no comments

4 Tips Sintaks SPSS Mudah

1. Cara yang lebih mudah untuk mengira jumlah skala.

Saya sering perlu mengira skor keseluruhan untuk soal selidik dengan berbilang item. Sebagai contoh, saya mungkin meminta para peserta menjawab sepuluh soalan yang berlainan, menanggapi setiap soalan menggunakan skala 1 (sangat tidak setuju) hingga 5 (sangat setuju). Khususnya, saya sering ingin mengira purata semua sepuluh item untuk digunakan dalam analisis statistik. Saya pernah mengira jumlah skala menggunakan sintaks SPSS berikut:

KOMPETEN vartotal = (var1 + var2 + var3 + var4 + var5 + var6 + var7 + var8 + var9 + var10) / 10. EXECUTE.
Jadi, ini akan mewujudkan satu pemboleh ubah baru “vartotal” yang akan menjadi purata semua 10 item. Cara yang lebih cepat untuk melakukan ini ialah:

MEAN (Var1 TO Var10). MELAKUKAN.
Terdapat dua peringatan penting yang harus diingat apabila menggunakan sintaks yang lebih cepat.

Pertama, pembolehubah perlu disusun secara bersebelahan dalam lajur dalam pangkalan data anda untuk arahan “TO” berfungsi dengan baik. Dalam contoh di atas menggunakan perintah TO, sintaks mengambil purata Var1, Var10 dan setiap pembolehubah di antara. Jadi jika ada yang lain, pemboleh ubah yang tidak diinginkan di antara Var1 dan Var10 dalam dataset anda (misalnya, mungkin ia pergi var1, var2, var3, seks, var4 …), SPSS tidak akan tahu bahawa anda tidak mahu pembolehubah tambahan itu, dan akan hanya rata-rata mereka semua bersama-sama.

Kedua, kedua pendekatan ini mengendalikan data yang hilang dengan cara yang sedikit berbeza. Contoh pertama yang saya berikan akan mengembalikan nilai “sistem hilang” untuk vartotal jika terdapat data SEMUA yang hilang pada mana-mana 10 item individu. Sebaliknya, contoh sintaks yang lebih pendek kedua akan melaporkan min semua pembolehubah sedia ada (contohnya, jika anda kehilangan nilai untuk var5, SPSS akan menambah baki 9 item bersama dan dibahagikan dengan 9). Bergantung kepada bagaimana anda merancang untuk menangani data yang hilang, ini mungkin tidak diingini.

2. Cara yang lebih pendek untuk item berbalik

Satu lagi perkara yang saya sering perlu lakukan apabila bekerja dengan soal selidik adalah pemarkahan terbalik. Sebagai contoh, saya mungkin mempunyai dua perkara ini:

“Adakah bercakap”
“Cenderung untuk diam”

Kedua-dua perkara ini mengukur perkara yang sama (Extraversion), tetapi dilabelkan dengan cara yang bertentangan. Jika saya mahukan nilai tinggi skor total untuk menunjukkan tahap tinggi Extraversion, saya akan membalikkan kod “cenderung untuk diam” sehingga nilai yang rendah kini tinggi, dan sebaliknya. Jadi, dengan anggapan bahawa ini diukur pada skala 9-point dari 1 (sangat tidak setuju) hingga 9 (sangat setuju), satu cara untuk melakukan ini adalah:

RECODE var1 (1 = 9) (2 = 8) (3 = 7) (4 = 6) (5 = 5) (6 = 4) (7 = 3) (8 = 2) (9 = 1) ke var1_r. MELAKUKAN.
Itu boleh menjadi sedikit membosankan untuk menulis, jadi alternatif adalah yang berikut:

COMPUTE Var1_r = ABS (Var1 – 10). MELAKUKAN.
Dalam sintaks ini, saya mengambil nilai mutlak Var1 – 10. Anda akan sentiasa menolak nombor 1 lebih tinggi daripada nilai tertinggi pada skala anda.

3. Menyimpan fail data yang lebih kecil dengan hanya subset pembolehubah

Jika anda bekerja pada dataset yang sangat besar, kadangkala anda ingin membuat dataset yang mengandungi hanya beberapa pembolehubah yang anda minat (mis., Dataset penuh mempunyai 1000 pembolehubah, tetapi anda hanya peduli kepada 5 daripada mereka). Terdapat sintaks yang sangat sederhana yang akan membolehkan anda melakukan ini dengan mudah:

SAVE OUTFILE = ‘C: \ Users \ Sean Mackinnon \ Desktop \ small_data.sav’ / KEEP = var1 var2 var3 var4 var5 / COMPRESSED.
Ini akan membuat fail data baru yang mengandungi hanya lima pembolehubah yang anda tentukan, memadam semua yang lain. Saya mendapati ini sangat berguna apabila berurusan dengan dataset yang besar.

4. Perintah COUNT: Mengira bilangan contoh nilai tertentu

Kadang-kadang, saya perlu mengira kekerapan respons tertentu. Sebagai contoh, apabila mengukur penggunaan alkohol, saya mungkin mempunyai 7 pemboleh ubah: minum hari1 UNTUK minum hari7. Setiap pembolehubah ini menunjukkan berapa banyak minuman beralkohol seseorang pada hari tertentu.

Bagaimana jika saya ingin tahu berapa hari peserta tidak minum sama sekali? Ini boleh dilakukan dengan mudah dengan COUNT arahan dalam SPSS:

COUNT minumfreq = minum1 TO drinkday7 (0). MELAKUKAN.
Sintaks di atas akan melihat semua tujuh hari (iaitu, hari minum1 TO drinkday7), dan mengira bilangan “0” nilai untuk setiap peserta. Jadi jika peserta tunggal mempunyai nilai-nilai ini:

drinkday1 = 1
drinkday2 = 0
drinkday3 = 0
drinkday4 = 0
drinkday5 = 7
drinkday6 = 2
drinkday7 = 3

Sintaks di atas akan melaporkan nilai “3” kerana pada tiga hari itu, peserta mempunyai minuman sifar.

Bagaimana jika saya ingin tahu berapa hari peserta mempunyai sekurang-kurangnya satu minuman? Kita boleh melakukan ini dengan sintaks serupa:

COUNT minumfreq = drinkday1 TO drinkday7 (1 THRU 100). MELAKUKAN.
Dalam kes ini, kami mengira semua contoh nilai dari 1 hingga 100 (dengan mengandaikan bahawa tiada siapa yang mempunyai lebih daripada 100 minuman dalam sehari!). Oleh itu, menggunakan data yang sama seperti di atas, kali ini bilangan kiraan akan menghasilkan nilai “4.” Arahan kiraan agak fleksibel, dan berguna untuk masalah seperti ini.

Mudah-mudahan anda dapati beberapa tesis berguna!

Sumber : Savvy Statistics

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL