no comments

6 Jenis artikel yang diterbitkan oleh jurnal

Bidang penyelidikan memerlukan ketekunan dan kebanyakan penyelidik menumpukan banyak malam tanpa tidur untuk menjalankan penyelidikan dan mendokumentasikan hasil. Dalam dunia akademik yang berdaya saing, anda dijangka mula menerbitkan awal dalam kerjayanya, dan ramai penyelidik awal kerjaya dihadapkan dengan bimbang tentang cara menerbitkan artikel jurnal. Walaupun penyelidikan asal kadang-kadang mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan, itu tidak bermakna anda tidak boleh mempunyai apa-apa penerbitan untuk kredit anda sehingga masa anda menyelesaikan penyelidikan anda.
.
Terdapat pelbagai jenis kesusasteraan ilmiah, yang sebahagiannya memerlukan penyelidikan asli (dikategorikan sebagai kesusasteraan primer) dan beberapa yang berdasarkan kerja lain yang diterbitkan (kesusasteraan sekunder). Adalah penting untuk mempunyai gambaran yang jelas tentang pelbagai jenis artikel yang boleh anda terbitkan dalam jurnal. Ini akan membantu anda memahami cara-cara di mana anda boleh menyebarkan karya anda dan mengenal pasti jenis artikel yang sesuai untuk kajian anda.
.
Jenis penerbitan adalah berbeza dalam bidang yang berbeza. Contohnya, percubaan klinikal hanya boleh dilakukan dalam bidang perubatan, sementara kajian empirikal lebih biasa di bidang sains sosial. Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua jurnal mempublikasikan setiap jenis artikel. Oleh itu, kebanyakan penerbit jurnal menyediakan calon penulis dengan garis panduan yang tepat dan spesifik untuk artikel yang berbeza yang mereka terbitkan. Spesifikasi tentang jenis artikel yang diterbitkan boleh didapati di bawah garis panduan kepada bahagian penulis di laman web jurnal. Sekiranya anda mempunyai jurnal sasaran dalam fikiran, anda harus menyemak sama ada ia menerbitkan jenis manuskrip yang anda sedang merancang untuk menulis.
.

Beberapa jenis penerbitan saintifik yang mungkin adalah:
1. Penyelidikan asal: Ini adalah kajian terperinci yang melaporkan penyelidikan asli dan diklasifikasikan sebagai kesusasteraan primer. Mereka termasuk hipotesis, kajian latar belakang, kaedah, hasil, penafsiran penemuan, dan perbincangan kemungkinan implikasi. Artikel penyelidikan asal adalah panjang, dengan had perkataan dari 3000 hingga 6000 dan bahkan boleh mencapai 12,000 perkataan untuk beberapa jurnal.Ini memerlukan pelaburan masa yang ketara.
.
2. Semakan artikel: Semakan artikel menyediakan analisis kritikal dan konstruktif bagi kesusasteraan yang diterbitkan sedia ada dalam bidang, melalui ringkasan, analisis, dan perbandingan, sering mengenal pasti jurang atau masalah tertentu dan menyediakan cadangan untuk penyelidikan masa depan. Ini dianggap sebagai sastera menengah kerana mereka umumnya tidak mengemukakan data baru dari karya percubaan penulis. Kajian artikel boleh terdiri daripada tiga jenis, secara meluas: tinjauan literatur, ulasan sistematik, dan analisis meta. Semakan artikel boleh bervariasi panjang bergantung pada jurnal dan kawasan subjek. Untuk tinjauan naratif atau ulasan kesusasteraan, panjang boleh berkisar antara 8000 hingga 40,0006 perkataan sementara ulasan sistematik biasanya kurang dari 10,000 kata panjang. Walau bagaimanapun, sesetengah jurnal juga menerbitkan ulasan yang lebih pendek, sekitar 3000-5000 perkataan lama.
.
3. Kajian kes klinikal: Kajian kes klinikal membentangkan butiran kes pesakit sebenar dari amalan perubatan atau klinikal. Kes yang dibentangkan biasanya adalah yang memberi sumbangan besar kepada pengetahuan yang sedia ada di lapangan. Kajian ini dijangka membincangkan tanda-tanda, simptom, diagnosis, dan rawatan penyakit. Ini dianggap sebagai kesusasteraan primer dan biasanya mempunyai penghitungan perkataan yang serupa dengan artikel asal. Kajian kes klinikal memerlukan banyak pengalaman praktikal dan mungkin tidak menjadi format penerbitan yang sesuai untuk para penyelidik awal kerjaya.
.
4. Percubaan klinikal: Sekali lagi, khusus untuk bidang perubatan, ujian klinikal menggambarkan metodologi, pelaksanaan, dan hasil kajian terkawal, biasanya dilakukan dengan kelompok pesakit yang besar. Artikel percubaan klinikal juga panjang, biasanya kira-kira panjang yang sama seperti artikel penyelidikan asal. Percubaan klinikal juga memerlukan pengalaman kerja praktikal, serta piawaian etika dan kebolehpercayaan yang tinggi. Oleh itu, format ini lebih berguna untuk penyelidik yang berpengalaman.

.
5. Perspektif, pendapat, dan ulasan: Kepentingan perspektif adalah kajian ilmiah konsep asas atau idea lazim dalam bidang. Ini biasanya merupakan esei yang menunjukkan sudut pandangan peribadi yang mengkritik tanggapan yang luas mengenai bidang. Sekeping perspektif boleh mengkaji semula konsep tunggal atau beberapa konsep yang berkaitan. Ini dianggap sebagai sastera menengah dan biasanya artikel pendek, sekitar 2000 kata-kata.
Artikel pendapat menyampaikan pandangan penulis mengenai tafsiran, analisis, atau kaedah yang digunakan dalam kajian tertentu. Ia membolehkan pengarang memberi komen mengenai kekuatan dan kelemahan teori atau hipotesis. Artikel pendapat biasanya berdasarkan kritikan yang membina dan harus disokong oleh bukti.1 Artikel tersebut mempromosikan perbincangan mengenai isu-isu semasa mengenai sains. Ini juga agak ringkas.
Komentar adalah artikel ringkas yang biasanya sekitar 1000-1,500 kata panjang yang menarik perhatian atau menunjukkan kritikan terhadap artikel, buku, atau laporan yang diterbitkan sebelum ini, menjelaskan mengapa mereka berminat dan bagaimana ia dapat menerangi pembaca.
.
6. Buku ulasan: Ulasan buku diterbitkan dalam kebanyakan jurnal akademik. Tujuan kajian buku adalah untuk memberikan pandangan dan pendapat mengenai buku-buku ilmiah yang baru diterbitkan. Ulasan buku juga agak ringkas dan kurang memakan masa. Ulasan buku adalah pilihan penerbitan yang baik untuk para penyelidik awal kerjaya kerana ia membolehkan penyelidik untuk terus mengikuti kesusasteraan baru di lapangan, sambil pada masa yang sama, menambah senarai penerbitannya.
.
Sumber: Editage Insight

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL