no comments

6 “Study Tips” Penting Untuk Pelajar PhD

Saya mendapat nasihat yang baik dan tips belajar dari kedua-dua sumber ini, dan saya ingin berkongsi beberapa nasihat yang paling berguna yang saya jumpai.  Saya harap dengan petua ini  dapat membantu anda.

Tip #1: Menulis dengan awal  dan kerap menulis.

 • Jelas lebih banyak makalah yang anda tulis lebih baik – tetapi itu bukan apa yang saya maksudkan. Maksud saya tulis sekerap mungkin, walaupun anda tidak mempunyai kertas di cakrawala.

  Mula menulis seawal mungkin dalam PhD anda, dan tulis dengan kerap. Sesetengah orang menulis setiap hari, yang lain sekali seminggu. Matlamatnya adalah untuk sentiasa mendokumenkan kemajuan anda, apa yang anda lakukan, bagaimana, dan halangan yang anda hadapi.

  Menulis awal akan membantu anda untuk membangun dan mengekalkan kemahiran menulis anda apabila tiba masanya untuk menulis kertas lengkap. Dengan menulis seringkali anda akan mengumpulkan kandungan yang anda boleh guna semula apabila anda perlu menulis abstrak, kertas atau cadangan.

Tip #2: Membaca banyak kertas

 • Pada awal PhD anda anda perlu membaca banyak kertas kerja. Matlamatnya ialah anda mendapat gambaran yang jelas tentang bidang penyelidikan anda. Anda mesti memahami semua penyelidikan penting yang telah dilakukan. Inilah yang dipanggil orang “state of art”.

  Sebaik sahaja anda mengetahui keadaan seni dalam bidang anda, anda boleh melihat di mana PhD anda sesuai. Bagaimana anda akan menyumbang dan mengembangkan skop penyelidikan? Ia juga memberikan pelan hala untuk mengelakkan pendokumentasian penyelidikan sedia ada dan mencipta semula roda.

  Sebaik sahaja anda telah melakukan sebahagian besar bacaan, anda perlu menjejaki perkembangan baru dalam bidang anda, dengan membaca kertas baru dan bercakap dengan orang lain tentang apa yang sedang dijalankan penyelidikan.

Tip #3: Membaca bahan lain.

 • Pelajar PhD tidak hanya menghadapi masalah akademik; mereka juga menghadapi cabaran dalam pengurusan masa, motivasi atau kreativiti. Membaca suratkhabar boleh membantu anda dalam beberapa bidang ini – tetapi tidak selalu. Itulah sebabnya anda perlu membaca jenis bahan lain.

  Produktiviti, kemahiran peribadi dan buku perniagaan boleh membantu anda berkembang sebagai pelajar PhD. Mereka memberi khidmat nasihat praktikal, termasuk petua kajian dan bimbingan umum mengenai bagaimana untuk membangunkan kemahiran penting yang digunakan dalam semua jenis peranan.

  Mengikuti blog seperti Thesis Whisperer, Scientist Seterusnya atau TopUniversities.com juga boleh membantu anda meningkatkan motivasi anda dan menunjukkan cerita inspirasi daripada pelajar PhD lain.

  Ingat bahawa anda mesti berfikir secara kreatif, dan hanya membaca satu jenis kandungan (kertas saintifik dalam bidang tertentu anda) yang boleh mengecilkan pemikiran anda.

Tip #4: Bekerja dalam sprint pendek.

 • Satu lagi tip kajian yang meningkatkan produktiviti saya datang dari dunia pembangunan perisian. Sesetengah orang memanggil perkembangan tangkas ini, yang lain bercakap mengenai prototaip cepat, sprint pendek, atau ‘menghantarnya pantas dan mendapatkan maklum balas’.

  Pernahkah anda menunggu masa yang lama untuk menunjukkan sesuatu sehingga anda merasakan ia sempurna, hanya untuk mencari itu, dengan baik, orang lain tidak bersetuju?

  Pembaziran masa itu adalah apa yang anda mahukan. Idea di sini adalah untuk bekerja dengan cepat untuk menghasilkan sesuatu yang cukup baik, menunjukkannya, mendapatkan maklum balas dan memperbaikinya dalam pecut lain. Dan lepaskan dan teruskan.

  Satu teknik pengurusan masa yang hebat berdasarkan idea bekerja dalam sprint pendek adalah Teknik Pomodoro.

Tip #5: Fokus pada tanda-tanda kecil kemajuan.

 • Separuh masa melalui PhD saya hilang motivasi kerana saya rasa saya tidak menghasilkan sesuatu yang besar. Kesilapan saya adalah untuk mengikat kepuasan saya untuk mencapai pencapaian penting seperti menerbitkan kertas.

  Salah. Perkara-perkara ini terlalu lama. Saya memerlukan beberapa dos kecil cinta PhD manis di sepanjang jalan.

  Sebaik sahaja saya mula memberi tumpuan kepada tanda-tanda kemajuan yang lebih kecil, semuanya mula kelihatan lebih cerah. Saya tahu bahawa jika pada suatu hari saya menyelesaikan tiga tugas kecil, saya berada di landasan yang betul, saya telah membuat kemajuan yang mencukupi.

  Daripada berfikir “Adakah saya lagi di sana?” Anda harus bertanya kepada diri sendiri, “Adakah saya lebih dekat daripada saya tiga bulan lalu?”.

Tip #6: Jangan menggunakan jalan singkat.

 • Setakat ini, kami telah memberi tumpuan kepada petua kajian produktiviti untuk pelajar PhD. Ini membolehkan anda melangkau tugas yang tidak perlu dan memberi tumpuan kepada apa yang benar-benar penting untuk PhD anda. Tetapi ada satu kawasan di mana anda tidak dapat mencari pintasan. Itulah reputasi anda.

  Semasa PhD anda, anda mungkin tergoda untuk melakukan perkara-perkara yang kelihatan seperti faedah dalam jangka pendek, tetapi itu boleh merosakkan reputasi anda dalam jangka panjang. Pintasan ini melibatkan kredibiliti anda, ketepatan anda dan akauntabiliti anda.

  Bayangkan: selepas enam bulan menyediakan kertas anda, anda hampir di sana. Anda mendapati terdapat sedikit kesilapan dalam data, tetapi anda tidak fikir ia akan membahayakan hasil keseluruhan. Jadi mengapa membuang masa anda membetulkannya? Atau mengapa memetik semua kertas berkaitan apabila dengan beberapa orang akan lakukan? Lebih buruk lagi, kenapa tidak menggunakan kaedah orang lain tetapi tidak mengakui itu, jadi ia kelihatan seperti ciptaan awak sendiri?

  Kelantangan ini akhirnya akan kembali menghantui anda. Orang yang cepat atau lambat tidak akan mempercayai anda. Mereka tidak mahu bekerjasama dengan anda. Mereka tidak akan memetik kertas anda. Jadi, jika ia bermakna kerja tambahan, jauhi daripada menggunakan jalan pintas!

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL