no comments

9 Tip Untuk Anda Fikir Sebelum Menempuh Ke Alam PhD

Jika anda merancang untuk memohon program PhD, anda mungkin mendapatkan nasihat daripada berpuluh-puluh pelajar, profesor, pentadbir ibu bapa dan Internet. Kadang-kadang sukar untuk mengetahui nasihat yang hendak ditumpukan dan apa yang akan membuat perbezaan terbesar dalam jangka masa panjang. Oleh itu, sebelum anda kembali kepada penglihatan tentang hari yang anda terima Hadiah Nobel, berikut adalah sembilan perkara yang harus anda fikirkan. Satu atau lebih tip ini boleh menyelamatkan anda daripada penderitaan dan membantu anda membuat keputusan yang lebih baik apabila anda memulakan laluan itu ke PhD.

 

  1. Secara aktif mencari maklumat mengenai program PhD Bergantung kepada institusi sarjana muda anda, mungkin terdapat lebih kurang sokongan untuk membimbing anda dalam memilih program PhD – tetapi biasanya lebih kurang dari ketika anda memohon ke kolej. Di laman web jabatan fizik saya, saya mendapati halaman yang ditulis oleh salah seorang profesor saya, yang menyenaraikan pilihan sekolah siswazah dalam fizik dan kejuruteraan bersama dengan sumber untuk berunding. Sejauh yang saya tahu, pusat kerjaya saya tidak menghantar banyak maklumat mengenai program PhD. Hanya selepas memohon kepada program, saya dapati bahawa laman web sarjana saya mempunyai pautan yang memberikan maklumat umum untuk kebanyakan program PhD. Ini adalah jenis maklumat yang boleh didapati di seluruh Internet. Jadi jangan tunggu pusat kerjaya atau jabatan anda untuk meletakkan rancangan untuk anda. Secara aktif mencari dari kaunselor pusat kerjaya anda, profesor anda, Internet – dan terutamanya daripada alumni dari jabatan anda yang lulus atau lulus dari program PhD yang anda inginkan. Pengalaman secara langsung hampir selalu akan mengalahkan pengetahuan yang anda dapatkan.
  2. Program PhD bukan semata-mata meneruskan program sarjana anda.

Ramai pelajar tidak menginternet idea ini sehingga mereka melompat ke kepala-pertama menjadi program PhD. Matlamatnya adalah untuk tidak melengkapkan set kursus yang ditetapkan seperti dalam program sarjana muda, tetapi untuk membangunkan penyelidikan yang penting dan asli dalam bidang kepakaran anda. Anda akan memerlukan kursus yang diperlukan, terutamanya jika anda tidak mempunyai ijazah sarjana, tetapi ini hanya direka untuk memuji penyelidikan anda dan menyediakan pangkalan pengetahuan yang luas dan mendalam untuk menyokong anda dalam usaha penyelidikan anda.Pada akhir program PhD anda, anda akan dinilai berdasarkan penyelidikan anda, bukan pada seberapa baik yang anda lakukan dalam kursus anda. Gred tidak kritikal selagi anda mengekalkan keperluan minimum GPA, dan anda tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa dalam kursus dengan mengorbankan projek penyelidikan. Kursus siswazah cenderung direka untuk membolehkan anda mengambil apa yang anda akan dapati berguna untuk penyelidikan anda daripada membina satu set fakta dan teknik tegar ke dalam otak anda.

 

  1. Bertenang antara pendidikan sarjana dan program PhD.

Anda memulakan tahun kolej anda yang senior, dan rakan sekelas anda meminta anda jika anda memohon ke sekolah siswazah. Anda berfikir pada diri sendiri, “Baiklah, saya suka mengkaji topik ini dan penyelidikan yang berkaitan, dan saya akan memerlukan PhD jika saya ingin menjadi seorang profesor atau melakukan penyelidikan yang bebas, jadi saya juga dapat melakukannya secepat mungkin . ” Tetapi adakah anda pasti tentang jenis penyelidikan yang anda ingin lakukan? Adakah anda tahu di mana anda mahu hidup selama lima tahun yang akan datang? Adakah anda bersedia untuk kekal dalam persekitaran akademik selama sembilan tahun?

 

Ramai orang terbakar atau berakhir dengan program PhD tanpa berfikir tentang apa yang terletak di luar atau di luarnya. Satu rehat setahun atau dua atau lebih mungkin diperlukan untuk mendapatkan perspektif. Jika semua yang anda ketahui adalah persekitaran akademik, bagaimana anda dapat membandingkannya dengan yang lain? Ramai orang mengambil pekerjaan selama lima tahun atau lebih sebelum kembali mendapatkan PhD.

 

Memang benar walaupun semakin lama anda tidak bersekolah, semakin sukar untuk kembali ke persekitaran akademik dengan gaji yang rendah dan kekurangan jam kerja yang ditetapkan. Cuti satu tahun akan memberi anda enam bulan atau lebih selepas tamat pengajian sebelum permohonan PhD akan tiba. Jurang dua tahun mungkin ideal untuk memberi masa untuk mengenal pasti keutamaan anda dalam kehidupan dan meneroka bidang penyelidikan yang berbeza tanpa kerja sekolah atau tesis bersaing untuk perhatian anda.

 

 

Mendapat pengalaman penyelidikan di luar program ijazah boleh membantu memfokuskan minat anda dan memberi anda peluang dalam persaingan apabila akhirnya anda memutuskan untuk memohon. Ia juga boleh membantu anda menentukan sama ada anda akan menikmati penyelidikan sepenuh masa atau jika anda lebih suka jalan kerjaya alternatif yang masih menggabungkan sains, sebagai contoh, dalam dasar, perundingan atau perniagaan – atau pekerjaan penyelidikan hibrid yang menggabungkan saintifik dan bukan saintifik kemahiran.

 

Saya akan berterima kasih selama-lamanya bahawa saya memilih untuk melakukan penyelidikan dalam persekitaran bukan akademik selama setahun antara program sarjana dan PhD saya. Ia memberi saya peluang untuk merasa tidak melakukan apa-apa kecuali penyelidikan selama setahun penuh. Bekerja di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins di Bahagian Angkasa, saya adalah pengurus sebuah makmal optik, melakukan eksperimen spektroskopi pada batu dan mineral yang diletakkan di dalam ruang vakum. Semasa bos saya menentukan keseluruhan reka bentuk percubaan, saya dapat membuat cadangan saya sendiri untuk eksperimen dan menggunakan budi bicara saya sendiri untuk melaksanakannya. Saya membentangkan penyelidikan ini di dua persidangan kebangsaan – yang pertama untuk saya. Saya juga dapat belajar tentang penyelidikan lain yang sedang dilakukan di sana, menentukan projek-projek mana yang paling menggembirakan saya, dan dengan itu mempersempit kriteria saya untuk program PhD.

 

 

  1. Bidang pengajian semasa anda tidak menentukan apa yang anda perlu belajar di sekolah siswazah.

Anda mungkin mengkaji fungsi dan peraturan protein membran atau melakukan analisis komputasi tentang kekonduksian reka bentuk bateri yang berbeza, tetapi itu tidak bermakna projek PhD anda mesti berputar di sekitar projek yang sama. Peralihan antara kolej atau pekerjaan penyelidikan lain ke program PhD adalah salah satu peralihan utama dalam hidup anda apabila ia dapat diterima sepenuhnya untuk mengubah bidang penyelidikan sepenuhnya.

 

Jika anda melakukan pengiraan, anda mungkin mahu beralih ke kerja berasaskan makmal atau sebaliknya. Sekiranya anda bekerja dalam bidang biologi tetapi sentiasa mempunyai minat dalam penyelidikan fotonik, sekarang adalah masa untuk mencubanya. Anda mungkin mendapati bahawa anda suka penyelidikan alternatif dan menumpukan PhD anda kepadanya, anda mungkin membencinya dan kembali ke bidang pengajian anda sebelum ini – atau anda mungkin dapat menemui topik unik yang menggabungkan kedua-dua subjek.

 

Salah satu aspek terbaik dari program PhD ialah anda boleh membuat penyelidikan anda sendiri. Ingat, jawapan kepada soalan “Mengapa anda melakukan penyelidikan ini?” Tidak boleh “Baiklah, kerana ini yang telah saya kerjakan selama beberapa tahun yang lalu.” Semasa penyelidikan sarjana saya berada dalam fizik atom, saya dengan mudah beralih ke fizik dan sains bahan pengajian untuk program PhD saya dan dapat memohon banyak perkara yang saya pelajari sebagai sarjana untuk penyelidikan semasa saya. Sekiranya anda bergerak dari sains ke bidang bukan saintifik seperti sains sosial atau kemanusiaan, nasihat ini masih boleh diguna pakai, walaupun peralihan agak sukar dan lebih komitmen tetap.

 

 

  1. Pastikan program PhD mempunyai pelbagai pilihan penyelidikan, dan pelajari sebanyak mungkin kumpulan penyelidikan pada tahun pertama anda.

Walaupun anda percaya bahawa anda komited untuk satu bidang penyelidikan, anda mungkin mendapati bahawa lima tahun kerja sedemikian tidak cukup apa yang anda harapkan. Oleh itu, anda perlu mencari program PhD di mana para profesor tidak semua bekerja dalam kawasan penyelidikan yang sama dengan fokusnya. Pastikan terdapat sekurang-kurangnya tiga profesor yang mengendalikan pelbagai topik yang anda boleh bayangkan diri anda bekerja.

 

Dalam banyak program siswazah, anda sepatutnya memilih penasihat penyelidikan sebelum memulakan. Tetapi perkiraan sedemikian sering tidak berfungsi, dan anda mungkin mencari penasihat baru sebelum anda tahu. Itulah sebabnya banyak program memberi pelajar satu atau dua semester untuk meneroka bidang penyelidikan yang berbeza sebelum memilih penasihat penyelidikan tetap.

 

Pada tahun pertama anda, anda harus meneroka penyelidikan kumpulan kumpulan yang pelbagai. Selepas melawat makmal mereka, bercakap dengan pelajar, atau duduk di dalam mesyuarat kumpulan, anda mungkin mendapati bahawa kumpulan ini adalah yang sesuai untuk anda.

 

Di samping itu, pertimbangkan kepentingan penasihat penyelidikan anda. Ini akan menjadi orang yang anda berinteraksi dengan kerap selama lima tahun berturut-turut dan siapa yang akan mempunyai pengaruh penting dalam penyelidikan anda. Adakah anda suka gaya nasihat mereka? Adakah keperibadian mereka dengan anda? Bolehkah anda bersama? Sudah tentu, penyelidikan yang dilakukan oleh penasihat anda adalah kritikal, tetapi jika anda mempunyai perselisihan yang besar pada setiap pertemuan atau tidak mendapat nasihat berguna tentang bagaimana meneruskan penyelidikan anda, anda mungkin tidak dapat berjaya. Sekurang-kurangnya, anda mesti dapat mengendalikan pengurusan penasihat makmal dan menasihati gaya jika anda akan menjadi produktif dalam kerja anda.

 

  1. Jika anda mempunyai Phd, Ianya tidak bermaksud anda hebat. Anda masih mempunyai banyak ilmu untuk diteroka dan berkongsi. Sifat profesionalisme sangat dititik beratkan kerana ianya perlu dikala anda hendak berkongsi ilmu bersama mereka diluar sana.

 

Biarpun, anda mempunyai ijazah tertinggi di dunia anda masih bukan yang terhebat. Kadang-kala menjadi seorang pendidik bukanlah kerja yang mudah. Anda seharusnya mempunyai sifat terbuka dan tenang dalam menghadapi masalah kecil dan remeh. Menjadi yang terbaik kadang kala tidak menampakkan anda yang terbaik. Ianya tiada apa-apa untuk dibuktikan. Apa yang anda ingin memperlihatkan jika anda terlalu megah dengan apa yang anda miliki sekarang anda akan mendapat perhatian serta segala kemahsyuran yang ada di dunia ini? Jika anda befikiran sebegitu, anda seorang yang gagal di hati dan di minda. Gelap hati , gelap minda , maka gelap juga penampilan anda.

Hasrat dengki dan sifat iri hati boleh membolakkan anda di kemudian hari. Berhati-hati kerana kadang kala apa yang kita fikirkan benar dan betul sebenarnya salah. Jangan sesekali bertindak mengikut emosi, kita adalah penghulu generasi, jadi tunjukkan contoh yang baik.

 

  1. Mereka kemahiran pengurusan masa yang anda kembangkan di kolej? Membangunkan lagi.

Selepas bertahan di kolej, anda mungkin menganggap anda telah menguasai keupayaan untuk memerah dalam kursus, aktiviti kokurikuler dan bahkan tidur. Dalam program PhD, pengurusan masa mencapai tahap yang baru. Anda bukan sahaja mempunyai kuliah untuk menghadiri dan kerja rumah. Anda perlu meluangkan masa untuk penyelidikan anda, yang termasuk menghabiskan tempoh masa yang panjang di dalam makmal, menganalisis data, dan masa penjadualan dengan pelajar lain untuk bekerjasama dalam penyelidikan.

 

Juga, anda kemungkinan besar harus mengajar untuk beberapa semester, dan anda akan ingin menghadiri mana-mana seminar yang mungkin berkaitan dengan penyelidikan anda atau yang hanya menaikkan minat anda. Untuk mengatasinya, anda masih akan mahu melakukan banyak aktiviti ekstrakurikuler yang anda lakukan sebagai seorang siswazah. Walaupun dalam abstrak, ia mungkin kelihatan cukup mudah untuk meletakkan semua ini ke dalam kalendar anda dan tetap teratur, anda akan mendapati dengan cepat bahawa satu jam yang dijadualkan untuk tugas mungkin mengambil masa dua atau tiga jam, meletakkan anda di belakang segala-galanya untuk sisa hari atau memaksa anda memotong acara yang dirancang yang lain. Bersedia untuk jadual untuk tergesa-gesa, dan bersedia untuk mengorbankan aktiviti-aktiviti tertentu. Bagi sesetengah orang, ini mungkin tidur; Bagi yang lain, ia mungkin merupakan aktiviti ekstrakurikuler atau beberapa seminar yang mereka harapkan. Ringkasnya, jangan panik apabila perkara tidak mengikut pelan; menjangkakan kemungkinan penangguhan dan bersedia untuk menyesuaikan diri.

 

  1. Diharapkan untuk mempelajari kemahiran penyelidikan dengan cepat – atau mengambil kesempatan daripada latihan yang ditawarkan jabatan atau pusat kerjaya anda.

Ini mungkin kali pertama anda perlu menulis persekutuan atau cadangan cadangan, menulis karya sains, menghadiri persidangan, membentangkan penyelidikan anda kepada orang lain, atau bahkan semakan manuskrip saintifik. Dari pengalaman saya, sangat sedikit pelajar kolej atau bahkan pelajar PhD yang menerima latihan formal mengenai cara melaksanakan tugas-tugas ini. Biasanya orang mengikuti contohnya. Tetapi ini tidak selalu mudah dan kadang-kadang boleh memburukkan lagi keadaan. Jadi cari ceramah atau program interaktif yang ditawarkan oleh jabatan atau pusat kerjaya anda. Usaha ini akan sangat berharga apabila anda menyedari bahawa anda sudah cukup mahir dengan cepat dan jelas menerangkan penyelidikan anda kepada orang lain dan menguraikan kertas saintifik dan memberikan cadangan.

 

  1. Tiada rehat sebenar.

Dalam pekerjaan “9-ke-5” yang stereotaip, apabila hari kerja berakhir atau hujung minggu tiba, anda boleh melupakan kerja anda. Dan bercuti menyediakan jeda yang lebih panjang lagi. Tetapi dalam program PhD, jadual anda menjadi “setiap kali anda mencari masa untuk menyelesaikan tugas anda.” Anda mungkin berada di makmal semasa waktu kerja biasa atau anda mungkin bekerja sehingga pukul 10 malam. atau kemudian untuk menyelesaikan eksperimen. Dan satu-satunya masa anda mungkin ada untuk menganalisis data mungkin pada 1 a.m. Harapkan untuk bekerja pada hujung minggu juga. Pelajar siswazah pergi bercuti tetapi mungkin masih perlu melakukan analisis data atau mencari kesusasteraan semasa pergi.

 

Sebagai pelajar PhD, mungkin sukar untuk berhenti memikirkan langkah seterusnya dalam percubaan atau data yang duduk di komputer atau kertas yang anda maksudkan untuk bermula. Walaupun saya membayangkan bahawa beberapa pelajar boleh membezakan fikiran mereka antara kehidupan sekolah siswazah dan segala-galanya, agak sukar untuk kita lakukan. Tidak kira apa, penyelidikan saya terletak di suatu tempat di belakang kepalaku. Singkatnya, jadual anda lebih fleksibel sebagai pelajar PhD, tetapi sebagai hasilnya, anda tidak pernah benar-benar berehat dari kerja anda.

 

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti downer, ingatlah bahawa anda harus mempunyai semangat untuk penyelidikan yang anda kerjakan (kebanyakan masa), jadi anda harus teruja untuk berfikir percubaan baru atau cara yang berbeza untuk mempertimbangkan data yang telah anda kumpulkan. Walaupun saya berbaring di tempat tidur untuk tidur, saya kadang-kadang menggumam mengenai aspek-aspek percubaan saya yang saya boleh ubah atau apa maklumat yang saya boleh lakukan untuk mencari kesusasteraan untuk mendapatkan pandangan baru. Program PhD adalah cukup komitmen dan jarang hidup sehingga jangkaan – tetapi ia adalah bernilai masa dan usaha yang anda akan habiskan untuk sesuatu yang benar-benar menggembirakan anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL