no comments

3 Sebab Anda Perlu Menggunakan ATLAS.ti Untuk Analisis Data Kualitatif Anda

Adakah anda pernah menganggap bahawa anda mungkin menggunakan ATLAS.ti untuk analisis data kualitatif anda? Pemikiran serupa telah berlaku kepada banyak orang. Banyak individu juga mempunyai idea yang sama. Sesetengah sebenarnya bertindak berdasarkan pemikiran itu, dan kemudian cuba untuk mencuba perisian untuk menganalisis data mereka. Kebanyakan hanya melihatnya untuk seketika, kemudian menolak pemikiran itu. Ini kadang-kadang kerana mereka tidak tahu di mana untuk bermula. Masa lain adalah kerana idea utama adalah kawasan yang tidak diketahui. Masih masa lain kerana mereka fikir mereka tidak boleh melakukannya.

OKEY. sekarang, tunggu sebentar. Kami mengambil dos negatif yang pertama sekali dalam perenggan utama. Mari lihat pada sisi positif dan pertimbangkan 3 penjelasan mengapa anda harus menggunakan ATLAS.ti untuk analisis data kualitatif anda.

Mula-mula, memihak kepada saya, beritahu saya bahawa ATLAS.ti mudah digunakan. Dan diberi latihan yang betul, ia boleh dikuasai dalam masa beberapa jam. Pasti, saya sedar bantahan anda kerana saya seorang jurulatih ATLAS.ti sendiri, saya pasti akan mengatakan perkara-perkara yang menyokong ATLAS.ti Apa yang anda katakan adalah benar, saya setuju, namun saya juga seorang penyelidik. Pada masa lalu saya telah mencuba perisian lain dalam usaha saya untuk penyelesaian yang sempurna untuk analisis data kualitatif saya. Dan saya dengan selamat boleh mengatakan bahawa ATLAS.ti membuat keajaiban bahawa perisian lain tidak. Ini kerana ia mudah, mudah digunakan, dan boleh dikuasai dalam masa beberapa jam.

Kedua, anda harus mempertimbangkan ATLAS.ti bukan sahaja membantu menganalisis data anda, tetapi juga membantu menguruskan data anda. Dan, dalam konteks ini, anda perlu memberikan data anda kepada projek ATLAS.ti (dipanggil “Unit Hermeneutik” atau “HU”). Selepas itu, semua yang anda perlu lakukan untuk mendapatkan data anda dari HU itu sendiri, tanpa perlu membuka dokumen individu yang mengandungi data anda! Ini pasti akan menjimatkan banyak masa! Plus, lebih baik lagi, HU boleh disimpan ke harddisk luaran atau pendrive untuk dibawa masuk. Ini seterusnya bermakna anda boleh dengan mudah membuat sandaran data anda sekiranya ada perkara-perkara malang yang berlaku pada komputer riba atau pc anda.

Ketiga dan terakhir, anda akan mendapat tawar-menawar yang baik kerana harga bagi ATLAS.ti lesen pengguna tunggal adalah terendah dari semua perisian analisis data kualitatif lain di luar sana. Ini bermakna kos efektif untuk poket anda, supaya anda dapat lebih menumpukan pada penyelidikan dan analisis data anda. Di samping itu, anda juga layak untuk membeli harga yang lebih rendah untuk lesen pelajar ATLAS.ti jika anda (atau adik lelaki, kakak atau sahabat anda) mempunyai ID pelajar yang sah.

Apabila anda mempertimbangkan sebab-sebab dan menilai mereka, saya berharap bahawa anda perlu mengakui bahawa satu kes yang menarik boleh dibuat untuk mempertimbangkan bagaimana anda boleh menggunakan ATLAS.ti untuk analisis data kualitatif anda.

Perhatikannya. Bagaimana jika anda benar-benar boleh menggunakan ATLAS.ti untuk analisis data kualitatif anda?

 

SUMBER: ATLAS.ti in Malaysia

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL