no comments

6 Kesalahan Yang Membolehkan Resume Anda Tidak Diterima Oleh Majikan!

Sebelum anda menghantar resume anda yang seterusnya,lihat masalah-masalah biasa yang membolehkan  resume anda tidak diterima oleh majkan anda :

  • Tidak Membawa Surat Iringan. (Cover Letter)

Ambil insiatif dan masukkan surat iringan. Walaupun sewaktu iklan kerja kosong di iklankan tidak menyuruh anda membawa cover letter, pastikan anda membawa sekurang-kurangnya satu salinan untuk dihantar. Cari nama pengurus syarikat yang mengambil anda bekerja atau cari alamat beliau di LinkedIn atau secara personal . Pastikan surat itu ringkas dan tepat. Tekankan kelayakan anda dan masukkan link ke dalam profil LinkedIn anda.

Wrong

Kesalahan Format Resume.

Anda mahukan resume anda mudah untuk dibaca ?. Pastikan anda menghantar resume di dalam keadaan yang berformat supaya pihak syarikat boleh membuka, baca dan disampaikan kepada syarikat lain. Cara yang terbaik adalah save resume ada didalam format PDF. Setelah save pastikan ianya berbentuk (ex: JohnSmithResume.pdf) . Dan hantar sebagai lampiran

image-not-availableGambar Yang Tidak Sesuai.

Gunakan layout gambar yang sesuai untuk menunjukkan gambaran yang jelas dan standing dengan pencapaian anda. Nota : Jika anda mengambil jurusan kreatif, pertimbangkan secara terbaik di dalam bidang ini, tetapi bagi kebanyakan pekerjaan pilihlah yang anda rasa baik.

21g-228s07

Kesalahan Tatabahasa .

Jika resume anda penuh dengan kesilapan dan kesalahan tatabahasa, itu menunjukkan anda seorang yang cuai. Ingat semak semula ejaan, perkataan, tatabahasa sebelum menghantar resume anda kepada syarikat untuk mengambil anda kerja. Pastikan anda menyemak semua kesalahan sama ada di dalam menulis surat atau e-mel.

  • Maklumat Yang Tidak Di Perlukan.

Pastikan resume anda mengemukan gambaran yang jelas tentang kerjaya anda.Cuba untuk elakkan sebarang kangdungan remeh dalam resume anda. Sebagai contoh, resume anda bukan tempat untuk menonjolkan kehebatan anda di dalam berbahasa.

  • Panjang Resume Anda.

Walaupun anda tidak mahu cerita panjang tentang pengalaman anda bekerja, pastikan resume anda tidak mengisahkan tentang diri anda sama sekali. Hadkan setiap penulisan resume anda dari satu halaman ke halaman yang lain. Hanya menyenaraikan tentang pengalaman yang berkaitan dengan kerjaya anda dan keputusan yang telah anda capai. Tinggalkan beberapa aktiviti seperti kokurikulum anda dan aktiviti yang berkenaan. Resume yang ringkas akan menunjukkan bahawa anda seorang yang hanya memasukkan perkara yang penting sahaja di dalam resume anda.

Terima Kasih, Semoga bermanafaat .

Sumber : Business Insider

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL