pada tahun 1920 dan digunakan dalam bidang pertanian. Melder & Mead (kaedah simplex dalam bidang permukaan tindak balas) pada awal tahun 60-an, Box-Hunter (berdasarkan kaedah ANOVA) di akhir 70-an dan Genichi Taguchi (reka bentuk ortogonal) pada awal tahun 80-an telah membuat sumbangan penting dalam arena.

Mengapa ia PENTING?

DOE adalah penting sebagai cara rasmi memaksimumkan maklumat yang diperolehi semasa sumber daya yang diperlukan. Ia mempunyai lebih banyak tawaran dari satu kaedah percubaan ‘satu perubahan pada satu masa’, kerana ia membenarkan penghakiman mengenai kepentingan kepada output pembolehubah input yang bertindak sendiri, serta pemboleh ubah input yang bertindak dalam satu sama lain.

Ujian ‘satu perubahan pada satu masa’ sentiasa membawa risiko bahawa penguji mungkin mendapati satu pemboleh ubah input mempunyai kesan yang signifikan terhadap tindak balas (keluaran) sementara gagal untuk mengetahui bahawa perubahan pembolehubah lain dapat mengubah kesan yang pertama (iaitu sejenis pergantungan atau interaksi). Ini kerana godaan adalah untuk menghentikan ujian apabila kesan penting pertama ini telah dijumpai. Untuk mendedahkan interaksi atau pergantungan, ujian ‘satu perubahan pada satu masa’ bergantung pada penguji yang membawa ujian ke arah yang sesuai. Walau bagaimanapun, DOE merancang untuk semua kebergantungan yang mungkin di tempat pertama, dan kemudian menetapkan tepat apa data diperlukan untuk menilainya, sama ada pemboleh ubah input mengubah respons sendiri, apabila digabungkan, atau tidak sama sekali. Dari segi sumber, panjang dan saiz eksperimen tepat ditentukan oleh reka bentuk (iaitu sebelum ujian dijalankan).

 

Bilakah DOE digunakan?

DOE boleh digunakan untuk mencari jawapan dalam situasi seperti “apakah faktor utama yang menyumbang kepada masalah?”, “Sejauh manakah sistem / proses berfungsi dengan kehadiran bunyi?”, “Apakah konfigurasi nilai faktor terbaik untuk meminimumkan variasi dalam respons? ” dan lain-lain Secara umum, soalan-soalan ini diberi label sebagai jenis kajian tertentu. Dalam contoh yang diberikan di atas, ini adalah penyelesaian masalah, reka bentuk parameter dan kajian kekukuhan. Dalam setiap kes, DOE digunakan untuk mencari jawapannya, satu-satunya perkara yang menandakan mereka berbeza ialah faktor-faktor yang akan digunakan dalam eksperimen.

 

Bagaimana mahu menggunakannya?

Perintah tugas untuk menggunakan alat ini bermula dengan mengenal pasti pembolehubah input dan respons (output) yang akan diukur. Untuk setiap pemboleh ubah masukan, beberapa peringkat ditakrifkan yang mewakili julat yang mana kesan pemboleh ubah tersebut diingini diketahui. Pelan eksperimen dihasilkan yang memberitahu penguji di mana untuk menetapkan setiap parameter ujian untuk setiap ujian dijalankan. Respon tersebut diukur untuk setiap larian. Kaedah analisis adalah untuk mencari perbezaan di antara tindak balas (output) bacaan bagi kumpulan yang berlainan dari perubahan input. Perbezaan ini kemudian dikaitkan dengan pemboleh ubah input yang bertindak sendiri (dipanggil kesan tunggal) atau digabungkan dengan pemboleh ubah input lain (dipanggil interaksi).

DOE adalah berorientasikan pasukan dan pelbagai latar belakang (misalnya reka bentuk, pembuatan, statistik dll) harus terlibat apabila mengenal pasti faktor dan tahap dan membangunkan matriks kerana ini adalah bahagian yang paling mahir. Selain itu, kerana alat ini digunakan untuk menjawab soalan-soalan tertentu, pasukan harus mempunyai pemahaman yang jelas tentang perbezaan antara faktor kawalan dan bunyi.
Untuk menarik jumlah maksimum maklumat matriks penuh diperlukan yang mengandungi semua kemungkinan kombinasi faktor dan tahap. Jika ini memerlukan terlalu banyak percubaan untuk menjadi praktikal, pecahan matriks boleh diambil bergantung kepada kesan yang menjadi minat khusus. Kurangnya larian dalam eksperimen semakin kurang maklumat.

 

Sumber dari:  http://thequalityportal.com/q_know02.htm

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL