no comments

5 Langkah untuk Analisis Data Kualitatif

Sama ada anda ingin menganalisis data kualitatif yang dikumpulkan melalui temuramah satu sama satu atau data kualitatif dari kaji selidik, langkah-langkah mudah ini akan memastikan analisis data yang mantap.

Langkah 1: Susun Data anda
Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan semua data, ia sebahagian besarnya tidak tersusun dan kadang-kadang tidak masuk akal apabila melihat sepintas lalu. Oleh itu, penting bahawa sebagai penyelidik, anda perlu terlebih dahulu menyalin data yang dikumpulkan. Langkah pertama dalam menganalisis data anda ialah mengatur data anda secara sistematik. Mengatur data hanya bermakna menukar semua data ke dalam format teks. Anda boleh mengeksport data ke dalam spreadsheet atau mengetik secara manual dalam data atau memilih dari mana-mana komputer yang membantu alat analisis data kualitatif.

Langkah 2: Atur semua Data anda
Setelah mengubah dan mengatur data anda, langkah seterusnya yang segera adalah untuk mengatur data anda. Terdapat kemungkinan anda mungkin mempunyai sejumlah besar maklumat yang masih perlu disusun secara teratur. Satu cara terbaik untuk menyusun data akan kembali kepada objektif penyelidikan anda dan kemudian mengatur data berdasarkan pertanyaan yang diminta. Susun objektif penyelidikan anda dalam jadual supaya kelihatan jelas secara visual. Di semua kos, elakkan godaan bekerja dengan data yang tidak teratur. Anda akan membuang masa dan tidak akan ada keputusan konklusif yang diperolehi.

Langkah 3: Tetapkan kod ke Data yang Dikumpul
Menetapkan kod yang betul untuk data yang dikumpulkan akan membawa anda satu langkah ke hadapan. Pengekodan adalah salah satu cara terbaik untuk memampatkan sejumlah besar maklumat yang dikumpul. Pengkodan data kualitatif hanya bermaksud mengkategorikan dan menyerahkan sifat dan pola kepada data yang dikumpul. Pengkodan adalah langkah penting dalam analisis data kualitatif kerana anda dapat memperoleh teori-teori dari hasil penyelidikan yang berkaitan. Selepas menyerahkan kod ke data anda, anda boleh mula membina corak untuk mendapatkan wawasan yang mendalam ke dalam data yang akan membantu membuat keputusan termaklum.

Langkah 4: Mengesahkan Data anda
Mengesahkan data merupakan salah satu langkah penting analisis data kualitatif untuk penyelidikan yang berjaya. Oleh kerana data adalah sangat penting untuk penyelidikan, sangat penting untuk memastikan data tidak cacat. Sila ambil perhatian bahawa pengesahan data bukan hanya satu langkah dalam analisis data kualitatif, ini adalah langkah berulang, yang perlu diikuti sepanjang proses penyelidikan. Terdapat dua sisi untuk mengesahkan data:
1. Pertama, ini mengenai ketepatan reka bentuk atau kaedah penyelidikan anda.
2. Kedua, ini mengenai kebolehpercayaan, yang sejauh mana kaedah menghasilkan data yang tepat secara konsisten.

Langkah 5: Menamatkan Proses Analisis
Adalah penting untuk akhirnya menyimpulkan data anda, yang bermaksud, menyampaikan data anda dengan cara yang sistematik, laporan, yang dapat digunakan dengan mudah. Laporan ini harus menyatakan kaedah yang anda sebagai penyelidik digunakan untuk menjalankan kajian penyelidikan, positif, dan negatif dan batasan kajian. Dalam laporan itu, anda juga harus menyatakan cadangan / kesimpulan penemuan anda dan mana-mana bidang yang berkaitan untuk penyelidikan masa depan.

SUMBER: QuestionPro

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL