no comments

5 Tips Menangani Tesis Sarjana Muda Anda

Sebelum anda mengeluh tentang beban kerja yang perlu anda lakukan dan malam-malam dimana anda terpaksa bersengkang mata menyiapkan thesis, terlibat dalam tesis sebenarnya boleh menjadi pengalaman pembelajaran yang hebat sebagai pelajar sarjana muda, serta pelajar juga akan dapat membina keyakinan diri, kemerdekaan pemikiran dan nikmat kejayaan yang tak dapat diungkap dengan kata-kata.

Walaupun fikiran melakukan penyelidikan bebas boleh menjadi sesuaty menakutkan bagi pelajar, berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda mengatasi tesis sarjana anda – dan menghasilkan satu kajian luar biasa yang akan ingat dan bawa sepanjang hidup anda. Ayuh! (tidur)

1. Mula Awal

Ini mungkin akan berbunyi seperti berbuat sesuatu tanpa berfikir terlebih dahulu tetapi perlu diingat bahawa anda perlu mengelakkan diri daripada menunda masa untuk memilih topik dan soalan penyelidikan anda kerana masa yang diberikan untuk tesis sarjana muda ini lebih singkat berbanding kajian pascasiswazah. Lagipun, merumuskan soalan penyelidikan yang relevan dan menarik untuk tesis anda boleh menjadi suatu proses yang sangat mencabar dan memakan masa.

Tesis anda adalah peluang untuk anda meneroka topik tertentu secara mendalam, jadi ianya penting untuk memilih topik yang benar-benar anda minati! Jangan ikut kawan atau memilih topik yang hebat tapi sukar. Ianya akan memberikan anda banyak masalah di kemudian hari.  

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang apa yang mungkin dijangkakan daripada anda, cuba cari tesis senior anda. Ia juga membantu untuk membangun hubungan yang baik dengan penasihat tesis anda kerana mereka bukan sahaja untuk membimbing anda tetapi untuk memastikan anda berada di landasan yang betul.

2. Rajin bertanya dan mencari sumber di Youtube dan Google

Rasa panik apabila berhadapan dengan Statistical Package for the Social Science (SPSS)? Jangan bimbang. Terdapat Google dan YouTube untuk itu. Anda juga boleh melihat tutorial terkemuka di Internet atau mendapatkan bantuan daripada rakan atau senior anda.

Mereka mungkin dapat kongsikan kepada anda sumber-sumber di Internet yang membantu mereka, atau bekerja dengan penasihat tesis yang menyediakan mereka dengan sumber-sumber yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kefahaman kerja anda.

Ini bukan masa untuk menjadi malu jadi mencari bantuan dari orang lain dan bukannya menderita dalam diam. Jika pembentangan tesis diperlukan, cuba hadir ketika sesi pembentangan senior atau rakan-rakan yang lain. Ini akan memberi anda idea tentang apa yang diharapkan oleh pensyarah atau penasihat dan membolehkan anda belajar dari kesilapan mereka semasa sesi maklum balas pensyarah mereka.

3. Berkerja dalam satu pasukan

Walaupun anda dan ‘coursemate’ mungkin memberi tumpuan kepada bidang penyelidikan yang berlainan, itu tidak bermakna anda masih tidak dapat bekerja sebagai satu pasukan!

Dari membantu satu sama lain dengan statistik yang rumit atau pengaturcaraan kompleks, kerjasama mampu memberikan sokongan moral pada waktu yang sukar, bahawa ia akan menjadi lebih mudah dengan sokongan rakan-rakan disekeliling.

Bertukar-tukar pendapat dan pandangan. Kadang-kadang, hanya bercakap dengan rakan anda dapat membantu membentuk buah pemikiran dan idea anda yang dapat membantu kerja anda.

4. Jangan abaikan rehat yang cukup

Sepanjang proses membuat tesis anda, anda akan membaca banyak kesusasteraan (literature) yang berkaitan dengan topik anda dan menulis tanpa henti sebelum ‘deadline’, kadang-kadang anda mengorbankan tidur anda dalam proses tersebut.

Walau bagaimanapun, kekurangan tidur boleh membuat anda terdedah kepada melakukan kesilapan. Sekiranya anda telah bekerja pada siang hari, biarkan kerja anda dan rebah semalaman sebelum mengolahnya lagi pada hari berikutnya selepas rehat malam yang baik.

Ini dapat membantu anda melihat kelemahan, kesilapan dan kawasan di mana tulisan perlu diperbaiki.

5. ‘Sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit’

Menghasilkan tesis boleh menjadi sesuatu mengujakan pada masa-masa tertentu. Walaupun kadang-kadang ia mungkin kelihatan seperti anda sedang berlari dalam acara merentas desa walaupun tidak pernah menjalani apa-apa latihan kecerdasan, ingatlah bahawa bukan semuanya azab dan penyiksaan dalam proses ini.

Ambil satu langkah pada satu-satu masa dan pecah urus tugas-tugas anda untuk memastikan projek anda berjalan lancar.

Tesis sarjana muda anda adalah satu platform yang baik untuk mengukur minat anda jika penyelidikan adalah sesuatu bidang yang ingin anda ceburi. Ia juga merupakan pengalaman yang berguna jika anda berhasrat untuk melakukan penyelidikan pascasiswazah di masa hadapan.

Walaupun penyelidikan tidak berada di dalam cakrawala anda, tesis dapat membantu anda untuk memupuk kemahiran seperti pemikiran kritis, yang boleh berguna selepas tamat pengajian.

Di samping itu, ia boleh bertindak sebagai penggalak keyakinan kerana anda berpuas hati dengan usaha dan hasil penyelidikan anda sendiri!

Walaupun pengalaman tesis individu mungkin berbeza dengan pelajar lain yang mendaftar dalam program yang berbeza, anda perlu bersyukur kerana terdapat banyak mahasiswa lain yang mungkin masih berjuang untuk menyelesaikan tesis mereka juga. Menyiapkan tesis memang mencabar, tetapi dengan kerja keras dan ketekunan, anda pasti dapat melakukannya!

Sumber : Made in UiTM

Dari : Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL