no comments

7 petua untuk menulis cadangan penyelidikan

Bagi mereka yang tidak pernah mengemukakan cadangan penyelidikan, kadang-kadang sukar untuk mula menulis. Malah beberapa penyelidik berpengalaman tidak segera menantikan untuk menangani borang permohonan. 7 tips ini memberi anda asas yang baik untuk mula bekerja pada cadangan penyelidikan artistik, ‘kerana kita semua tahu bahawa penyelidikan seseorang hanya sebagai cadangan yang bagus!

 

1. Mula dalam masa

Ya, kami menyatakan yang jelas. Mencari seorang penganjur, membaca ke dalam subjek, menterjemahkan idea projek ke dalam objektif, menganggarkan kos, merangka teks, … Memang memerlukan masa, jadi mulailah terlebih dahulu dengan persediaan (baca: sekurang-kurangnya beberapa bulan) .

 

2. Bincangkannya

Adakah anda mempunyai idea untuk topik penyelidikan? Kemudian berbincang mengenainya dengan rakan sekerja atau rakan sekerja, penyelidik, dan meminta maklum balas. Apa yang mereka fikirkan? Mereka boleh memupuk idea-idea baru atau membuat anda berhubung dengan artis atau organisasi lain yang bekerja pada tema yang sama. Ia juga berguna untuk menjelaskan cadangan anda kepada orang-orang yang tidak berasal dari dunia seni dan budaya. Mereka sering bertanya soalan menarik dan dengan berbuat demikian, menggalakkan anda untuk merumuskan konsep anda dengan jelas.

 

3. Inovasi

Apa sebenarnya yang anda capai dengan penyelidikan anda? Apa ilmu baru yang dikemukakan? Cadangan penyelidikan yang baik adalah asal, inovatif dan mencabar. Untuk mendapatkannya, anda tidak perlu terlalu jauh. Sebagai contoh, hubungkan subjek anda dengan perdebatan sosial atau teori, atau gunakan kaedah sedia ada yang anda gunakan untuk projek anda.

 

4. Tentukan

Mula membuat cadangan penyelidikan anda dengan membaca, bercakap mengenainya, termasuk seluruh konteks di sekeliling subjek anda … Tetapi dalam cadangan penyelidikan anda, anda fokus pada satu atau beberapa aspek. Tuliskan tema anda dengan jelas, contohnya dengan sub-soalan yang berkaitan.

 

5. Jadilah konkrit dan jelas

Apa sebenarnya yang anda mahukan untuk penyelidikan dan bagaimana? Jangan melangkau apa-apa langkah dalam proses pemikiran, dan jangan membuat lompatan yang tidak perlu. Terangkan konsep penting untuk penyelidikan anda dengan berhati-hati dan ke titik, dan elakkan elemen yang terlalu abstrak. Cadangan penyelidikan yang baik menceritakan kisah yang jelas dalam bahasa yang jelas. Semua aspek yang anda bincangkan menguatkan leitmotif dalam cadangan anda.

 

6. Jangan tulis sendiri

Anda mungkin telah bekerja pada idea tertentu selama bertahun-tahun, dan cadangan anda nampaknya merupakan langkah logik seterusnya, tetapi jangan menganggap orang lain tahu ini. Apabila anda menulis, cuba melihatnya dari perspektif jawatankuasa membaca dan jangan lupa lakarkan lakaran anda sendiri sebagai seorang artis dan pembuat. Bagaimanakah kajian ini dan soalan-soalan yang anda minta patut?

 

7. Jadi apa?

Mengapa atau untuk siapa penyelidikan anda relevan? Sejauh manakah penyelidikan anda menambah nilai kepada masyarakat, pendidikan, dunia seni? Adakah ini masa terbaik untuk projek anda? Semasa merangka permohonan anda, beri perhatian kepada kaitan dan kredibiliti projek anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL