no comments

8 Langkah untuk Lebih Banyak Kejayaan Eksperimen (DOE)

Salah satu kemahiran kritikal yang diperlukan untuk mana-mana saintis adalah keupayaan untuk merancang dan melaksanakan eksperimen yang berjaya secara konsisten. Terdapat banyak pemboleh ubah yang boleh menyebabkan eksperimen gagal, tetapi terdapat beberapa langkah asas yang, jika diambil secara tetap, dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya setiap kali. Selepas banyak kegagalan, dan percubaan percubaan yang berjaya, berikut adalah resipi saya untuk kejayaan percubaan:

1. Tentukan Objektif Anda.

Kenapa anda melakukan eksperimen dan apakah hasil yang dijangkakan? Percubaan yang baik akan memberitahu anda sesuatu, walaupun anda mendapat data negatif. Pastikan untuk memasukkan semua kawalan yang diperlukan!

2. Cari Kaedah Terbaik Untuk Mendapatkan Pekerjaan.

Dengan begitu banyak protokol di luar sana, ia boleh menjadi sangat menyenangkan untuk mencuba dan sempit dengan hanya satu. Selepas mengambil kira kos reagen, sama ada seseorang yang anda kenali telah dilakukan sebelum ini, dan sejauh mana teknik itu telah digunakan, anda harus memilih satu dan pergi bersamanya!

3. Tulis Protokol

Langkah ini akan membantu anda mengenal pasti semua reagen yang anda perlukan untuk percubaan anda, dan membantu anda mengukur masa yang anda perlukan untuk menjalankan prosedur. Di samping itu, lebih mudah untuk mengikuti protokol yang anda tulis sendiri, bukannya yang ditulis oleh orang lain.

4. Dapatkan Semua Reagen Yang Diperlukan Terlebih Dahulu, Dan Pastikan Semuanya Berada Dalam Keadaan Baik.

Anda tidak mahu berada di tengah-tengah percubaan anda apabila anda tiba-tiba kehabisan reagen X. Seperti dalam memasak, kesegaran adalah kunci. Jangan ambil peluang anda dengan reagen tua atau tamat tempoh.

5. Sediakan Garis Masa

Cuba untuk realistik menganggarkan berapa lama setiap prosedur akan diambil, dan jika anda tidak pasti, dua kali ganda masa yang anda fikir akan diperlukan. Jangan cuba untuk menjejalkan terlalu banyak ke dalam satu hari – anda lebih cenderung untuk membuat kesilapan apabila anda bergegas.

6. lakukan Eksperimen

Sediakan segala yang anda boleh terlebih dahulu, dan mulailah AWAL. Pastikan anda telah menempah peralatan yang diperlukan terlebih dahulu, dan elakkan gangguan. Protokol yang anda tulis dalam Langkah 3 harus membuat langkah ini lebih mudah! Jika berbilang orang terlibat dalam percubaan, pastikan semua orang tahu peranan mereka lebih awal daripada masa.

7. Catatkan Segala-galanya

Tulis sebarang penyelewengan dari protokol, dan sebarang kesulitan yang anda alami menjalankan eksperimen. Ini akan membantu anda memahami data dan menyelesaikan masalah percubaan jika perlu.

8. Menganalisis Keputusan.

Semoga percubaan itu ternyata seperti yang anda harapkan, dan data telah membawa anda ke langkah seterusnya projek. Jika tidak, ini bukan akhir dunia! Kembali ke nota anda dan cari tahu di mana percubaan itu mungkin gagal. Bercakap dengan orang yang mempunyai pengalaman dengan teknik ini untuk membantu menyelesaikan masalah anda, dan jangan takut untuk meminta nasihat! Sekiranya keadaan sentiasa berlaku pada kali pertama, mereka tidak akan memanggilnya “penyelidikan”.

Sumber Dari : Elena Bibikova

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL