no comments

7 Tips Membantu Dengan Reka Bentuk Kueri Anda

Anda mungkin berfikir bahawa reka bentuk soal selidik agak mudah dan mudah; Lagipun, hanya senarai soalan yang betul? Walau bagaimanapun, struktur soal selidik yang betul adalah salah satu langkah paling penting dalam mencapai hasil yang berjaya dengan penyelidikan anda. Reka bentuk yang baik akan membantu responden melengkapkan kaji selidik anda, kerana anda tidak sepatutnya meremehkan kuasa sesuatu yang menyenangkan secara estetika! Baca terus untuk mengetahui bagaimana format terancang untuk kaji selidik anda akan meningkatkan ketepatan data yang anda kumpulkan …

 1. Kenal pasti penonton anda
  Mulakan dengan mengenal pasti matlamat tinjauan anda, ini akan membantu anda memutuskan maklumat yang anda ingin terima dan, oleh itu, siapa yang anda patut menghantar tinjauan anda. Anda boleh mengamalkan beberapa wawancara awal awal untuk mengetahui soalan yang betul yang anda perlukan untuk mengumpulkan maklumat yang anda perlukan. Sebaik sahaja anda telah memilih khalayak sasaran anda, anda akan dapat menggunakan istilah yang sesuai dan menanyakan soalan dengan cara yang paling berkesan.
 2. Jadilah khusus dengan Reka Bentuk Kuesioner anda
  Kedua, soalan anda mesti jelas dan ringkas dan mencerminkan bagaimana anda mahu menjawabnya. Soalan anda mesti khusus, contohnya bertanya tentang pendapatan seseorang; ini boleh bermakna bulanan, setiap tahun atau mingguan? Anda mesti meminta butir-butir eksplisit, seperti bertanya tentang bulan atau tahun tertentu dan sama ada sebelum atau selepas cukai. Walaupun ini menjadi contoh umum, anda dapat melihat bahawa dengan mengenal pasti maklumat yang anda perlukan, anda mendapat lebih banyak daripada soal selidik dalam talian anda. Soalan-soalan anda tidak boleh samar-samar, langsung dan tidak pernah meninggalkan apa-apa untuk ditafsirkan oleh responden kerana ia akan menyimpulkan dengan keputusan yang mengelirukan.
 3. Kumpulkan Soalan anda
  Ia juga bermanfaat, apabila anda membuat soal selidik, untuk mengumpulkan soalan anda berbanding dengan senarai yang panjang, kerana ini boleh menjadi agak menakutkan. Dengan mengumpulkan soalan dari ‘satu hingga lima’, ‘enam hingga sepuluh’ dan lain-lain, ia akhirnya membantu responden dengan menjadikannya lebih mesra pengguna untuk mereka menyusun soalan dan menyelesaikannya satu langkah pada satu masa. Anda boleh mengubah jenis soalan anda dengan menggunakan jadual matriks yang disesuaikan, soalan pilihan berganda dan alat penyesuaian yang berbeza semasa merancang tinjauan.
 4. Jadikan ia mudah
  Petua keempat untuk membantu dengan reka bentuk soal selidik anda adalah untuk memastikan bahasa itu mudah, tidak langsung dan tidak biasa. Terdapat banyak perkataan yang tidak berguna yang digunakan dalam soal selidik, ini boleh menyesatkan dan membawa responden untuk percaya bahawa anda mungkin cuba memujuk mereka untuk mengambil laluan tertentu. Sebagai contoh, jangan masukkan kata-kata emotif; contohnya akan meliputi subjek seperti cukai. Dengan memasukkan perkataan ‘lebih banyak cukai’ dalam soalan anda; anda menyatakan bahawa anda mempunyai pendapat berdasarkan peningkatan; ‘Lebih banyak lagi’, ini menunjukkan anda tidak neutral. Reka bentuk soal selidik awal adalah apa yang akan memberi respons kepada peserta yang berpotensi atau tidak. Dengan senarai pertanyaan yang luas dan pilihan tindak balas tidak berkesudahan, anda membuat lebih sukar untuk menilai jawapan dan menjadi tugas yang melelahkan untuk responden selesai; jadi simpanlah mudah!
 5. Jadi Muktamad
  Soalan anda mestilah dalam urutan logik, dengan soalan peribadi dan orang-orang yang memerlukan lebih banyak pemikiran diletakkan pada akhir tinjauan, agar tidak menyebabkan orang tidak memilih untuk menyelesaikan soal selidik. Survei haruslah mudah dimengerti, dengan penjelasan ringkas tentang alasan menyelesaikan kuesioner. Untuk soal selidik mudah, gunakan soalan tertutup yang lurus ke hadapan untuk menyelesaikan dan lebih mudah untuk menyusun maklumat dalam graf pada kesimpulan. Langkau Logik boleh digunakan untuk menyembunyikan halaman yang tidak relevan berdasarkan jawapan terdahulu dan bahkan memastikan mereka melompat seluruh bahagian sekiranya diperlukan.
 6. Tawarkan pilihan untuk melangkau soalan peribadi
  Tidak semua orang akan selesa memberikan maklumat peribadi. Untuk mengelakkan penerimaan kaji selidik yang tidak lengkap, izinkan responden melangkau pertanyaan tersebut. Untuk melakukan ini, anda boleh menambah jawapan yang mengatakan “memilih untuk tidak berkata” atau dengan membuatnya tidak wajib untuk dijawab.
 7. Capai kesimpulan
  Petua akhir untuk reka bentuk kuesioner anda adalah untuk mempunyai aliran logik kepada reka bentuk supaya anda mencapai kesimpulan. Adalah lebih baik untuk memulakan dengan soalan-soalan yang mudah untuk memudahkan untuk mengambil bahagian, kemudian mendapatkan lebih terperinci apabila tinjauan berlangsung, mungkin menggunakan beberapa ‘kotak teks terbuka’ soalan ke arah akhir untuk mendapatkan wawasan yang lebih besar.

Sumber: BlogSmartSurvey

.

Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL