no comments

5 Prinsip Yang Berguna Untuk “Questionnaire Design”

  5 Kunci garispanduan yang boleh membantu anda ketika merancang “Questionnaire” dari awal – terutamanya untuk yang kali pertama menggunakannya.

1. Mempunyai visi dan pelan: Sangat kritikal untuk mempunyai pemahaman yang jelas tentang apa tujuan anda, dan apa sebenarnya yang anda cuba capai. Dengan penyelidikan kuantitatif, sukar untuk kembali dan menyesuaikan diri apabila anda berada di luar bidang jika anda telah terlepas tanda-tandanya.

2. Mengandaikan soal selidik sebagai corong: apabila merancang aliran, bayangkan piramid terbalik; mula luas, kemudian sempit seperti yang diperlukan. Ini adalah cara yang logikal untuk responden berfikir, menjadikan mereka lebih mudah untuk menjawab soalan-soalan.

3. Elakkan kecenderungan pesanan: terdengar seperti “no-brainer”, tetapi penting untuk tidak memberikan jawapan kepada soalan sebelum bertanya (misalnya berkongsi nama jenama sebelum meminta kesedaran jenama tanpa bantuan). Memastikan soalan-soalan terdahulu tidak mempengaruhi tindak balas kepada soalan-soalan kemudian (mis. Tidak mendedahkan maklumat baru dan menarik tentang jenama dan kemudian bertanya tentang berapa banyak responden suka jenama, atau mendapati ia inovatif).

4. Gunakan bahasa yang jelas dan nada yang betul: jika istilah anda atau bahasa yang digunakan tidak jelas kepada anda, ia tidak akan jelas kepada khalayak anda. Dan jika terdapat sebarang kekaburan, ia mungkin akan menjejaskan hasil anda. Jangan lupa untuk memastikan nada perkataan itu mencerminkan penonton sasaran; anda boleh menjawab soalan secara berbeza apabila bercakap kepada lelaki seramai 18-24 orang yang gemar kepada permainan video berbanding peguam profesional.

5. Sentiasa berfikiran panjang dan luas:  boleh membawa kepada penipuan, jadi sentiasa “questionnaire”untuk memastikan anda berada dalam parameter yang ditetapkan. Sekiranya boleh, minta orang lain semak “questionnaire” anda.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL