no comments

7 Langkah Untuk Menjalankan Kajian Kualitatif Yang Lebih Baik

Penyelidikan kualitatif sering digunakan sebagai frasa menangkap semua bermaksud tidak mengharapkan apa-apa “nombor keras” dari penemuan penyelidikan.

Walaupun penyelidikan kualitatif ialah pengumpulan dan analisis terutamanya aktiviti bukan berangka (kata-kata, gambar dan tindakan), ini tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan pendekatan berstruktur untuk usaha penyelidikan anda.

Pengujian kebolehgunaan sering dicirikan sebagai aktiviti kualitatif. Merumuskan penemuan dari menonton peserta dalam ujian kebolehgunaan menghasilkan banyak ucapan, tindakan dan imej.

Secara realitinya, pengujian kebolehgunaan adalah (atau sekurang-kurangnya sepatutnya) pendekatan campuran kaedah: data kualitatif dan kuantitatif dikumpulkan.

Berikut adalah tujuh langkah untuk membantu menyusun usaha penyelidikan kualitatif seterusnya. Ini telah disesuaikan daripada Johnson & Christensen 2012 untuk memberi tumpuan kepada jenis penyelidikan kualitatif yang lebih tipikal dalam Pengalaman Pengguna seperti ujian kebolehgunaan atau pertanyaan kontekstual (di mana antara muka biasanya terlibat).

Anda tidak perlu mengikuti langkah-langkah ini secara linear, atau menyertakan mereka semua dalam penyelidikan anda, tetapi dengan langkah-langkah ini kedua-duanya membantu menstrukturkan projek anda yang seterusnya dan membantu memfokuskan perbincangan pada saat anda bekerja dengan seseorang yang mencadangkan penyelidikan kualitatif pendekatan.

 

  1. Tentukan Soalan Penyelidikan: Soalan-soalan yang difokuskan adalah di pusat penyelidikan kualitatif yang boleh dilaksanakan. Malah, mereka berada di tengah-tengah penyelidikan kuantitatif yang baik dan memainkan peranan utama dalam pemikiran Lean UX. Adakah pengguna tidak menggunakan apl mudah alih kerana kebolehgunaan, kebimbangan keselamatan atau sesuatu yang lain? Bagaimana pengguna membuat keputusan mengenai cara melabur: adakah mereka bertanya kepada rakan, menggunakan penasihat kewangan, atau penyelidikan sendiri?

 

  1. Reka Bentuk Kajian: Mendapatkan input dari pengguna bukan hanya perbincangan dalaman adalah langkah pertama yang penting. Dengan soalan penyelidikan yang ditakrifkan, “Apa” kajian telah ditubuhkan. Kini berfikir Siapa, Bila, Di mana dan Bagaimana. Terdapat kelebihan dan cabaran logistik untuk mengumpul data yang anda perlukan. Ia adalah perkara dagangan mereka.

Siapa: Untuk sesi orang, tentukan siapa yang akan hadir: kedua-dua jenis peserta dan fasilitator. Semua garis panduan biasa untuk merekrut para peserta memohon di sini. Ia sering berharga untuk mempunyai pemegang kepentingan produk yang mengambil bahagian bersama dengan fasilitator. Kembali apabila saya bekerja di Intuit, kami akan mempunyai kedua-dua penyelidik UX dan pengurus produk menghadiri sesi di rumah dengan pengguna. Ia adalah PM yang akhirnya akan memutuskan apa yang masuk ke dalam produk, jadi apabila mereka melihat dan mendengar pengguna pertama kali memberi kesan. Di mana: Tentukan jika anda akan mengumpulkan data di rumah peserta, di kedai kopi, di bilik persidangan syarikat, atau di makmal kebolehgunaan.

 

Bilakah: Adakah ini berlaku dalam tempoh satu minggu atau lebih daripada musim yang berbeza, tempoh pembelian, atau keluaran produk? Adakah ia semasa waktu bekerja, hujung minggu, atau selepas kerja? Hari dan masa memberi kesan kepada kedua-dua jenis peserta, sikap mereka dan berpotensi penemuan anda.

 

Bagaimana: Bekerjasama dengan butir-butir mengenai apa yang akan dilakukan peserta, jika apa-apa, dan apa yang anda perlukan untuk mengumpulkan data. Apabila menghadiri lokasi terpencil, kami dilengkapi dengan makmal notepad dan mudah alih mudah alih (pada dasarnya komputer riba, webcam dan perisian).

 

  1. Mengumpul Data: Penyelidik kualitatif harus mengambil peranan sebagai pemerhati yang tidak mengganggu dan mempunyai sedikit impak terhadap tetapan yang diamati-sama ada menonton peserta menggunakan produk sedia ada di rumah atau dalam persekitaran makmal yang lebih terkawal. Kualitatif sering digunakan secara sinonim dengan sampel kecil, tetapi seseorang boleh mengambil pendekatan kualitatif untuk saiz sampel yang lebih besar (lebih daripada 50 peserta) sama seperti seseorang boleh mengambil pendekatan kuantitatif kepada saiz sampel kecil (kurang daripada 10).

 

  1. Analisis data: Kebanyakan kajian penyelidikan kualitatif menjana banyak data. Mewujudkan sistem untuk tindakan pengekodan dan sebut harga yang ketara membantu mempercepatkan proses peribahasa yang berubah menjadi wawasan yang boleh diambil tindakan.

 

  1. Hasilkan Penemuan: Apa yang dipelajari daripada menarik pengguna? Langkah ini melibatkan mensintesis sejumlah besar nota, video dan artifak. Memandangkan banyak respons dari peserta akan terbuka, terdapat keperluan untuk mengenal pasti corak. Sebagai contoh, apabila kami menemuduga pengguna tentang mengapa mereka tidak membayar bil kad kredit mereka di telefon bimbit mereka, kami tidak meminta pengguna jika mereka mempunyai masalah keselamatan. Sebaliknya, ramai di antara mereka menyuarakan kebimbangan dengan kata-kata dan cerita mereka sendiri.

 

 

  1. Mengesahkan penemuan: Salah satu cara terbaik untuk mengesahkan penemuan adalah dengan mengukur menggunakan kaedah lain, termasuk tinjauan atau sumber tambahan. Satu kelemahan penyelidikan kualitatif adalah sukar untuk menubuhkan kesahan luar, iaitu, untuk memberikan bukti yang kuat bahawa penemuan bukan hanya pendapat penyelidik. Setiap penyelidik, tentu saja, menimbulkan kecurigaannya terhadap masalah dengan sesuatu produk atau apa yang patut ditekankan dalam temu bual. Satu pendekatan untuk meminimumkan kecenderungan penyelidik ini adalah memasukkan seksyen tentang pewawancara atau latar belakang penyelidik utama dan bagaimana ia mungkin mempengaruhi mereka kesimpulan. Mempunyai recordings of sessions dan nota terperinci membantu pihak lain yang berminat datang ke kesimpulan mereka sendiri dan boleh membantu mengesahkan penemuan. Termasuk kata kerja bersama dengan tafsiran itu juga membantu orang lain melihat bagaimana kesimpulannya diambil.

 

  1. Laporan: Kami biasanya menghantar titik kuasa dengan nota sandaran atau lampiran dengan penemuan dan kata kerja yang lebih terperinci. Walaupun maklumat datang secara berurutan dari setiap peserta, kami mendapati pelaporan data dalam piramid terbalik dengan isu berfungsi dengan baik. Kami bermula dengan penemuan yang paling penting, dan kemudian perhatikan jumlah peserta yang menyokong penemuan ini dan sebut harga yang baik untuk menyokong apa yang kami membuat kesimpulan. Kami juga menyediakan selang keyakinan mengenai isu dan kekerapan wawasan supaya pembaca mempunyai idea mengenai kelaziman sesuatu isu dalam populasi pengguna yang lebih besar.

 

SUMBER – Measuring µ

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL