no comments

5 Tips Memelihara Fokus dan Kepekatan Otak Semasa Puasa

Gabungan kelaparan, kehausan, dan rasa mengantuk apabila berpuasa memang boleh mengganggu kepekatan kerja anda. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk menjadi alasan anda untuk menjadi malas dan biarkan pekerjaan anda menjadi tidak aktif. Ramadhan puasa dan kerja rutin mesti mempunyai kualiti yang sama. Nah, bagaimana anda menjaga tumpuan anda pada puasa?

Tips untuk mengekalkan tumpuan anda dan terus fokus semasa berpuasa

Menjaga tumpuan pada puasa seolah-olah menjadi lebih sukar, bukan sahaja kerana anda perlu menanggung rasa haus dan kelaparan, dehidrasi dan kurang tidur kerana anda perlu bangun pada waktu pagi untuk menjadikan kepekatan anda begitu rapuh. Oleh itu, produktiviti anda di tempat kerja berkurangan.

Menurunkan produktiviti pekerjaan dapat membuat anda perlahan untuk bekerja, sehingga anda memerlukan lebih banyak waktu untuk menyelesaikan pekerjaan anda. Sebelum ini berlaku, terdapat beberapa cara mudah yang anda boleh cuba untuk membantu anda tetap fokus pada puasa.

1. Pastikan waktu tidur anda mencukupi

Jangan memandang rendah kekurangan tidur, terutamanya mengenai keupayaan penumpuan. Tidur memainkan peranan dalam proses kognitif, iaitu proses pembelajaran dan pemikiran. Tidur juga mempunyai fungsi membawa kenangan yang berbeza. Kurang tidur hanya akan mengganggu konsentrasi, penalaran, dan gangguan memandangkan peristiwa sebelumnya. Pastikan anda tidak tidur terlalu lewat, kerana anda perlu bangun untuk makan.

Cuba malam yang baik 7-8 jam supaya anda tidak boleh tidur di pejabat, atau merasa tidak sihat kerana kurang tidur. Pertimbangkan juga masa yang perlu anda bangun, jadi semasa Ramadan anda mungkin perlu tidur awal.

Untuk kepekatan maksimum cuba tidur dengan hampir setiap hari. Jika perlu, gunakan penggera untuk mengingatkan anda untuk tidur dan bangun jam. Anda boleh membuat jadual tidur dan membina jadual yang disesuaikan untuk bulan Ramadan.

2. Penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi vitamin B, C, E dan magnesium

Juga lihat apa yang anda makan semasa Ramadan. Mulakan makan makanan dan minuman yang sihat, dan mengekalkan berat badan ideal. Untuk kepekatan yang optimum dan teruskan tumpuan semasa puasa pastikan anda mendapat diet nutrien yang seimbang untuk berehat dan makan.

Puasa semasa puasa biasanya akan mengganggu kepekatan anda. Semasa makan, pastikan makan beberapa makanan yang mengandungi vitamin B, C, E, dan magnesium seperti jeruk, wortel, bayam dan sayur-sayuran hijau yang lain. Buah-buahan dan sayur-sayuran ini adalah penyokong yang baik.

 

3. Sukan

Peningkatan produktiviti tidak cukup hanya dengan mewujudkan persekitaran kerja yang baik. Anda juga perlu mengekalkan kesihatan dan keseimbangan hidup anda supaya anda boleh memberi tumpuan lebih banyak dan bekerja lebih mudah.

Mulakan dengan menjaga kesihatan anda dengan senaman yang kerap. Anda boleh melakukannya dengan berjalan kaki atau dalam permainan yang anda boleh selesaikan. Menurut penyelidikan dari Illinois University of Sport, ia boleh menjadi fungsi jangka pendek dan jangka panjang di bidang otak dengan perhatian atau perhatian.

Sukan semasa berpuasa tidak mungkin. Anda boleh melakukan senaman ringan sebelum pecah, atau 1-2 jam selepas rehat.

4. Ambil Rehat

Meningkatkan produktiviti tidak bermakna anda sentiasa menekankan kerja anda tanpa rehat. Sekurang-kurangnya 15 minit berehat untuk tenaga dan semangat. Lakukan perkara seperti keluar dari bilik, membaca novel, meregangkan ringan, atau mendengar lagu-lagu.

5. Pastikan anda memberi tumpuan dan mengelakkan perkara-perkara yang mengganggu fokus anda

Fokus atau tumpuan merupakan kunci untuk meningkatkan produktiviti kerja, jadi pastikan anda tetap fokus untuk menjaga perkara-perkara yang tidak diingini.

Contohnya dengan mematikan nada dering telefon atau matikan telefon bimbit anda. Jika kerja anda membolehkan anda mendengar muzik, dengarkan muzik yang dapat memberi fokus kepada anda. Contoh muzik instrumental yang menjadikan anda fokus.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL