no comments

8 sebab yang baik untuk melakukan kajian literatur anda menggunakan ATLAS.ti 8 Windows

  1. Sistem lengkap untuk mengurus kesusasteraan

ATLAS.ti menyediakan sistem yang lengkap untuk menguruskan pelbagai kesusasteraan kami yang terdiri daripada pelbagai penulis, jurnal, metodologi, tema, dan ciri-ciri lain. ‘Pengurus Dokumen’nya membenarkan semua kesusahan kami disimpan di pusat di satu lokasi dalam perisian itu sendiri, yang diterjemahkan ke dalam pengurusan semula dan pengurusan literasi yang lebih mudah . Kami juga boleh melihat pratonton sastera dari Pengurus Dokumen dan menambah keterangan kesusasteraan dalam bahagian ‘Ulasan’ kesusasteraan tersebut.

  1. Keupayaan untuk mengimport rujukan daripada pengurus rujukan bibliografi

Adakah anda menggunakan pengurus rujukan bibliografi (BRM), seperti Mendeley, EndNote, RefWorks, atau Zotero? Bukankah lebih baik untuk dapat memanggil ‘pemindahan’ rujukan yang anda simpan dalam BRM anda terus ke ATLAS.ti untuk tinjauan literatur, tanpa perlu mencari lokasi asli fail PDF asli dalam kesusasteraan ini? Nah, kini boleh! Hanya mengeksport rujukan anda dalam BRM ke dalam format EndNote XML, dan dalam ATLAS.ti, import fail XML sebagai Dokumen dalam ATLAS.ti – dengan klik tetikus tunggal! Bahagian yang terbaik? ATLAS.ti akan membantu menyusun kesusasteraan anda ke dalam kumpulan tertentu berdasarkan ciri-ciri berkongsi seperti penulis, tahun penerbitan, tajuk jurnal, dan sebagainya!

  1. Konsep ‘pen dan kertas’ membolehkan membaca literatur dalam konteks

Adakah anda masih menggunakan pen dan kertas untuk membaca kesusasteraan, menonjolkan perkara-perkara penting dan menulis komen atau idea di atas kertas? Adakah anda menganjurkan bahawa anda adalah penyelidik jenis ‘pen dan kertas’? Tahu tak? ATLAS.ti juga menyokong perkara yang sama! Antara muka ATLAS.ti mengekalkan konsep pen dan kertas supaya anda dapat mengekalkan perasaan yang sama membaca melalui literatur anda di ATLAS.ti seperti bagaimana anda akan membaca, secara tradisinya

 

 

  1. Sistem lengkap untuk menguruskan perkara penting dalam kesusasteraan

Sekarang, berapa kali apabila anda membaca artikel, dan anda mendapati titik yang biasa, maka anda bertanya kepada diri sendiri: “Saya fikir saya telah membaca ini di suatu tempat, tetapi saya tidak ingat di mana?” Ini adalah soalan yang sangat biasa jika anda tidak mempunyai satu sistem untuk menguruskan perkara penting dalam kesusasteraan. Tidak ada isu sama sekali di ATLAS.ti. ‘Pengurus Kod’ membantu dengan pengekodan a.k.a.a menandai a.k.a. pelabelan perkara penting dalam kesusasteraan – dan membentangkan dirinya dalam konteks. Peraturan ini berlaku sama jika anda melakukan pengekodan dari senarai kod (pengekodan deduktif) atau pengekodan terbuka (pengekodan induktif)

 

  1. Penerokaan konsep utama dalam kesusasteraan

Adakah anda mempunyai kesusasteraan segar yang telah anda cari dan dikumpulkan, atau adakah anda melakukan penyelidikan sejuk mengenai perkara yang baru kepada anda? Adalah lebih baik untuk melihat pandangan helikopter kekerapan perkataan yang digunakan dalam kesusasteraan (atau kumpulan sastera) untuk memberi anda penjelajahan konsep utama yang digunakan dalam kesusasteraan. Anda boleh menghasilkan jadual kekerapan perkataan menggunakan ciri ‘Word Crunch’ di ATLAS.ti , visual menggunakan ciri ‘Word Cloud’.

  1. Penerokaan konteks di mana konsep utama digunakan

Berikutan dari titik di atas, sekarang bahawa anda mempunyai idea umum kekerapan perkataan dalam kesusasteraan, marilah kita meneroka konteks di mana konsep utama digunakan dalam kesusasteraan itu sendiri. Dengan menggunakan ciri ‘Autocoding’ dalam ATLAS.ti , anda boleh mendapatkan ATLAS.ti untuk: – cari kata kunci tertentu – dalam semua (atau salah satu, atau beberapa) kesusasteraan kami – sorotan ayat (atau perkataan, atau perenggan) yang mengandungi kata kunci – kod itu (atau tagkannya, atau labelnya) dengan nama kod tertentu.

  1. Konsepkan keseluruhan tinjauan kesusasteraan anda dalam bentuk visual

OK, kami kini telah melalui semua (atau beberapa) kesusasteraan kami di ATLAS.ti. Kita boleh mengkaji keseluruhan bacaan kesusasteraan dalam bentuk visual menggunakan ciri ‘Rangkaian paparan’ di ATLAS.ti. Kami boleh mengimport pelbagai elemen ke dalam paparan Rangkaian, seperti Kod, Sebutharga, Memo, Dokumen, dan lain-lain. Ini pastinya akan memudahkan anda memahami bacaan anda, dan seterusnya, mengkaji dan memahami pelbagai konsep yang membuat ulasan literatur anda menulis.

  1. Mendapatkan semula mata penting apabila diminta

Sekiranya anda lebih suka format teks dari mata penting dari kesusasteraan anda, bukan format visual seperti dalam pandangan Rangkaian, tidak ada masalah sama sekali! Anda boleh menghasilkan laporan untuk mengambil semua (atau beberapa) mata penting dalam literatur anda apabila diminta – dengan memberikan arahan kepada ATLAS.ti dalam hanya beberapa klik. Keluaran teks boleh disimpan dalam format PDF atau DOC.

KESIMPULAN

Ketiga-tiga alasan ini hanya sebahagian kecil dari banyak ciri-ciri keren ATLAS.ti 8 Windows yang dapat membantu proses kajian literatur kami. Saya memilih lapan ciri ATLAS.ti ini untuk memberikan anda gambaran tentang apa yang boleh anda harapkan daripada perisian hebat ini. Mudah-mudahan, anda akan bersetuju dengan saya bahawa sesungguhnya ATLAS.ti memegang potensi yang kuat untuk membantu kami dengan kajian literatur kami.

 

SUMBER : DR. ANI MUNIRAH 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL