no comments

9 Tips untuk Menjalankan Penyelidikan Kualitatif yang Pantas

Bilakah pendekatan kualitatif diperlukan:

 • Sedang pengertian yang diketahui atau sekarang tidak mencukupi
 • Memahami situasi kompleks atau proses sosial
 • Belajar dari peserta tentang pengalaman mereka (kepercayaan, motivasi, pendapat)
 • Buat hipotesis / teori dari data

Fahami fenomena secara mendalam dan terperinci
.
Peserta penyelidikan kualitatif sering menjawab sesuatu, tetapi ada bawah sedar dan tindakan melakukan sesuatu yang sama sekali berbeza. Banyak kajian telah dilakukan tentang bagaimana salah menggunakan data kualitatif. Peserta cenderung untuk mengatakan perkara pertama yang datang ke fikiran atau apa yang mereka fikir mereka mahu. Tetapi anda menggali lebih mendalam untuk menyedari bahawa terdapat lebih banyak daripada anda mesti ditemui, dan apa yang mereka fikir mereka inginkan atau mengapa mereka berfikir mereka memilih adalah produk atau perkhidmatan bukan motivasi yang benar.
.
Ia bukan pendekatan tunggal, melainkan koleksi dan organisasi yang sistematik dan tafsiran maklumat teks.
.
Tidak ada cara untuk melakukan penyelidikan kualitatif. Ia pasti rumit. Soalan yang salah boleh menyebabkan data tidak berguna. Ia pasti memerlukan banyak organisasi dan pengkategorian. Dan akhirnya, data kualitatif memerlukan tafsiran yang mendalam dan banyak kaedah untuk melakukan itu. Soalan yang terbentuk adalah kunci kepada penyelidikan yang baik dan sering membawa kepada penyelidikan dan banyak lagi soalan. Apabila anda menganggap persoalan penyelidikan yang baik, pertimbangkan bahawa ia harus memasukkan sifat-sifat berikut:
.
1. Tetapkan matlamat
Jangan sekali-kali memulakan aktiviti penyelidikan kualitatif tanpa berorientasikan diri dengan apa yang anda cuba untuk belajar dan mencapai. Jika tidak, anda tidak dapat merumuskan soalan yang betul, atau tidak menghasilkan mekanisme yang betul dan / atau menetapkan untuk menjalankan penyelidikan anda.
.
Jika anda tahu matlamat anda, dan anda sudah biasa dengan kaedah penyelidikan kualitatif yang berbeza dan pemakaian kaedah tersebut; yang akan dibincangkan kemudian di blog ini, anda akan mempunyai hasil yang lebih baik dengan penyelidikan. Akhirnya apa-apa kaedah penyelidikan yang anda pilih berdasarkan matlamat anda, akan membantu mengenal pasti proses yang harus diikuti untuk hasil terbaik.
.
Akhirnya, sebahagian daripada matlamat anda harus termasuk siapa peserta yang anda targetkan. Membuang jaring yang luas kepada semua pelawat laman web kurang bermakna kemudian memilih segmen bergantung kepada soalan yang diminta.
.
2. Pertimbangkan Hasilnya
Terdapat beberapa kemungkinan produk atau hasil yang boleh keluar dari penyelidikan kualitatif. Hasilnya sangat bergantung kepada jenis penyelidikan kualitatif yang anda lakukan juga. Beberapa hasil yang boleh anda harapkan termasuk:
.

 • Tema berulang dan hipotesis
 • Langkah-langkah instrumen kajian
 • Taksonomi

Model konseptual (teori)
.
Jangan mengharapkan satu jawapan. Anda akan sentiasa mendapat banyak jawapan yang anda mesti mentakrifkan. Melihat data, jangan melihatnya dari perspektif analisis kuantitatif, kerana ia tidak seperti itu. Anda hanya menceritakan kisah. Kisah anda mungkin tidak sepenuhnya benar; Walau bagaimanapun, ia HARUS: masuk akal, koheren, dan jika anda mahukan beberapa kebenaran di belakangnya dan kes yang lebih kuat: data kuantitatif untuk menyokongnya.
.
3. Ketahui konteks untuk memahami dengan lebih baik maklum balas
“Kebenaran boleh memaksa tanpa mutlak.” Ingatlah bahawa banyak kebenaran adalah relatif, terutamanya mengingat data kualitatif.
.
Oleh itu, anda perlu memahami dan memikirkan konteks apabila anda menjalankan dan menganalisis data yang diperoleh daripada penyelidikan kualitatif.
.
Konteks termasuk:
.
Sumber lalu lintas – memahami perjalanan yang membawa mereka ke laman web anda akan membantu anda memahami mengapa mereka menjawab apa yang mereka jawab. Tempat yang baik untuk memulakan adalah dengan menganalisis sumber lalu lintas yang membawa pelawat ke laman web anda di tempat pertama. Dengan cara itu, anda dapat memahami perjalanan mereka dengan lebih baik.
.
Bias – Tidak ada cara di sekelilingnya, data kualitatif dicemari dengan berat sebelah. Walaupun data kuantitatif menikmati kebenaran mutlak kerana angka adalah angka, data kualitatif agak sebaliknya. Cuba untuk mengukur berat sebelah manusia dalam kumpulan sampel anda adalah penting untuk konteks.
.
Subjektiviti – kita selalu mengatakan sebagai peraturan keemasan untuk pengoptimuman adalah bahawa anda ingin mendapatkan dari subjektiviti ke objektivitas dan perubahan yang didorong oleh data. Walau bagaimanapun, penting untuk menyedari bahawa data kualitatif agak subjektif semasa proses analisis. Itulah sebabnya anda mahu mencuba dan menyakitkan beberapa data yang canggih dengan analitik atau data lain yang sesuai untuk memberikan objektiviti kepada isu tertentu yang anda ketahui.
.

4. Menghapuskan Bias Penyelidik
Anda berat sebelah. Semua orang adalah. Sebagai seorang penyelidik, bagaimanapun, bias ini boleh berdiri dengan cara bertanya soalan yang betul dan melihat perspektif lain. Oleh itu, cadangan kami adalah untuk mendapatkan satu soal selidik atau senarai semak sebelum pergi ke penyelidikan untuk memastikan bahawa anda mengamalkan refleksivity yang baik:
.
Pertimbangkan 5 faktor bagaimana peserta akan melihat anda (anggapan)? Kerana anda adalah syarikat yang bertanya, bagaimanakah ia akan mempengaruhi jawapan yang mereka berikan?
Kemudian pertimbangkan 5 faktor yang mempengaruhi cara anda menganalisis data (sebagai penyelidik). Pertimbangkan anggapan apa yang anda, sebagai penyelidik, mengenai kehidupan, orang, laman web atau perniagaan, dan bagaimana faktor-faktor tersebut boleh membentuk pembacaan data anda.
Ini membawa kita kepada dua istilah penting bahawa setiap orang yang menjalankan penyelidikan kualitatif harus tahu: Ontologi dan Epistemologi.
.
Ontologi merujuk kepada sifat penyelidikan berbanding realiti. Akhirnya, andaian falsafah penyelidik tentang sifat realiti.
.
Epistemologi merujuk kepada apa yang mungkin diketahui dan bagaimana kita boleh menjana pengetahuan bermakna. Jadi, anggapan penyelidik mengenai cara terbaik untuk bertanya untuk mengetahui kebenaran. Menyedari kedua-dua istilah ini membantu anda memahami bahawa anda juga mempunyai berat sebelah. Mengetahui dan memahami apa yang akan membantu memerangi ia boleh memberikan peluang yang lebih baik untuk memastikan penyelidikan anda tidak tercemar.
.
5. Berhati-hati dengan subjektiviti
Pada akhirnya, para penyelidik sering kali jatuh ke dalam kesilapan dengan menundukkan sejarah, anggapan, dan nilai-nilai ke dalam penyelidikan penyelidikan yang mereka lakukan. Itulah sebabnya sebagai penyelidik kita mesti sedar refleksivity sedar.
.
Refleksivity merujuk kepada proses reflektif di mana seorang penyelidik menganggap bagaimana penemuan dihasilkan, dengan mengambil kira pengetahuan terdahulu, dan peranan kita di dalamnya.
.
6. Memahami Siapa?
Pertimbangan kedua yang paling penting ialah Siapa penyelidikan anda. Walaupun penyelidikan kuantitatif sering mencontohi kumpulan besar orang secara rawak, terdapat lebih banyak lagi tujuan dan spesifikasi pemilihan sampel yang lebih kecil untuk penyelidikan kualitatif. Oleh kerana sampel lebih kecil, ia mestilah kurang rawak.
.
Pensampelan kebarangkalian: Ini adalah memilih sampel yang benar-benar rawak, namun secara statistiknya boleh umum untuk pemahaman yang lebih baik mengenai populasi yang lebih besar (pasaran). Ini digunakan dalam pengumpulan data kuantitatif.
.
Pensyarah tujuan: memilih “kes-kes yang kaya dengan maklumat” (Patton 1990) untuk penyelidikan yang lebih mendalam. Dari sampel-sampel yang lebih kecil lagi dicari, anda boleh mempelajari banyak masalah mengenai isu-isu yang menjadi pusat penyelidikan. Tujuannya adalah untuk “memilih kes-kes yang kaya dengan maklumat yang kajiannya akan menerangi soalan yang sedang dipelajari.” (Patton) Ini digunakan dalam pengumpulan data kualitatif.
.
7. Pilih kaedah Penyelidikan Kualitatif yang betul
Penyelidikan kualitatif melibatkan pelbagai format dan kaedah, masing-masing dengan penggunaan dan matlamat tertentu. Kaedah termasuk temu bual bersemuka atau telefon, kumpulan fokus, pemerhatian (tetapan semula jadi), teks (tinjauan, tinjauan).
.
Temu bual
Temu perbualan harus dipertimbangkan sebagai “perbualan dengan tujuan.” Terdapat dua cara untuk melakukan wawancara. Bersemuka atau melalui telefon. Walaupun dalam dunia digital hari ini, orang kurang cenderung untuk berhadapan muka, kemungkinan ketepatan adalah kurang berkemungkinan apabila anda tidak dapat melihat orang dan ungkapan mereka apabila mereka menjawab.
.
Topik dan isu yang akan dilindungi ditentukan terlebih dahulu, dalam bentuk garis besar; pewawancara memutuskan urutan dan garis besar meningkatkan komprehensif data dan membuat pengumpulan data agak sistematik untuk setiap responden. Jurang logik dalam topik Penting dan penting mungkin secara tidak sengaja dihilangkan. Fleksibiliti pewawancara dalam penjujukan dan kata laluan boleh menyebabkan kata-kata soalan semasa temu duga. data boleh dijangkakan dan ditutup. Temu perbualan kekal agak perbualan dan keadaan. respons berbeza dari perspektif yang berbeza, dengan itu mengurangkan perbandingan respon.
.
Berguna untuk:

 • Perspektif dan pengalaman individu
 • Topik sensitif
 • Situasi di mana terdapat bahaya balas balas
 • Topik yang tidak boleh disiasat melalui tinjauan
 • Mengumpul maklumat mendalam tentang topik
 • Fokus Kumpulan

Apabila kita berfikir kumpulan tumpuan, banyak kali gambar sekumpulan orang menilai sesuatu jenis produk yang akan dilancarkan muncul ke dalam fikiran.
.
Pastikan kaji selidik dalam talian anda ringkas dan ringkas
.
Majoriti pelanggan mempunyai kecenderungan untuk mengelakkan tinjauan panjang. Orang tidak mempunyai kesabaran atau masa untuk mengklik dan menjawab sebarang soalan. Terdapat kemungkinan yang lebih tinggi bahawa orang akan mengisi tinjauan pendek dan jelas. Dari pengalaman saya sendiri, jika saya melihat soalan untuk menilai pengalaman, misalnya, di mana saya perlu mengklik untuk mendapatkan skrin lain di mana soalan itu disenaraikan, saya mungkin akan memilih keluar. Biarkan ia mudah dan kelihatan dari awal untuk meningkatkan kadar tindak balas.
.

8. Meminta soalan yang betul
Bergantung pada matlamat dan format anda akan menjalankan penyelidikan kualitatif, soalan anda akan berbeza-beza. Sama ada temubual, kumpulan fokus, atau tinjauan, soalan perlu diketahui dengan jelas sebelum memulakan proses.
.
Anda telah mempertimbangkan matlamat anda, memikirkan bias yang boleh mencemarkan bacaan anda terhadap tanggapan dan pertimbangkan siapa yang anda bertanya: tugas anda sekarang adalah untuk memikirkan soalan-soalan.

Apabila ditanya soalan-soalan penyelidikan, banyak kecenderungan terhadap “jawapan yang anda harapkan” dapat mempengaruhi pendekatan anda untuk membina bunyi, soalan-soalan yang tidak berat sebelah.
.
Berikut adalah beberapa petua untuk dipertimbangkan:
Gunakan kata kerja: Ingatlah, peranan anda adalah meminta mereka untuk menerangkan, mencirikan, memahami, mempertimbangkan. Barisan pertanyaan itu akan meletakkan bola di mahkamah mereka.
.
Kenal pasti topik minat: Menjelaskan tentang topik sebenar terlebih dahulu, kemudian tanya soalan, untuk memberi konteks kepada mereka.
.
Bahasa neutral yang tidak berarah: Ingat, banyak kali kita menyuntik perasaan peribadi kita ke dalam satu persoalan yang seterusnya akan menimbulkan kecenderungan dalam tindak balas.
.
Tentukan sampel dan tetapan: Bagaimana anda akan menjalankan penyelidikan anda – kaedah apa? Persoalannya mungkin berbeza berdasarkan keputusan tersebut. Kenyataan mengapa anda menjalankan penyelidikan ini membantu pada ketika ini. Sebaik sahaja yang mungkin: Kebanyakan kerja berlaku dalam fasa pembinaan pertanyaan, jika anda tergesa-gesa dan membuat persoalan yang tidak serasi, anda mungkin akan mendapat jawapan yang serasi yang tidak memberikan nilai kepada penyelidikan anda.
.
9. Mengendalikan analisis Data Kualitatif
Bahagian pemasaran digital yang selalu membingungkan saya adalah jumlah data yang boleh digunakan untuk analisis tetapi tidak digunakan. Terdapat begitu banyak usaha yang masuk ke dalam penciptaan penyelidikan, tetapi pada masa itu dikatakan dan dilakukan, pemasar berasa letih dan tidak memperhatikan apa hasilnya benar-benar dikatakan.
.
Kunci untuk menjalankan analisis data kualitatif adalah memastikan terdapat data yang mencukupi, berkualiti. Melihat data itu, terdapat beberapa cara untuk menganalisisnya. Anda mungkin akan mempertimbangkan analisa yang diperlukan untuk kaedah penyelidikan kualitatif anda sebelum menerima keputusan.
.
Analisis tematik: mengenal pasti tema dan corak makna merentas satu dataset berkaitan dengan soalan penyelidikan
.
Teori yang berasaskan: Soalan tentang proses sosial dan / atau psikologi; memberi tumpuan kepada membina teori dari data.
.
Analisis fenomenologi tafsiran: Analisis bertujuan mencari pandangan tentang makna yang berlaku dan pengalaman untuk orang.
.
Analisis wacana: Analisis memahami lebih lanjut mengenai bagaimana istilah-istilah tertentu digunakan. Apa yang dikatakan dan mengapa ia boleh dikatakan?
.
Analisis naratif: Analisis berdasarkan pemahaman yang lebih tinggi terhadap perspektif unik yang dibawa oleh individu. Ia adalah berdasarkan melihat bagaimana individu membuat makna menggunakan cerita. Bagaimana individu-individu ini memahami dunia luaran dan dalaman mereka
.
Kesimpulannya
Sesiapa yang mengatakan data kualitatif adalah mudah atau diperlukan sedikit ketepatan atau perhatian kepada butiran adalah orang yang sama yang menjual ujian AB sebagai alat yang mudah digunakan mana-mana pemasar hanya boleh memohon kepada kegiatan mereka. Ia sangat tepat, sangat saintifik, dan sangat digerakkan dengan mengetahui siapa yang anda targetkan, menyedari sikap berat sebelah anda, dan membina kenyataan, matlamat dan soalan masalah bunyi.

.

Sumber: Invespro

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL