no comments

5 Langkah Awal Sebelum Mendapatkan Tajuk Kajian

Nota Editor: Artikel ini telah dikongsikan oleh Dr.Othman Talib mengenai 5 langkah awal sebelum mendapatkan tajuk kajian sehubungan itu segala perkongsian ini agar dapat memberi serba sedikit tunjuk ajar kepada anda sebelum memulakan tajuk kajian.  

Pertama :

A general area pilih a general area of investigation in your own area. Maksudnya, anda perlu ketahui apakah bidang yang anda hendak buat kajian dan bidang ini mestilah anda ada pengetahuan mengenainya. Katakanlah, anda graduated dengan degree in Science Education, maka bidang science and education adalah your general area of investigation.  Dan janganlah anda pulak anda hendak buat sesuatu yang lansung tidak ada kaitan dengan dua perkara ini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kedua :

A specific gap in a general area dan selepas itu anda harus kena bukak semua sumber berkaitan dengan science and education, termasuk journal, handbook, tesis, proceeding untuk diketahui apa yang sudah dikaji, terminology yang digunakan, kata kunci dalam bidang science dan education untuk dapatkan specific gap.

Ketiga :

A focused problem in a specific gap in a general area dan selepas anda dapatkan gap itu. Katakan 3D animation tu anda kena tahu tahu bahan-bahan yang paling releven untuk dapatkan  kajian-kajian yang terkini, untuk mengetahui secara specific apa yang telah, belum dan sedang dijalankan oleh penyelidik dalam bidang science dan education.  Selain itu, juga anda perlu kenal pasti bidang 3D animation yang baru berkembang, dan bidang-bidang lain yang berkaitan dengan animation, mendapatkan current methodological approaches termasuk latest data analysis, kenalpasti the historical development of the specific area, aspek2-aspek yang akan meletakkan kajian anda in the current frontier.

writing

Keempat :

A specific resource for a focused problem in a specific gap in a general area .Kemudian anda harus dapatkan specific resource seperti jurnal yang mana menerbitkan secara lebih detail kajian-kajian yang berkaitan 3D animation untuk anda membaca secara intensive, dan siapakah pula scholars yang akan mengkaji dan menulis dalam specific problem tersebut iaitu “the most cited scholars” atau “the scholars conducted extensive studies in the area” dan semua rujukan yang berkaitan dengan scholars tersebut , mendapatkan the latest findings, terminologies.

Kelima :

A working title after reading a specific resource for a  focused problem in a specific gap in a general area pada ketika itulah anda baru boleh dapatkan tajuk.  Dan selepas anda tahu semua aspek serta  susur galur, jurnal yang perlu dirujuk untuk meneruskan kajian, prolific authors, leading scholars, terminologies, the current studies and debates. Supaya anda dapat mencelah dengan membuat kajian yang menyambung perkembangan pengetahuan dalam a specific area tersebut barulah anda boleh decide untuk dapatkan “working title” untuk kajian dan penyelidikan anda.

writing1

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL