no comments

8 Tips Menghadapi Viva (#7 Dan #8 Paling Penting!)

Viva adalah peperiksaan yang dilakukan dalam bentuk perbincangan. Tiga atau empat orang penilai dalaman dan luaran akan memberi maklum balas dan pandangan mereka ke atas tesis yang disemak. Rungutan oleh pelajar ialah masa menunggu yang agak lama, ada yang terpaksa menunggu sehingga enam bulan kerana pelbagai alasan. Namun alasan yang paling kerap ialah pemeriksa sibuk walaupun pejabatnya hanya dua tiga ela dari fakulti pelajar.

Pengendalian viva tidaklah sukar seperti yang disangka kerana pengalaman pelajar adalah berbeza-beza. Ia berkaitan bagaimana kita mempersembahkan hasil kajian dan pemeriksa juga tidak tahu semuanya tentang hasil kajian yang dilakukan. Apa yang mereka mahu tahu ialah sama ada kita mempunyai pandangan yang tepat atau memahami konsep dalam subjek berkenaan.

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh membantu anda dalam persediaan viva.

blog-_surviving_the_viva2

1) Bertenang dan bernafas.
Merisaukan diri hanya akan memburukkan lagi keadaan, mengganggu tidur anda dan membuat anda sakit. Apa yang perlu anda lakukan ialah mencari jalan untuk tenangkan diri dan luangkan masa bersama keluarga serta rakan-rakan. Jangan terlalu memikirkan apa yang bakal anda hadapi dan carilah sesuatu untuk membantu anda kekal tenang.

2) Adakan sesuatu yang menyeronokkan.
Jangan menghabiskan masa anda menyemak semula saja. Anda masih perlukan masa untuk berseronok, atau anda akan memakan diri anda sendiri sebelum peperiksaan. Semestinya anda mahu menjadi segar pada hari itu, jadi keluar dan berseronok (mungkin dengan yang kawan-kawan anda diabaikan dalam bulan-bulan / tahun terakhir ini).

3) Percaya pada diri sendiri.
Anda telah menghabiskan beberapa tahun dengan membaca , menulis  dan melakukan projek anda. Anda perlu yakin dan percaya dengan apa yang telah anda lakukan. Anda adalah pakar; anda tahu projek anda, ingatlah.

4) Pergi dengan sikap yang baik.
Jangan melihat pemeriksa sebagai orang jahat yang membuat anda menderita. Mereka mahu anda untuk lulus. Walau bagaimanapun, jika anda pergi sambil berfikir bahawa mereka mahu anda gagal, anda bukan sahaja akan menjadi lebih takut, malah anda juga menjadi lebih defensif. Sebaliknya cuba berfikir bahawa pemeriksa anda sangat berminat dengan apa yang anda lakukan dan memahami semua masalah dan kesulitan yang berkaitan dengan penyelidikan.

5) Personaliti.
Kerja makmal mungkin memaksa anda untuk berpakaian biasa dan tidak menarik, tetapi anda perlu cuba berusaha untuk berpakaian kemas dan mampu memberi keyakinan pada hari viva anda. Personaliti yang baik bukan hanya untuk anda sahaja malah penilai dalaman dan luaran akan nampak anda teliti dan serius dalam projek dan viva anda.

6) Baca tesis anda.
Walaupun anda telah menghabiskan beberapa tahun lamanya dalam melakukan penyelidikan dan penulisan, anda mesti memastikan agar segala yang anda lakukan segar dalam fikiran anda. Ini adalah benar jika anda mempunyai jurang yang panjang antara menyerahkan tesis anda dan peperiksaan. Anda tidak perlu membacanya sehari sekali setiap hari sehingga viva anda, pastikan anda baca beberapa kali sebelum viva.

7) Buat satu senarai pembetulan anda sendiri.
Percaya atau tidak, tesis anda mungkin mengandungi banyak kesilapan. Selepas membaca banyak kali anda akan nampak kekurangan pada tesis anda, contohnya apa yang tulis tidak semestinya perlu ada di dalam tesis tersebut. Sebelum viva anda, cuba mengulangkaji (bukan dalam keadaan terpaksa) dan cari semua kesilapan yang terdapat di dalam tesis, catatkan dan bawa masuk ke peperiksaan anda. Bukan sahaja pemeriksa akan kagum dengan apa yang anda lakukan, malah kesalahan yang anda buat telah berkurangan. Tambahan pula, anda boleh menyelamatkan diri anda sebelum viva, bermakna masa yang kurang dibelanjakan untuk pembetulan selepas itu.

8) Cuba untuk menikmatinya.
Mungkin ini tidak masuk akal, tetapi tahukah anda bahawa ini adalah masanya untuk anda menikmati viva anda setelah anda bertungkus -lumus dari awal pengajian. Nikmati masa anda dalam viva! Ada senior-senior kita yang sangat menyukai viva mereka kerana saat ini mereka akan berfikiran positif dan yakin pada diri mereka sendiri.

Baca: 7 Kesilapan Usahawan Internet

KOMEN ANDA

Tiada Respon

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL