no comments

8 Tips untuk PhD viva

  1. Cubalah untuk mempelajari beberapa ‘niceties’ sosial supaya anda dapat bertemu dan menyambut pemeriksa (s) dengan sewajarnya. Berhati-hati dengan etika sosial (mis. Adakah anda dijangka berjabat tangan dengan pemeriksa? Bagaimana anda menjawab pemeriksa?) Tanyakan penyelia anda untuk mendapatkan nasihat tentang hal ini. Ketahui cara memperkenalkan diri anda dengan ringkas dan praktikkan bagaimana anda menjadi tertarik dalam subjek yang anda telah menulis tentang. Ini sering menjadi persoalan ‘pemecah ais’ yang pertama dan ia membantu untuk menyediakan sesuatu dalam fikiran anda.
  2. Luangkan masa anda semasa menjawab soalan. Ia dibenarkan untuk menghabiskan beberapa saat untuk berfikir tentang soalan sebelum melancarkan ke hadapan dengan jawapan. Dapatkan penjelasan dan / atau pengulangan jika anda tidak memahami apa yang dikatakan. Lebih baik ini daripada menjawab soalan yang salah. Jaga jawapan anda agak ringkas dan ringkas. Semakin banyak wafel anda, lebih banyak kemungkinan terdapat sesuatu yang anda boleh menyesal. Jika pemeriksa ingin bercakap dengan anda mengenai sesuatu, biarlah mereka bercakap. Jangan mengganggu mereka dengan tidak perlu.
  3. Lihatlah kedua-dua pemeriksa, walaupun hanya satu daripada mereka yang seolah-olah bertanya kepada anda soalan-soalan tersebut. Mulailah viva sebagai acara profesional dan pekerjaan yang akan dilakukan. Ia bukan prestasi teater – tugas anda hanya untuk menangani secara profesional dengan apa-apa soalan yang anda minta dan berpegang kepada apa yang diperlukan. Anda tidak dijangka menjadi berkarisma.
  4. Jangan bercakap terlalu keras atau terlalu senyap. Cari isipadu yang betul. Dan pastikan anda mengucapkan kata-kata anda dengan jelas.
    Elakkan penggunaan terlalu banyak humor. Ia boleh memberikan gambaran bahawa anda sedang ‘curang’ dan ‘membenci’ acara itu dan tidak mengambilnya dengan serius. Ini tidak akan dihargai. Jangan sekali-kali menentang pertentangan. Cuba untuk tidak menunjukkan kelemahan dalam tesis anda dan elakkan daripada tidak kritikal terhadap kerja anda sendiri (cth. ‘Saya tidak begitu gembira dengan Bab 2’). Ia terpulang kepada pemeriksa untuk melihat apa-apa kelemahan yang mungkin ada. Jika dia tidak melihat apa-apa, itu berita baik untuk anda.
  5. Elakkan daripada melampaui emosi. Sebagai contoh, cuba jangan sampai kecewa atau terasa bernafas. Begitu juga, elakkan daripada menjadi agresif atau kritis pemeriksa. Jika pemeriksa berlaku untuk mempersoalkan pendekatan anda, atau bertanya mengapa anda tidak menjalankan penyelidikan anda dengan cara lain sebaliknya, ini tidak semestinya kritikan atau tanda buruk. Lihatlah ia sebagai tugasnya. Viva berada di sana untuk membolehkan anda mempertahankan langkah-langkah yang telah anda ambil dalam penyelidikan anda dan pemeriksa akan mengambil kira perkara ini.
  6. Tarik perhatian kepada perkara-perkara dalam tesis anda yang anda suka terutamanya jika mereka tidak disebutkan oleh pemeriksa. Pegang kepala anda tinggi. Anda telah bekerja keras untuk hari ini, dan anda mempunyai hak untuk berasa bangga dengan pencapaian anda. Kebanyakan pelajar mendapat pembetulan kecil dalam tesis mereka, dan ada yang mungkin perlu membuat beberapa penulisan semula. Tetapi jika anda tidak melakukan viva, anda tidak akan tahu apa yang salah (jika ada). Jadi sekurang-kurangnya ia adalah masa yang baik untuk maklum balas.
  7. Ingat bahawa apa sahaja yang berlaku, anda akan mendapat maklum balas berharga mengenai kerja anda. Dalam kerjaya penerbitan anda yang akan datang, anda akan sering menghadapi kritikan yang bermusuhan dan juga kekasaran dari pengulas. Ph.D. Pemeriksa akan, tentu saja, bersikap sopan dan sopan kepada anda. Bagi mereka, dan untuk anda, viva hanyalah satu cara untuk memecahkan anda dengan lembut ke dalam dunia akademik – persekitaran yang sering kompetitif, tidak dapat dikawal. Dan mereka tidak akan melakukan apa-apa nikmat dengan memberi anda terlalu mudah masa – PhD. mesti ‘diperoleh’!
  8. Akhirnya, walaupun sukar kelihatannya, kelihatan seolah-olah anda sedang menikmati viva! Semakin anda cuba untuk menikmatinya, semakin baik anda akan melakukan. Sikap adalah segalanya.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL