no comments

5 Langkah Untuk Reka Bentuk Soal Selidik Yang Baik

# 1: Kenal pasti matlamat penyelidikan anda dan tujuan soal selidik anda

Apakah jenis maklumat yang ingin anda kumpulkan dengan soal selidik anda? Apakah matlamat utama anda?

Idealnya, terdapat soal selidik yang sedia ada dengan hasil yang diterbitkan mengenai kesahan dan penilaian statistik semua soalan yang diuji yang boleh anda gunakan (atau mencuri beberapa idea dari).

Walaupun ini agak biasa dalam penyelidikan akademik, mungkin agak sukar untuk menggunakan semula soal selidik sedia ada untuk aplikasi komersil. Dalam kes ini, anda mungkin perlu mengimbas kertas dan laporan dalaman untuk metrik kepentingan utama dan membuat soal selidik yang khusus menangani aspek-aspek ini.

# 2: Tentukan responden sasaran anda

Jelas, anda tidak boleh menguji semua orang – agak masuk akal bahawa perlu ada sekatan tertentu berkenaan dengan penonton sasaran soal selidik anda. Pemilihan kumpulan adalah faktor utama untuk memaksimumkan hasil kajian anda.

Untuk meletakkan cara lain: Anda boleh menjalankan beberapa sesi soal selidik dalam tempoh masa yang lebih lama dengan kumpulan tunggal (reka bentuk longitudinal), atau anda boleh mengemukakan soal selidik anda sekali dua atau lebih kumpulan (reka bentuk rentas keratan).

Walaupun bekas ini membolehkan anda menganalisa bagaimana hasil soal selidik kumpulan berubah dari masa ke masa, yang kedua memberikan gambaran kepada perbezaan di antara kumpulan.

# 3: Membangunkan soalan

Soalan-soalan pintar adalah petunjuk utama setiap soal selidik. Untuk membuat mereka bekerja, mereka perlu dibahagikan dengan cara yang menghalang sebarang salah faham atau kekaburan.

Sudah tentu, ia adalah sebab yang hilang cuba menganalisis data dari soal selidik di mana orang nampaknya bingung sama ada mencampurkan perkara, memilih jawapan yang salah atau tidak dapat membaca atau memahami soalan sama sekali.

Ia membuat perbezaan yang signifikan sama ada anda mahu menyerahkan soal selidik kepada kanak-kanak, orang dewasa atau responden tua. Anda pasti mengambil kira kecekapan kognitif, perhatian, dan deria kumpulan target anda – menyerahkan soal selidik panjang dengan banyak soalan dalam cetakan surat kecil dan rumit rumit mungkin menjadi terlalu banyak maklumat (dan visual) bagi setiap kumpulan responden.

# 4: Pilih jenis soalan anda

Ada pelbagai cara bagaimana soalan frasa. Dalam soal selidik yang meneroka, anda akan mendapati kebanyakan soalan terbuka, di mana responden boleh mengisi sebarang jawapan (ini masuk akal apabila anda cuba mendapatkan pemahaman tentang topik yang berkaitan dengan soalan penyelidikan anda).

Sebaliknya, soal selidik kuantitatif terutamanya termasuk soalan tertutup, yang telah dipratentukan oleh penyelidik sama ada dalam bentuk jawapan pilihan berganda atau penarafan skala.

Berikut adalah satu contoh:

Pertanyaan terbuka: “Apa yang anda suka mengenai webinar?”

Pertanyaan tertutup: “Webinar itu berguna.”

[ ] sangat bersetuju
[] Setuju

[] Tidak boleh membuat keputusan

[ ] Tidak bersetuju

[ ] Sangat tidak setuju

Anda mendapat drift.

Seperti biasa, kedua-dua jenis soalan mempunyai manfaat dan kekurangan yang patut dipertimbangkan untuk menghasilkan reka bentuk soal selidik yang kukuh yang melakukan tipuan untuk anda.

Selain soalan terbuka dan tertutup, terdapat beberapa jenis soalan lain yang boleh anda taburkan dalam soal selidik anda. Tinggal untuk jawatan minggu depan kerana kami akan memberi penerangan tentang kategori dan ciri-ciri mereka supaya anda tahu kapan dan cara menggunakannya.

# 5: Reka bentuk pertanyaan urutan dan susun atur keseluruhan

Selepas mengoptimumkan setiap soalan secara berasingan, adalah masa untuk memperbaiki aliran dan susunan soal selidik secara keseluruhan.

Adakah terdapat peralihan daripada satu soalan ke seterusnya? Adakah soalan susulan diletakkan dengan betul? Adakah skip-peraturan dilaksanakan supaya responden boleh melangkau soalan yang tidak berlaku kepada mereka?

# 6: Run a pilot

Tahap ini adalah penting untuk tujuan penilaian dan pengoptimuman. Sebarang soal selidik hendaklah diserahkan kepada sampel khalayak sasaran anda sebelum anda menolaknya kepada orang ramai.

Semasa memandu, anda boleh mengenal pasti isu-isu dalam kebolehbacaan dan pemahaman, dalam ungkapan dan susunan keseluruhan. Responden juruterbang perlu dipantau dan diwawancara dengan teliti.

Anda pasti ingin mengelakkan sebarang soalan yang tidak sesuai atau bermasalah. Juga, perlu diingat untuk menilai data perintis anda secara statistik untuk memastikan bahawa prosedur analisis yang menarik benar-benar boleh digunakan pada data.

SUMBER: 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL