no comments

5 Alasan Kajian Kesusasteraan Penting untuk Kertas Anda

Orang sering merawat penulisan kajian literatur dalam kertas akademik sebagai formaliti. Biasanya, ini bermakna hanya menyenaraikan pelbagai kajian yang berkaitan dengan pekerjaan mereka dan meninggalkannya pada masa itu.

Tetapi ini membayangkan betapa pentingnya kajian kesusasteraan adalah untuk laporan eksperimen yang ditulis dengan baik atau kertas penyelidikan. Oleh itu, kami fikir kami akan mengambil sedikit masa untuk meninjau apa yang perlu dilakukan kajian literatur dan mengapa anda perlu memberikan perhatian yang sewajarnya.

Apakah Kajian Sastera?
Biasa dalam sains sosial dan fizikal, tetapi juga kadang-kadang diperlukan dalam kemanusiaan, semakan kesusasteraan adalah ringkasan penyelidikan masa lalu di kawasan subjek anda.

Alasan # 1: Menunjukkan Kesedaran
Dalam kertas kuliah, anda boleh menggunakan kajian literatur untuk menunjukkan pemahaman anda mengenai perkara tersebut. Ini bermakna mengenal pasti, meringkaskan dan menilai secara kritikal kajian lepas yang berkaitan dengan kerja anda sendiri.

Alasan # 2: Untuk Menjelaskan Penyelidikan Anda
Kajian literatur juga memainkan peranan besar dalam membenarkan kajian anda dan menetapkan soalan penyelidikan anda. Ini adalah kerana memeriksa penyelidikan lepas membolehkan anda mengenal pasti jurang dalam kesusasteraan, yang mana anda boleh cuba mengisi atau alamat dengan kerja anda sendiri.

Sebab # 3: Menetapkan Rangka Teoretis
Ia boleh membantu memikirkan kajian semula kesusasteraan sebagai asas untuk kajian anda, kerana selebihnya kerja anda akan membina idea-idea dan penyelidikan sedia ada yang anda bincangkan di dalamnya.

Bahagian penting dalam hal ini adalah merumuskan kerangka teoretis, yang merangkumi konsep dan teori yang kerja anda berdasarkan dan terhadap kejayaannya akan dinilai.

Sebab # 4: Membangunkan Metodologi
Mengendalikan kajian literatur sebelum memulakan penyelidikan juga membolehkan anda melihat bagaimana kajian yang serupa telah dijalankan pada masa lalu. Dengan mengkaji kekuatan dan kelemahan penyelidikan yang sedia ada, anda boleh memastikan anda menggunakan kaedah yang paling sesuai, sumber data dan teknik analisis untuk kerja anda sendiri.

Sebab # 5: Untuk Menyokong Penemuan Anda Sendiri
Kepentingan apa-apa hasil yang anda peroleh akan bergantung sedikit sebanyak bagaimana ia dibandingkan dengan yang dilaporkan dalam kesusasteraan yang ada. Apabila anda datang untuk menulis penemuan anda, semakan literatur anda akan memberikan rujukan penting.

Jika hasil anda meniru kajian lepas, misalnya, anda boleh mengatakan bahawa kerja anda menyokong teori sedia ada. Sekiranya keputusan anda berbeza, anda perlu membincangkan mengapa dan perbezaannya penting.

Sumber: Proofed

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL