no comments

5 Tips untuk melakukan kajian sistematik

Tinjauan sistematik berbeza dari tinjauan literatur tradisional, dan berbeza dari bahagian pengantar ke disertasi atau kertas, karena mereka:

1. Alamat soalan penyelidikan khusus
2. Gunakan kaedah yang jelas dan boleh direplikasi
3. Percubaan untuk mengenal pasti semua kajian yang relevan di kawasan

Kajian sistematik mensintesis sebahagian besar penyelidikan, sangat berguna kepada penyelidik lain, dan dapat memaklumkan pembuatan dasar dan keputusan klinikal. Mengendalikan semakan sistematik juga merupakan syarat Kelayakan Masyarakat Psikologi British dalam Psikologi Kesihatan Tahap 2 sehingga dilihat sebagai kemahiran utama untuk Psikologi Kesihatan. Setelah selesai beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah membuat 5 petua berikut yang mungkin membantu anda menjalankan kajian sistematik semasa tinggal (relatif) waras.

Diatur
Kemahiran terbaik yang anda boleh lakukan apabila menjalankan kajian yang sistematik akan dianjurkan dan menyimpan rekod yang baik. Jika anda berfikir untuk menerbitkan ulasan anda, kebanyakan jurnal meminta rajah aliran PRISMA supaya anda perlu menjejaki kertas yang disertakan dan sebab-sebab pengecualian pada peringkat yang berbeza. Saya melakukan semakan sistematik pertama saya semasa PhD saya dan fikir saya benar-benar dianjurkan. Saya tidak.

Sejak itu, perisian pengurusan rujukan telah menjadi sahabat saya dan saya menggunakan folder dan sub-folder untuk menyusun rujukan dan menjejaki apa yang dimasukkan dan dikecualikan pada peringkat yang berbeza.

Hari-hari ini, saya juga menulis bahagian kaedah untuk semakan sistematik ketika saya pergi untuk memastikan saya merakam semua maklumat yang berkaitan. Ini menjadikan perkara lebih mudah daripada menunggu sehingga anda menulis laporan akhir atau kertas dan berusaha untuk mengingati apa yang sebenarnya anda lakukan enam bulan lebih awal. Menulis protokol sebelum anda memulakan adalah idea yang baik untuk membantu anda merancang dengan tepat apa yang akan anda lakukan terlebih dahulu.

Menjadi khusus
Tinjauan sistematik bertujuan untuk menangani pertanyaan penyelidikan, dan lebih spesifik anda, semakin besar kemungkinannya anda membuat sumbangan berguna di kawasan tersebut. Mempunyai soalan penyelidikan khusus menjadikannya lebih mudah untuk mengembangkan istilah carian sempit yang hanya mengenal pasti kajian yang berkaitan dan akan mengurangkan masa yang anda habiskan untuk menyaring abstrak tidak relevan. Menjadi khusus juga akan membolehkan anda untuk membangunkan kriteria kemasukan dan pengecualian yang jelas dan meningkatkan peluang bahawa anda dan ahli pasukan penyelidikan anda akan bersetuju dengan kajian untuk memasukkan dan mengecualikan pada tahap yang berbeza. Kriteria PICO (atau SPIDER untuk kajian kualitatif) boleh membantu menentukan soalan anda.

Ketahui kesusasteraan
Mungkin kelihatan agak pelik apabila tujuannya untuk mengkaji kawasan tertentu, tetapi lebih akrab dengan kesusasteraan sebelum anda mula lebih baik. Mengetahui literatur terlebih dahulu akan membantu memilih soalan semakan berguna yang, yang penting, adalah sesuai dengan sumber yang anda miliki. Sekiranya anda merancang ulasan di kawasan yang anda tidak kenal, menjalankan pencarian scoping tidak ternilai untuk merasakan jumlah dan jenis kajian yang berkaitan dengan ulasan anda.

Membentuk satu pasukan
Bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan disyorkan dan merupakan keperluan apabila menjalankan kajian Cochrane, standard emas dalam mengkaji semula penjagaan kesihatan berasaskan bukti. Pemeriksaan untuk kemasukan, pengekstrakan data dan penilaian kualiti harus dilakukan oleh sekurang-kurangnya dua orang. Jika itu tidak mungkin, mempunyai resensi kedua untuk peratusan semua kajian masih berbaloi. Anda kemudian boleh mengira perjanjian antara anda dan pengulas lain untuk memeriksa sama ada apa yang anda lakukan boleh direplikasi oleh orang lain. Mempunyai orang lain yang bekerja pada semakan yang sama juga boleh membuat proses itu sedikit kurang membosankan dan memberi motivasi yang sangat diperlukan ketika menghadapi rujukan .

Sumber: Nuig Health Psychology

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL