no comments

5 Perkara Untuk Menghilangkan Stress Akibat Thesis Defense

Bagi kebanyakan pelajar siswazah, pertahanan tesis boleh menjadi pengalaman yang membuat anda gugup. Sebilangan besar kebimbangan berasal dari amygdala, yang merupakan bahagian primitif otak yang menimbulkan tindak balas ketakutan kita. Ia menimbulkan ketakutan kita di sekitar orang awam, rangkaian, penyelesaian masalah, dan sebagainya. Dalam setiap kita, bahagian ini sentiasa memerangi otak kita, iaitu bahagian rasional otak yang mengingatkan kita bahawa kita cukup baik. Melalui amalan dan pengalaman, kita boleh memandu ketakutan ini dan bergerak dari menjadi orang baru menjadi pakar. Dengan berlatih lima P, kita dapat meletakkan kadal itu kembali ke dalam kotaknya.

 

The Five P’s

 

Rancang. Eisenhower terkenal berkata: “Dalam persiapan untuk pertempuran, rancangan tidak berguna tetapi perancangan adalah penting”. Oleh kerana pertahanan adalah jenis pertempuran, anda perlu merancang. Bulan sebelum, merancang acara dengan penyelidik penyelidikan anda. Mulakan dengan memahami bagaimana peperiksaan dijalankan dan apa yang diharapkan daripada anda. Adakah pertahanan adalah acara awam atau swasta? Kebanyakan maklumat ini boleh diperolehi daripada penyelia penyelidikan anda, penyelaras program, dan juga rakan sebaya yang telah pergi sebelum anda. Tinggal di atas penyelia sibuk anda tentang memfailkan kertas kerja yang diperlukan. Jadilah proaktif dalam mengenal pasti pemeriksa luar yang sesuai. Sekiranya mungkin, merancang pembelaan di sekitar jadual anda, termasuk bioritma anda – bilakah anda paling berjaga-jaga?

 

Sediakan

 

Tesis bertulis dan peperiksaan lisan (termasuk persembahan lisan) adalah dua komponen pembelaan. Keputusan jawatankuasa pemeriksa untuk meluluskan anda adalah fungsi kedua-duanya, walaupun peperiksaan lisan yang kuat dapat menebus tesis yang lemah. Ia masih penting untuk meletakkan kaki terbaik anda dalam kedua-dua tesis dan persembahan lisan kerana ia berfungsi sebagai asas yang kukuh untuk pertahanan lisan anda. Pelajar sering membuat kesilapan penyediaan tesis sebelum persembahan lisan mereka. Namun begitu, selalunya lisan yang menjelaskan tesis bertulis dan keputusan pengadil. Menjadi masa yang tepat, persembahan lisan memaksa calon menjadi lebih kreatif dengan pemesejan. Namun calon yang sering membuat kesilapan menggunakan tesis sebagai dump data. Mengetahui ini, bukan idea yang salah untuk menyediakan kedua-dua tesis dan pembentangan secara selari, menggunakan pembentangan sebagai panduan untuk merumuskan dokumen bertulis crisper. Sudah tentu, pengalaman sebelumnya dengan argumentasi lisan dan bertulis dapat membantu sangat dalam menyediakan pertahanan yang kuat. Lihat penyediaan tesis dan persembahan sebagai langkah dalam menyediakan ujian lisan anda. Tahu pemeriksa anda seberapa banyak yang mungkin dan jangkakan jenis soalan yang akan mereka tanyakan berdasarkan minat mereka serta kelemahan yang dirasakan (iaitu batasan) yang wujud dalam penyelidikan anda.

 

Latihan

 

Membina tesis dan persembahan yang kuat, cara terbaik untuk menghilangkan kegugupan dan menyimpan kadal dalam kotak pada hari pertahanan adalah untuk berlatih. Ini termasuk penyampaian dan pemeriksaan lisan. Kerana pembentangan menetapkan pentas untuk keseluruhan acara, adalah penting bahawa anda melakukan ini dengan selesa seperti yang anda boleh. Kerana anda mungkin gugup, anda mungkin ingin menghafal permulaan persembahan anda kerana ini dapat membantu anda mengatasi perasaan gemuruh anda dan membantu anda masuk ke “flow”. Ini adalah keadaan mental yang boleh dicapai apabila menyampaikan persembahan anda, dengan syarat anda telah mempraktikkannya dengan cukup. Beberapa petua di sekitar amalan yang disokong dalam sains memori: (1) Pengulangan adalah kunci – pergi melalui pembentangan anda beberapa kali berturut-turut jika anda boleh; (2) Cuba buat persekitaran amalan anda sama seperti yang mungkin untuk pertahanan sebenar anda – berdiri, berkata dengan kuat, hadir di depan kawan, mungkin juga memakai pakaian pertahanan anda; (3) Cuba berlatih sebelum tidur – tidur penting dalam penyatuan memori; (4) Begitu juga, cuba untuk melanjutkan tempoh amalan anda selama seminggu atau lebih dan bukannya menjejalkannya ke dalam sehari atau dua sebelum pertahanan sebenar.

 

Mengamalkan peperiksaan lisan adalah sedikit lebih rumit kerana sebahagian besarnya memerlukan anda meminta rakan-rakan anda untuk membantu anda dengan Berfikir Di Kaki Anda (lihat catatan saya sebelum ini TOYFing Ujian Candidacy PhD untuk petua tentang persediaan dan latihan untuk ujian lisan). Berlatih bagaimana untuk menerima soalan, fikirkan jawapannya, dan kembalikannya dalam bit dan potongan untuk menenangkan para pemeriksa.

 

Positif

 

Tidak peduli berapa banyak penyediaan dan berlatih yang anda lakukan, kadal mungkin masih berusaha untuk membelakangi kepala hodohnya. Di sinilah perbualan diri yang positif dapat memainkan peranan penting dalam meletakkan kadal itu dengan mengingatkan diri anda bahawa anda bersedia dan diamalkan dan anda cukup kuat untuk meneruskan acara tersebut. Apabila saya berfikir tentang perbualan diri yang positif, saya dibawa kembali ke sket Stewart Smiley yang dilakukan oleh Minnesota Senator Al Frankin ketika dia berada di Saturday Night Live (https://www.youtube.com/watch?v=-DIETlxquzY). Walaupun ia mengejek perbincangan diri yang positif, ia telah terjebak dengan saya sepanjang tahun ini. Ia bagus jika anda boleh mempunyai sikap positif dan pergi ke peperiksaan yang mengharapkan bersenang-senang. Ini adalah peluang yang jarang berlaku untuk bercakap tentang anda, idea anda, dan kerja anda – mengambil kesenangan dalam fakta bahawa banyak pelajar siswazah sebelum anda telah menerangkan pertahanan mereka sebagai pengalaman yang positif dan menyeronokkan dalam kehidupan mereka.

 

Kadang kala cicak itu berkuat kuasa penuh, percaya diri anda boleh bercakap positif. Dalam kes ini, boleh membantu untuk mempersiapkan bagaimana anda akan menangani keadaan ini. Cicak anda mungkin memainkan “senario kes terburuk” di otak anda – jika itu sebenarnya berlaku, adakah anda mempunyai rancangan untuk bagaimana anda akan mengatasinya? Melalui kerja keras mental itu dapat membantu menimbulkan rasa kecemasan dengan selesa kerana jika perkara yang paling buruk terjadi, anda sudah siap tentang cara membalas. Tetapi jika anda mendapati diri anda berada dalam ruang yang khawatir di otak anda terlalu kerap menuju hari pertahanan, anda mungkin juga ingin mencuba beberapa teknik asas (misalnya, http://www.peirsac.org/peirsacui/er/educational_resources10 .pdf).

 

Kehadiran

 

Bahasa tubuh diterjemahkan langsung kepada kesediaan anda untuk melibatkan penonton semasa pembentangan dan pengadil semasa peperiksaan anda. Cuba jangan menjadi ungu yang mengecut. Bersandar dan aktif: berdiri tegak pada bola kaki anda, bersentuhan mata dan senyum (jika anda boleh!). Rasa nafas dan teknik mendatar yang mendalam boleh membantu menenangkan ketegangan anda, jadi leviti akan. Adalah idea yang baik untuk mengenal pasti sauh, yang boleh membawa anda kembali sekiranya anda dibuang. Ini boleh menjadi muka tersenyum penyelia anda. Ingat bahawa pemeriksa anda telah melalui pertahanan diri dan bersimpati dengan situasi anda.

 

Ramai pelajar PhD, yang sudah mengalami kecemasan peperiksaan pencalonan, sering mendapati pertahanan tesis menjadi sedikit kecenderungan. Pada masa mereka telah mencapai pertahanan tesis mereka, mereka telah mengumpulkan pengalaman bertahun-tahun yang membentangkan / mempertahankan penyelidikan mereka sering menjadi pihak berkuasa di bidang mereka. Tidak begitu untuk pelajar Sarjana, yang tidak mendapat banyak latihan dan mungkin mempertahankan kerja mereka kepada orang asing buat pertama kali. Tidak kira keadaan anda, semua orang mengalami kadal apabila diletakkan dalam situasi baru dan tidak selesa. Melaksanakan P’s akan membantu anda menavigasi dalam perjalanan ini.

Sumber – Graduate Science Education

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL