no comments

8 Sebab Yang Baik Untuk Melakukan Kajian Literatur Anda Menggunakan ATLAS.ti 8 Windows

Satu meja kerja yang kuat untuk analisis kualitatif badan besar data teks, grafik, audio dan video.

Tahap tinjauan kesusasteraan tidak dapat dielakkan dalam sebarang proses penyelidikan, sebenarnya, ia merupakan tahap yang sangat penting dalam melakukan penyelidikan. Kajian semata-mata tidak hanya membantu membina pengetahuan para penyelidik dalam perkara yang sedang diselidiki, tetapi juga membolehkan para penyelidik mempelajari tentang penyelidik dan metodologi terdahulu – untuk mengelakkan penyelidik daripada menduplikasi penyelidikan yang ada! Pada masa yang akan datang, para penyelidik akan dapat membangunkan kerangka konsep dan teori mereka sendiri, serta fokus metodologi untuk penyelidikan mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, sangat kerap, orang tersekat dalam melakukan kajian literatur. Masalah yang paling biasa adalah kekurangan sistem yang tepat untuk mengurus kesusasteraan mereka, kekurangan sistem yang tepat untuk menguruskan mata penting dalam kesusasteraan mereka, dan masalah blok penulis.

Artikel ini memperkenalkan 8 sebab yang baik untuk melakukan kajian literatur menggunakan ATLAS.ti 8 Windows.

APA ATLAS.ti 8 WINDOWS?.

ATLAS.ti tergolong dalam kumpulan ‘Computer Aided Qualitative Data Analysis Software’ (CAQDAS) dan dibangunkan oleh ATLAS.ti Scientific Software Development GmbH yang berpusat di Berlin, Jerman. ATLAS.ti mempunyai pelbagai pengguna dari banyak bahagian dunia, termasuk Amerika, Eropah, Asia, Australasia, dan banyak lagi. Versi terbaru ATLAS.ti tergolong dalam kumpulan ‘Software Analysis Qualitative Aided Computer Software’ (CAQDAS) dan dibangunkan oleh ATLAS.ti Scientific Software Development GmbH yang berpusat di Berlin, Jerman. ATLAS.ti mempunyai pelbagai pengguna dari banyak bahagian dunia, termasuk Amerika, Eropah, Asia, Australasia, dan banyak lagi. Versi terkini hingga kini – ATLAS.ti 8 Windows – mengandungi ciri-ciri yang menakjubkan untuk membantu dengan peringkat semakan kesusasteraan.

8 KEPERLUAN BAIK UNTUK MELAKUKAN KAJIAN LITERATURAN MENGGUNAKAN ATLAS.ti 8 WINDOWS.

Disenaraikan di bawah adalah lapan alasan yang baik mengapa saya adalah orang percaya yang kuat terhadap penggunaan ATLAS.ti 8 Windows untuk tujuan tinjauan literatur anda.

  1. Sistem yang lengkap untuk mengurus kesusasteraan
    ATLAS.ti menyediakan sistem yang lengkap untuk menguruskan pelbagai kesusasteraan kami yang terdiri daripada pelbagai penulis, jurnal, metodologi, tema, dan ciri-ciri lain. ‘Pengurus Dokumen’nya membenarkan semua kesusasteraan kami disimpan di pusat di satu lokasi dalam perisian itu sendiri, yang diterjemahkan ke dalam pengurusan semula dan pengurusan literasi yang lebih mudah (Lihat Imej 1). Kami juga boleh melihat kesusasteraan dari Pengurus Dokumen dan menambah perihalan kesusasteraan di bahagian ‘Ulasan’ kesusasteraan tersebut.

Imej 1: Pengurus Dokumen di ATLAS.ti

2. Keupayaan untuk mengimport rujukan daripada pengurus rujukan bibliografi

Adakah anda menggunakan pengurus rujukan bibliografi (BRM), seperti Mendeley, EndNote, RefWorks, atau Zotero? Bukankah lebih baik untuk dapat memanggil ‘pemindahan’ rujukan yang anda simpan dalam BRM anda terus ke ATLAS.ti untuk semakan sastera, tanpa perlu mencari lokasi asli fail PDF asli dalam kesusasteraan ini? Nah, kini boleh! Hanya mengeksport rujukan anda dalam BRM ke dalam format EndNote XML, dan dalam ATLAS.ti, import fail XML sebagai Dokumen dalam ATLAS.ti – dengan satu klik tetikus! (Lihat Imej 2) Bahagian yang terbaik? ATLAS.ti akan membantu menyusun kesusasteraan anda ke dalam kumpulan tertentu berdasarkan ciri-ciri berkongsi seperti penulis, tahun penerbitan, tajuk jurnal, dan sebagainya! (Lihat Imej 3)

Imej 2: Mengimport sastera daripada pengurus rujukan bibliografi

Imej 3: Kumpulan dokumen di ATLAS.ti

3. Konsep ‘pen dan kertas’ membolehkan bacaan kesusasteraan dalam konteks.
Adakah anda masih menggunakan pen dan kertas untuk membaca kesusasteraan, menonjolkan perkara-perkara penting dan menyiarkan komen atau idea di kertas? Adakah anda menganjurkan bahawa anda adalah penyelidik ‘pen dan kertas’? Tahu tak? ATLAS.ti juga memperjuangkan perkara yang sama! Antara muka ATLAS.ti mengekalkan konsep pen dan kertas supaya anda dapat mengekalkan perasaan yang sama membaca melalui kesusasteraan anda di ATLAS.ti seperti cara anda membaca, secara tradisinya. (Lihat Imej 4)

4. Sistem yang lengkap untuk menguruskan perkara penting dalam kesusasteraan
Sekarang, berapa kali apabila anda membaca artikel, dan anda mendapati titik yang biasa, maka anda bertanya kepada diri sendiri: “Saya fikir saya telah membaca ini di suatu tempat, tetapi saya tidak ingat di mana?” Ini adalah soalan yang sangat biasa jika anda tidak mempunyai satu sistem untuk menguruskan perkara penting dalam kesusasteraan. Tidak ada masalah sama sekali dalam ATLAS.ti. ‘Pengurus Kod’ membantu dengan pengekodan a.k.a. menandai a.k.a. pelabelan perkara penting dalam kesusasteraan – dan membentangkan sendiri dalam konteks (Lihat Imej 5). Peraturan ini berlaku sama jika anda melakukan pengekodan dari senarai kod (pengekod deduktif) atau pengekodan terbuka (pengekodan induktif) (Lihat Imej 6).

Imej 5: Pengurus Kod di ATLAS.ti

Imej 6: Kod deduktif dan induktif dalam konteks

Adakah anda mempunyai kesusasteraan segar yang telah anda cari dan dikumpulkan, atau adakah anda melakukan penyelidikan sejuk mengenai perkara yang baru kepada anda? Akan lebih baik untuk melihat pandangan helikopter kekerapan perkataan yang digunakan dalam kesusasteraan (atau kumpulan kesusasteraan) untuk memberi anda penerokaan konsep utama yang digunakan dalam kesusasteraan. Anda boleh menghasilkan jadual kekerapan perkataan menggunakan ciri ‘Word Crunch’ di ATLAS.ti (Lihat Imej 7), atau awan perkataan visual menggunakan ciri ‘Word Cloud’ (Lihat Imej 8).
Imej 7: Word Crunch di ATLAS.ti
Imej 8: Word Cloud dalam ATLAS.ti
6. Penerokaan konteks di mana konsep utama digunakan
Berikutan dari titik (5) di atas, sekarang bahawa anda mempunyai idea umum kekerapan perkataan dalam kesusasteraan, mari kita meneroka konteks di mana konsep utama digunakan dalam kesusasteraan itu sendiri. Dengan menggunakan ciri ‘Autocoding’ di ATLAS.ti (Lihat Imej 9), anda boleh mendapatkan ATLAS.ti untuk: – cari kata kunci tertentu – dalam semua (atau salah satu, atau beberapa) kesusasteraan kami – sorotan kalimat (atau perkataan, atau perenggan) yang mengandungi kata kunci – kod itu (atau tagnya, atau labelnya) dengan nama kod tertentu.
Imej 9: Ciri autocoding dalam ATLAS.ti
7. Konsepkan seluruh tinjauan literatur anda dalam bentuk visual
OK, sekarang kita telah melalui semua (atau beberapa) kesusasteraan kami di ATLAS.ti. Kita boleh mengkaji keseluruhan bacaan kesusasteraan dalam bentuk visual menggunakan ciri ‘Rangkaian paparan’ di ATLAS.ti. Kita boleh mengimport pelbagai elemen ke dalam paparan Rangkaian, seperti Kod, Sebutharga, Memo, Dokumen, dan lain-lain (Lihat Imej 10). Ini pastinya akan memudahkan anda memahami bacaan anda, dan seterusnya, mengkaji dan memahami pelbagai konsep yang membuat ulasan literatur anda menulis.
Imej 10: Paparan Rangkaian Contoh dalam ATLAS.ti
8. Mendapatkan mata penting apabila diminta
Sekiranya anda lebih suka format tekstual mata penting dari kesusasteraan anda, bukan format visual seperti dalam pandangan Rangkaian, tidak ada masalah sama sekali! Anda boleh menghasilkan laporan untuk mengambil semua (atau beberapa) perkara penting dalam literatur anda apabila diminta – dengan memberi arahan kepada ATLAS.ti dalam hanya beberapa klik (Lihat Imej 11). Keluaran teks boleh disimpan dalam format PDF atau .DOC.
Imej 11: Laporan teks dari ATLAS.ti

KESIMPULAN

Ketiga-tiga alasan ini adalah sebahagian kecil daripada ciri-ciri keren ATLAS.ti 8 Windows yang dapat membantu proses tinjauan literatur kami. Saya memilih lapan ciri ATLAS.ti ini untuk memberi gambaran keseluruhan mengenai apa yang boleh anda harapkan dari perisian hebat ini. Mudah-mudahan, anda akan bersetuju dengan saya bahawa sesungguhnya ATLAS.ti memegang potensi yang kuat untuk membantu kami dengan kajian literatur kami.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL