no comments

5 Kemahiran yang Anda Perlu untuk Menjadi Penyelidik

Berikutan daripada artikel sebelumnya tentang kemahiran yang diperlukan apabila bekerja sebagai pensyarah, artikel ini akan mengkaji lima kemahiran yang paling penting yang anda perlukan untuk menjadi penyelidik akademik yang cemerlang. Jelas sekali bidang, kesenian, sains atau sains sosial, mempunyai kemahiran pakar sendiri yang harus anda perolehi, tetapi berikut adalah lima kemahiran penyelidikan generik yang akan membantu anda mencapai matlamat anda.

.

1. Pengurusan Projek
Setiap projek penyelidikan memerlukan beberapa tahap pengurusan projek; ini adalah istilah yang sering anda dengar digunakan, tetapi apa maksudnya?
.
Pengurusan projek pada dasarnya bermaksud perancangan yang baik. Anda perlu menentukan penyelidikan anda dari segi matlamat yang boleh dicapai, masa dan sumber yang diperlukan untuk melakukan ini. Anda perlu menyediakan langkah demi langkah bagaimana anda ingin melaksanakannya. Tahap penyelidikan anda mesti diselesaikan untuk mendapatkan pendanaan luaran, jadi tanpa kemahiran ini, projek penyelidikan anda tidak akan turun. Jika anda sedang mengusahakan projek orang lain sebagai pembantu, cobalah untuk belajar sebanyak mungkin dari mereka mengenai perincian perancangan dan menjalankan projek. Tetapkan matlamat yang boleh dicapai dan anggaran realistik masa, tenaga kerja dan wang yang diperlukan.
.
2. Mengendalikan Anggaran
Satu lagi kemahiran penting ialah mempelajari cara menguruskan belanjawan dengan berkesan. Tanpa kemahiran ini anda tidak akan dapat memimpin projek penyelidikan anda sendiri. Ia sesuatu yang anda tidak mungkin lakukan dalam kedalaman yang besar untuk PhD anda.
.
Sebagai akademik, anda mungkin mempunyai sokongan pentadbiran untuk membantu anda memegang tali dompet, tetapi keputusan akhir dan tanggungjawab akan datang kepada anda. Sama seperti bajet domestik anda sendiri, menyimpan pemeriksaan rutin ke dalam dan keluar wang adalah penting: jangan mengebumikan kepala anda di dalam pasir jika keadaan kelihatan salah. Pastikan anda sepadan dengan matlamat penyelidikan anda untuk wang yang anda telah dianugerahkan. Jangan terlalu-komit diri anda dalam pengambilan kakitangan lain, atau menjalankan bengkel kolaboratif, yang mana kedua-duanya dapat menelan belanja banyak wang. Tetapi sama-sama ingat bahawa wang itu ada untuk dibelanjakan, jangan hoard itu! Dan akhirnya, pastikan anda menyimpan rekod pendapatan dan perbelanjaan anda dengan baik: universiti, badan pendanaan atau ‘lelaki cukai’ mungkin mahu melihat rekod anda pada bila-bila masa.
.
3. Pengetua / pengurusan pasukan
Menjadi yang baik dalam bekerja dengan orang lain adalah kemahiran yang sukar untuk dicapai terutamanya dalam dunia akademik apabila kita digunakan untuk bekerja dengan tahap autonomi yang besar. Walau bagaimanapun projek penyelidikan sering memerlukan bantuan orang lain: rakan sekerja di institusi anda dan di tempat lain, kakitangan pentadbiran dan mungkin orang di sektor swasta juga.
.
Jika anda menguruskan projek itu, anda perlu mengetahui dua perkara utama: bagaimana untuk mendapatkan yang terbaik daripada setiap pekerja anda, dan bagaimana membuat pengalaman kerja mereka yang positif. Tanpa kedua-dua faktor tersebut, pasukan anda mungkin terpisah. Menjadi komunikator yang baik adalah penting. Meminta setiap orang untuk memainkan peranan mereka adalah penting, tetapi begitu juga mendengar mereka, meminta maklum balas mereka tentang keputusan atau bertanya apa yang salah jika mereka tidak gembira. Mampu menilai keperluan dan kerentanan setiap rakan sekerja adalah penting jika anda akan dapat memimpin mereka sebagai satu pasukan.
.
4. Mengendalikan Data
Bergantung pada bidang anda pelbagai hasil yang anda dapat dari projek anda akan berbeza-beza. Ini boleh menjadi hasil daripada eksperimen dalam makmal, bukti statistik yang dikumpulkan dari kerja dalam bidang atau bahan kualitatif yang diperoleh daripada temuduga atau penyelidikan dalam arkib atau perpustakaan. Apa sahaja hasil yang anda dapat, anda perlu mengendalikan sejumlah besar data secara cekap dan berkesan. Tanpa kemahiran ini, anda tidak akan sampai ke peringkat yang menarik untuk benar-benar menganalisis hasil anda.
.
Jadi bagaimana anda berjaya mengendalikan data? Dengan teratur dan merancang dengan baik. Walaupun anda mungkin tidak pasti apa yang akan anda hasilkan, anda akan tahu apa jenis storan data yang anda perlukan, baik secara elektronik dan di atas kertas, jadi aturkannya dengan serta-merta. Anda tidak boleh kehilangan apa-apa kerja kerana ketidakcekapan atau ketidakteraturan. Jadi reka bentuk dan sediakan pangkalan data anda sekarang; sediakan storan untuk salinan bahan-bahan mentah yang keras dan catatkannya dengan jelas. Pastikan anda menyimpan rekod tentang siapa yang mengumpul apa yang anda pergi, supaya apabila anda menulis penyelidikan anda kemudian, anda mempunyai semua jawapan yang anda perlukan di hujung jari anda.
.
5. Kemahiran IT
Berhubungan rapat dengan titik 4 adalah keperluan membangunkan kemahiran IT. Ia tidak mungkin anda akan menjalankan projek penyelidikan anda sendiri tanpa melek huruf IT, tetapi sentiasa ada kaedah atau pakej baru untuk dipelajari, jadi jangan berhenti!
.
Contohnya, adakah terdapat sebarang pungutan pengumpulan atau penyimpanan data yang akan membantu penyelidikan anda yang anda tidak dikenali? Bagaimana pula dengan alat analisis untuk bekerja dengan sejumlah besar data? Mungkin anda memerlukan sesuatu yang lebih baik dan eksperimen untuk projek anda yang anda boleh membantu untuk mereka bentuk. Mungkin alat bibliografi dapat membantu anda menulis penyelidikan anda. Juga berfikir tentang cara anda boleh mengembangkan kemahiran IT anda untuk membentangkan kerja anda dengan cara yang lebih menarik. Bolehkah anda membina laman web anda sendiri?
.
IT adalah kawasan yang sangat penting untuk penyelidik. Seperti bidang minat kita sendiri, IT tidak pernah berdiri tegak, selalu ada cara untuk meningkatkan kemahiran anda lebih jauh.

.

Sumber: jobs.ac.uk

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL