no comments

5 Kesilapan yang paling biasa untuk dielakkan apabila anda menerbitkan Kajian Sistematik

Kajian sistematik adalah jawapan kepada banyak cabaran yang dihadapi oleh penyelidik. Semasa menambah ketelusan ke sumber kajian dan simpanan dengan mengelakkan pengulangan, tinjauan sistematik juga menawarkan kredibiliti yang tidak dapat ditandingi untuk penyelidikan anda. Namun, lebih kerap daripada tidak, penyelidik membuat kesilapan yang boleh dielakkan yang membuat kerja keras mereka daripada diterbitkan.

1. Topik yang telah dibincangkan
Tinjauan sistematik cuba menjawab soalan penyelidikan yang sangat spesifik dan oleh itu akan menjadi berlebihan jika topik tersebut telah ditutup. Walaupun semakan anda menyemak semua kotak lain, jika soalan yang anda cuba jawab telah dijawab oleh ulasan sistematik yang lain, dan tidak memberikan pandangan baru, ia tidak boleh diterbitkan.

Tips: Adakah kerja rumah anda – adakah ulasan baru-baru ini yang meliputi topik ini yang telah menjawab soalan anda? Adakah anda mempunyai sudut novel yang cukup?

2. Strategi carian kesusasteraan anda kurang jelas
Kajian sistematik adalah teliti, terancang, dan lengkap. Sekiranya strategi carian pustaka anda tidak dibuat dengan baik dan didokumenkan, dengan teliti menangkap semua sastera yang mungkin berkaitan dengan menjawab soalan anda, anda berisiko tinggi untuk menghasilkan keputusan yang berat sebelah.

Tips: Dokumen semua istilah carian, jenis kajian, pangkalan data, dan semua pilihan yang anda buat dalam penyelidikan anda untuk memastikan strategi carian sah.

3. Anda gagal secukupnya menilai risiko berat sebelah
Bias dalam penyelidikan dapat mengawal hasil kajian, dan termasuk kajian berat sebelah dalam kajian sistematik sehingga dapat menjejaskan kesahihannya. Walaupun, ia boleh menjadi sangat sukar untuk menilai tahap kajian yang berat sebelah, pengarang kajian yang sistematik dapat menilai potensi risiko berat sebelah.

Tips: Dengan menggunakan metodologi khusus domain, terutamanya mereka yang mengelakkan penggunaan skor/skala, boleh membantu menilai risiko kecenderungan.

4. Penafsiran anda mengenai kekuatan bukti tidak berstruktur atau tidak sistematik
Kajian sistematik memerlukan penilaian sistematik kekuatan bukti saintifik yang anda sintesis dalam menjawab soalan penyelidikan anda. pendekatan anda perlu untuk mengenal pasti isu-isu yang penting dalam menentukan keyakinan dalam hasil anda (seperti risiko keseluruhan berat sebelah dalam keterangan itu, kepelbagaian keputusan, penerbitan berat sebelah, dan lain-lain). Semakin tinggi kualiti bahan, semakin tinggi hasil kajian anda akan menjadi lebih baik. Begitu juga dengan lebih baik penghargaan anda terhadap had dasar bukti, kajian yang lebih berharga anda akan diberikan kepada penyelidik lain.

Tips: Terdapat protokol dan alat sedia ada untuk menilai tahap dan kekuatan bukti kajian. Pastikan anda mencari yang sesuai untuk penyelidikan dan bidang anda.

5. Anda tidak merancang cukup terlebih dahulu
Tinjauan sistematik adalah alat penyelidikan pelbagai langkah kompleks yang mengharuskan anda untuk menggabungkan beberapa set kemahiran, yang mana banyak yang mungkin tidak diketahui oleh anda. Terdapat banyak bantuan, dengan banyak buku teks, kertas kerja dan kursus latihan yang anda boleh dapatkan. Ambil kesempatan ini apabila merancang protokol anda, dan dapatkan nasihat pakar dari pakar kajian strategik mengenai cara menjalankan tinjauan sistematik anda.

Tips: Jika anda berhasrat untuk menerbitkan hasilnya, anda harus serius menimbang penerbitan protokol anda – pilihan yang diberikan oleh peningkatan jumlah jurnal tinjauan sistematik.

 

SUMBER: Priyanka Kalra

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL